Parisuhdepelit saattavat parantaa yhteiselon laatua.  Esittelen tässä  sellaisia  parisuhdepelejä, jotka eivät tarvitse tietokonetta tuekseen.  Kaikki esiteltävät  parisuhdepelit lisäävät tietoisuutta kumppanin mielenlikkeistä.

 

Ensiksi kerron Väestöliiton kehittämästä Samarakas-kysymyskorttipelistä.  Väestöliiton  Pari&Perhe -lehden mukaan se on erityisesti miesten suosima parisuhdepeli, mutta tuossa toisessa linkissä taas käyttäjä kertoo aivan päinvastaista.

 

http://www.vaestoliitto.fi/parisuhde/tietoa_parisuhteesta/samarakas

http://keskustelu.suomi24.fi/node/8979279

 

Toiseksi kerron mahdollisuudesta käyttää tunnekarttaa parisuhdepelin pelilautana, kun on tarkoitus keskustella avoimesti tunteista.  Tunnekartan voit tulostaa osoitteesta:

 

http://www.keepandshare.com/doc/1945005/tunnekartta-105k?da=y

 

Tunnekartta-peli toimii lautapelinä.  Voit askarrella kopioidusta tunnekartasta pelilaudan vaikkapa nastoittamalla tulosteen pienelle korkkiselle ilmoitustaululle.  Peli aloitetaan oikean yläkulman HELPPOUS-tunteesta.  Arpakuution osittamien silmälukujen mukaan tunnekartalla edetään  spiraalinomaisesti vastapäivään numerojärjestykseen merkittyjen tunteiden kautta kohti keskellä olevaa RAUHAn tunnetta.  Pikapeli onnistuu kertomalla nopan silmäluvut aina kahdella. Kun pelinappula pysähtyy jonkin tunteen kohdalle, on mahdollista kertoa jotain yleistä siitä tunteesta tai sitten paljastaa omakohtaisia kokemuksia tuosta tunteesta.  Tunnekartta-pelin rakenne on sellainen, että siinä on koettavissa tunteiden vaihtelu myönteisistä kielteisiin aivan kuin arkielämässäkin.  Uudelleen pelattaessa pelinappulat tuskin osuvat samoihin tunteisiin aina.  Lisäksi kaikilla meillähän löytynee ainakin yleisimmistä tunteista  useammankinlaisisia kokemuksia.

 

 Pelin päättymiseen on ainakin kaksi eri vaihtoehtoa.  Helpommassa vaihtoehdossa se, joka ensin pääsee rauhaan, vaikka nopanluku menisi ylikin, on voittaja.  Jännitystä lisää taas se tapa, että ylimääräiset nopan silmäluvut vievät palaajaa poispäin rauhasta ja voittaja onkin se joka pääsee pysähtymään rauhaan.

 

Muita kaupallisia parisuhdepelejä löytyy markkinoilta joitain muitakin.  Käyttäjien kokemuksia voit lukea seuraavasta osoitteesta.

 

http://jaaari.no-ip.com/foorumi/viewtopic74954.html

 

Mikäli toinen ei suostu näitä pelejä pelaamaan, saattaa kyseessä olla hänen parisuhteessa kokemansa arvostuksen puute.  Se johtaa usein puhumattomuuteen.  Tämän puhumattomuuden yhden syyn paljasti Väestöliiton Perhetointojen johtaja Heli Vaaranen  Pari&Perhe-lehdessä 2/2010.  Jo vuosikymmeniä sitten Cliff Richard teki tästä aiheesta hitin ”We don´t talk anymore”.

 

http://www.youtube.com/watch?v=lqbU1-jH_Wo

 

Tuollaisessa pattitilanteessa aktiivisemman osapuolen olisi ehkä syytä ryhtyä ensin jonkinlaiseen itsetutkiskeluun : ilmentävätkö hänen puheensa ja tekonsa aitoa arvostusta toista ja toisen tekemisä kohtaan. Erityisesti miehet  tarvitsevat  sitä, että he kokisivat olevansa arvostettuja ja kunnioitettuja.  Siispä ilmainen Tunnetuvan joululahjavinkki voi olla miehelle kovinkin mieleinen.

 

 

               Tuntemisiin,

 

               Pelle

 

 

ARVOSTUS löytyy  tässä kirjoituksessa mainitulta tunnekartalta kello puoli yhdentoista suunnalta neljänneltä kehältä keskipisteestä lukien.  Sen ympäriltä voi lukea joitakin arvostukseen liittyviä muita tunteita.  Kieusanhalu saattaa osoittaa kiintymystä joissain elämäntilanteissa, mutta liiallisena se nakertanee keskinäistä arvostusta. Arvostuksen sukalaistunteena voi pitää KUNNIOITUSTA, joka puolestaan löytyy kello puoli kolmen suunnalta kolmannelta kehältä.  Se on puolestaan hyvin kiinteä osa kiintymyksen tunetta. Suosittelen lukemaan ilmaisjakelulehti CITYn artikkelin   siitä, miten miehiin tulisi suhtautua parisuhteessa.  Jutun näkemykset ovat tietysti vain yleistyksiä, mutta mielestäni erittäin osuvia.