Eilen huomasin kolme kuukautta vanhoja  Suur-Jyväskylän lehtiä jaossa Seppälän Prismassa.  Tämä aikaistettu aprillipila meni minuun täydestä,  kunnes huomasin jo aiemmin lukemani pilakuvan.  

 

 Lehden ykkösjutussa selvitettiin Jyväskylän yliopiston musiikin huippututkimusyksikön saamista tuloksista.  Tarkempia  tutkimustuloksia kuulin Yliopiston tiedepäivänä, jolloin Mari Tervaniemi paljasti, että musiikki voi toimia lääkkeenä..  Esimerkiksi dementoituneilla masennus väheni, kun he saivat laulaa ja kuunnella musiikkia. Musiikki vaikutti myönteisesti muistiin Alzheimerin taudissa, keskittymiskykyyn ADHD:ssa.  Musiikin on todettu lievittävän myös kipua.  Myös aivohalvauksissa ja Parkinsonin taudissa sekä  skitsofreniassa musiikki edistää elämänlaadun paranemista. 

 

Historia toistaa itseään muutenkin kuin ,että meillä luetutetaan samoja lehtiä..  Tiistaina 13.3.2012 Antti Ronkainen kertoi  Syvältä-luentosarjassa muun  muassa Kreikan kriisin taustoista.  Selvisi, että Kreikassa yksityisille kotitalouksille  ja yrityksille myönnetyt holtittomat lainat ovat yksi syy velkakriisiin.  Aivan kuten Suomessa 1980-luvun  lopulla ennen  90-luvun lamaa.  Liika raha on pahasta?   Ainakin jos sitä ei osata investoida oikein vaan jätetään makaamaan jonnekin.

 

Antti Ronkaisen  esityksessä selvisi myös se, että Kreikan saamien tukipakettien  määrä on jo valtion velan suuruinen,  joka on alkanut nousta räjähdyksenomaisesti tukipakettien jälkeen 2009.  Niiden seurauksena Kreikan bruttokansantuote on laskenut 15 prosenttiyksikköä.  Muutenkin kriisin seuraukset ovat aika arvaamattomia. Esimerkiksi

Kreikassa aikapankit ja rahaton talous alkaa vallata alaa :

 

http://www.guardian.co.uk/world/2012/mar/16/greece-on-breadline-cashless-currency

 

Antti Ronkaisen esityksessä selvisi myös se, että Suomellakin on tämän hallituksen edessä yhteensä 10 MRD Euron leikkaukset.  Sen takia Tunnetuvassa tullee keväällä tai kesällä hengissäsäilymis-artikkeleja enemmänkin..

 

Jotenkin täällä Jyväskylässä yritetään nyt selvittää kriisiytyneen talouden syitä ja seurauksia esimerkiksi Jyväskylän ylioppilaslehden pääkirjoituksessa :

 

http://www.jylkkari.fi/oldies/arkisto/1203/paasivu.htm

 

Globaalilta kannalta nähtyjä suomeksi otsikoituja,  päivitettyjä uutisia tästä aiheesta voit lukea sivustolta:

 

http://www.scoop.it/t/15m-suomi

 

Punaisen linkin kautta voit kuunnella tuon Jyväskylässä käydyn kriittisen keskustelun.  Toivottavasti se vähän tuo selkeyttä  talouskaaoksen keskelle.  Tai ainakin vaihtoehtoisia näkemyksiä

 

 

            Tuntemisiin,

 

            Pelle