Tänään vietetään selkeän kielen päivää – uutisten mukaan ensimmäistä kertaa Suomessa. Jyväskylän seurakunnan julkaisemassa Henki ja elämä –lehdessä oli niin mainio Arthur Kudnerin runo aiheesta, että ajattelin lainata sen tähän Tunnetupaan.
SUURET SANAT JA PIENET SANAT
Kaikki suuret asiat sanotaan pienillä sanoilla
sellaisilla kuin ilo ja itku, sota ja rauha.
Tai maa, metsä, päivä, onni, koti, syli.
Opi käyttämään pieniä sanoja suurista asioista.
Se on vaikeaa.
Mutta pienillä sanoilla sanot mitä todella tarkoitat.
Kun et tiedä mitä tarkoitat, käytä silloin pitkiä, suuria sanoja
ja usein hämäys onnistuu.
Suomennos : Ari Sainio
Tämä runoa avaa politiikan kieleen aivan uuden ulottuvuuden. Jos poliitikko tai ehdokas kunnan- tai kaupunginvaltuustoon käyttää kovin hienoja termejä, niin todennäköistä on, ettei hän itsekään tiedä mitä puhuu. Kannattaako sellaista ehdokasta äänestääkään?
Vaaleissahan aikaisemmat teot ovat ainakin minun mielestäni luotettavampi kriteeri ehdokkaan valintaan kuin ympäripyöreät lupaukset, jotka on luotu jollain puppusanageneraattorilla. Myös kovin pitkät ja liian hyvältä kuulostavat tekstit vaalijulisteissa ovat varoittava merkki ehdokkaasta, joka saattaa syödä sanansa valtaan päästyään.
Selkeys on tunnekartalla ensimmäinen tunne kohti hyväksyntää, kiintymystä ja yhteyttä. Se löytyy keskipisteestä ensimmäisenä tunteena oikealle. Sen jälkeen tulee avoimuus, joka on myös hyvin tärkeää yhteyden syntymiselle ja jatkumisella.
Selkein terveisin,
Pelle
maanantai, 15. lokakuu 2012