Netistä löytämiäni juuresten säilytysvinkkejä

 

PORKKANA

Tässä alkuun asiantunteva linkki siitä, miten porkkanat tulisi syksyllä korjata ja varastoida :

http://www.suomela.fi/piha-puutarha/Hyotykasvit/Porkkanat-Sadonkorjuu-ja-talvisailytys-50021

 

-Porkkana säilyy hyvin jääkaapin vihanneslokerossa. Mikäli porkkana maistuu karvaalta, on se todennäköisesti säilytetty liian kylmässä, tai se on altistunut etyleenille, jota esimerkiksi tomaatti ja omena erittävät runsaasti. Karvas maku häviää muutamassa päivässä yli 5 asteen lämpötilassa

lähde: http://kotiliesi.fi/ruoka/ruokaideat/porkkana-on-parasta

Älä säilytä näitä samassa paikassa

Etyleenille arkoja

Etyleeniä runsaasti tuottavat

herne
kaalit
kurpitsat
kurkut
mausteyritit
nippuvihannekset
palkovihannekset
perunat
pinaatti
porkkana
purjo
salaatit
sellerit
kiivi

aprikoosi
avokado
banaani
hunajameloni
luumu
mango
nektariini
omenat
papaija
passionhedelmä
persikka
päärynä
tomaatti
kaikki ylikypsät, viottuneet ja homeiset tuotteet
marjat

 

 

 

http://www.ruokatieto.fi/ruokakasvatus/ruokaketju-ruuan-matka-pellolta-poytaan/keittio/raaka-aineiden-sailytys-kotona/raaka-aineiden-sailytys

-Porkkanaa säilytetään kylmässä +2 - +5 asteessa. Porkkana on herkkä etyleenille, joten sitä ei kannata säilyttää runsaasti etyleeniä tuottavien kasvisten vieressä.

lähde: http://www.kasvikset.fi/Suomeksi/Asiakkaille/Kasvitieto/Kasvit_A-O/P/porkkana

-Porkkanat homehtuu tosi nopsaan,jos ne on muovipussissa,sillä kosteus ei pääse pussista pois. Eli jättäkää pussit ainakin auki,ellei halua kokonaan ottaa pussista pois.

http://keskustelu.plaza.fi/ellit/koti/niksit-ja-vinkit/1376172/vihannesten-sailytys/

Ryöppää kasvikset jokainen laji erikseen. Kasvikset kiehuvaan veteen, kun vesi kiehuu uudestaan aloita ajanlasku. ( n. 5 min) Ota kasvikset vedestä ja jäähdytä kylmässä vedessä.

Kokoa kasviksista mieleisiäsi sekoituksia.

Esim.

  • Porkkana,lanttu,purjo,palsternakka.
  • Kukkakaali,parsakaali,porkkana.
  • Herne,maissi,paprika
  • Kyssäkaali,paksut purjo viipaleet
  • Isot porkkana, lanttu,purjo, kyssäkaali palat nopeaan kasvis pataan

Keitinvesi kannattaa säästää keittojen pohjaksi tai kukkien kasteluvedeksi. (… tai paastojuomaksi )

lähde :http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/72671/Kasvisten%20pakastus/

-Mutta yksi hyvä keino on laittaa porkkanat kerroksittain lannoittamattomaan turpeeseen esim. suureen ämpäriin tai saaviin. Lannoittamatonta turvetta saa puutarhamyymälöistä juuri tuota tarkoitusta varten.

Maakellarissa porkkanat säilyvät turpeessa todella hyvin.

-Ovat hiekassa säilyneet aivan uuteen satokauteen asti. Mutta en osaa kertoa hiekan kosteusprosenttia. Kellarissa noin +3 keskiarvoviileys

-Kokeiltu on hiekkaakin, mutta meillä porkkanat kuivuivat aika ikävästi hiekassa. Parhaiten ovat säilyneet (avoimessa) muovikassissa. Riippuu varmaan lajikkeesta, kellarista (kosteus, lämpötila) se säilyminen.

-Hiekkakonsti on varmaan myös toimiva. Hiekkaakin kannattaa kostuttaa, jos kellarin ilma on kuiva. Ja hiekka- tai turvesäilytyksessä astia kannattaa peittää kevyesti, muttei täysin ilmatiiviisti.

lähde :http://www.martat.fi/ruoka/ruokanurkka/2006-08-07-09-41-28porkkanan-sailytys/

LANTTU

Lanttusatoa korjataan elokuun lopulta lokakuun alkuun. Varastossa lantun sokeripitoisuus jonkin verran lisääntyy.

Lantut säilytetään varastoissa, joiden lämpötilan tulee olla lähellä nollaa astetta. Säilyvyys on paksun kuoren ansiosta hyvä kevääseen asti. Tiukan muovin sisällä lantut mätänevät, joten ne pidetään avoimissa muovisäkeissä.

lähde : http://www.kasvikset.fi/suomeksi/asiakkaille/kauden_kasvis/lanttu

PUNAJUURI

Voidaan varastoida kellariin joko sellaisenaan tai turpeeseen tai hiekkaan. Voidaan myös pakastaa ryöpättynä tai säilöä etikkaan.

lähde: http://www.hyotykasviyhdistys.fi/tuote&kasvilajinid=72