Raamatussa todetaan että, ”Vahingonilo ei jää rankaisematta.”  Tuon saivat suomalaiset tuntea Suomi-USA ottelun ensimmäisessä erässä, kun Miikka Kiprusoff teki maalillaan vielä räikeämpiä virheitä kuin ruotsalaismaalivahti Slovakia-pelissä.

 

Teknisistä syistä johtuen vahingonilon olemusta käsittelevä kirjoitus julkaistaan nyt maaliskuun alussa uudestaan.  Mutta sitä ennen avautuu linkki sivustolle, jossa annetaan tiivistelmä Raamatun Sananlaskujen elämänohjeista. 

 

http://ejbo.jyu.fi/articles/0501_5.html

 

Vahingonilosta kertova toteamus löytyy muuten tuostakin linkistä otsikon Rikkaus-köyhyys –otsikon alta (Sananlaskut 17:5). Ja tässä tulee ”toiveuusintana” kirjoitukseni vahingonilosta :

 

Vahingonilo tulvahti mieleen, kun Ruotsi hävisi Slovakialle Vancouverin olympiajääkiekko-ottelussa tänä aamuna. Tuo tunne vahvistui kun luin lltasanomien nettisivulta, mitä oli tapahtunut  Torinon olympiakisoissa.:

 

”Neljä vuotta sitten Ruotsi hävisi tahallaan alkulohkon viimeisen pelin Slovakialle, jotta se pääsi pelaamaan puolivälierissä Sveitsiä vastaan.”

 

 Slovakian joukkue taisi muistella tänään tuon ottelun käsikirjoitusta. Ei vahingonilo ole kylläkään mikään pelkästään suomalainen tunne, koska englanninkielessäkin tunnetaan sana ”glee” ja ruotsinkielessä ”munterhet”.

 

Koska tunnekartalla vahingoniloa ei löydy, aloin miettiä mihin kohtaan siinä nimettyjen tunteiden väliin vahingonilo saattaisi sopia. Tunnekartan www.taiwas.net/tunteet lukuohjeissahan mainitaan :

 

Kartalta puuttuvalle tunteelle voi etsiä sopivan paikan sille läheisten tunteiden välistä.”

 

Tuollaisia tunnekartalta puuttuvia, mutta kuitenkin tunnistettavia tunteita, joita vastedes käsittelen Tunnetuvassa nimitän likitunteiksi. Tulin siihen johtopäätökseen, että jonnekin kiusanhalun lähelle vahingonilon voisi sijoittaa.  Vahingonilo saattaisi olla jonkinlaista passiivista kiusanhalua.

 

Tällaista sijoituspäätöstä tukevat myös kiusanhalun ympäriltä löytyvät vieritunteet, jotka mielestäni selittävät jotain vahingonilon luonteesta : himo, ihailu, arvostus, halu, houkutus, kateus, erillisyys ja mustasukkaisuus.

 

Myös kiusanhalun ja siis ilmeisesti myös vahingonilon sijainti tunnekartan TAVOITTELUN ja EPÄTYYDYTTÄVÄN SUHTEEN akselien välissä vahvistaa edellä kertomaani oletusta.

 

 

                        Tuntemisiin,

 

                        t. Pelle

 

 

KIUSANHALU sijaitsee tunnekartalla suunnassa kello puoli yksitoista keskipisteestä lukien neljännellä kehällä.