Aktiivisen ja tietoisen toiminnan ja ajattelun lisäksi voit säädellä tunteitasi hakeutumalla luonnollisiin sosiaalisiin kontakteihin. Tätä ei pidä ymmärtää niin, että odottaisit tapaamiesi ihmisten ryhtyvän terapeuteiksesi. Kukaan ei jaksa jatkuvaa toisen tukemista. On otettava itse vastuu tunteistaan. Yllättävän paljon saat, kun itsekin jäät välillä kuuntelemaan muita.  Siinä voit löytää aivan uusia näkökulmia elämään.

 

Myös yhteinen tekeminen on usein hyvinkin terapeuttista.  Kuulun siihen ikäryhmään, jolloin maaseudulla talkooperinne oli vielä voimissaan ja noista talkoista on jäänyt monia hyviä muistoja. 1960-luvulla naapurit ja sukulaiset auttoivat toisiaan monin eri tavoin. Nykyisin yhteistoimintamahdollisuuksia joutunee etsimään vähän etäämpää ja virallisesti organisoidummissa muodoissa.

 

Jo toisen ihmisen läsnäolo saattaa auttaa.  Varsinkin menetysten yhteydessä on pelkkä lohduttava kosketus usein parempi valinta kuin vuolas, selittelevä.sanavirta.

 

Lisää tunteiden säätelystä voit lukea Mikael Saarisen ja Pauli Aalto-Setälän kirjasta : ”Perkele! – tunneosaamisen oppikirja esimiehille”, jonka sivuilta sain inspiraation tämänpäiväisen tekstini laatimiseen.

 

                                          Tunteilemisiin,

 

                                          t. Pelle