RAUTAESIRIPPU REPEÄÄ
Toisen maailmansodan jälkeen monikansallista Jugoslaviaa hallittiin diktaattorimaisesti, byrokraattisesti ja kansalaisten oikeuksia rajoittaen. Myös monissa muissa Neuvostoliiton liittolaismaissa rautaesiripun takana koettiin samaa. Niihin kuuluivat Unkari, Tsekkoslovakia, Puola, DDR, Romania, Bulgaria ja tavallaan myös edellä mainittu Jugoslavia.
Tiistaina 23.10.1956 uutisoitiin Unkarin kansannoususta kommunistista hallintoa vastaan. Tuota spontaani pariviikkoinen kapinointi taltutettiin Neuvostoliiton panssarivaunuilla. Unkarilla oli 1800-luvulla melko merkittävä asema Euroopassa liitossaan Itävallan kanssa. Siltä ajalta on peräisin unkarilaisten vahva itsetunto.
Perjantaina 5.1.1968 alkoi Prahan keväänä tunnettu poliittisesti vapaampi toiminta Tsekkoslovakiassa. Se päättyi loppukesällä, kun Neuvostoliitto ja sen itäeurooppalaiset liittolaisvaltiot miehittivät maan. Lappeenrannassa satoi sinä päivänä sormenpään kokoisia rakeita. Olikohan se Jumalan itkua?
Sunnuntaina 31.8.1980 tehtiin maailmanhistoriaa Puolassa, joka oli joutunut maa-alueiltaan jaetuksi 2. maailmansodan alussa. Silloin perustettiin valtiokoneistosta riippumaton Solidaarisuus-ammattiliitto vastalauseena maan ylivelkaantumiselle ja inflaatiolle. Tämä toimi lähtölaukauksena neuvostokommunismin vastaiselle liikkeelle, joka huipentui Euroopan hulluna vuotena 1989, jolloin rautaesirippu repesi.
Kimberlee Kessler
Vuoden dramaattisimmat uutiset on syytä kerrata omissa kappaleissaan:
Torstaina 9.11.1989 DDR:n pääkaupungin Berliinin halki kulkeva muuriin, joka eristi 2. maailmansodan jälkeen maanosapoliittisista syistä toisistaan erotetut saksalaiset, avattiin kulkuväylä. Tämän tapahtuman jälkeen Saksan liittotasavalta ja DDR yhdistyivät 1990.
Maanantaiksi sijoittuneena joulupäivänä 25.12.1989 kuulin radiosta uutisen, että Romaniaa diktaattorimaisesti hallinnut presidentti oli joutunut omien kansalaistensa teloittamaksi. Taas yksi merkittävä ruumis tässä kertomuksessa. Yksi syy kansan tyytymättömyyden taustalla oli suhteettoman suureksi kasvanut valtion velka. Muistijäljen pysyvyys mielessäni selittyy sillä, että tuon vuoden alussa hain tietoja Romaniasta esitelmää varten, mutta lähdeteoksista löytyi lähinnä mainintoja tuosta maasta ruusuveden tuottajana. Loppuvuodesta tosin uutisoitiin jo aika kriittisestikin maan sisäisistä epäkohdista.
Bulgaria vapautui kommunistisesta yksipuoluejärjestelmästä siirtymällä monipuoluejärjestelmään loppuvuodesta 1989.
Unkari muutti hallitusmuotonsa kansantasavallasta Unkarin tasavallaksi myös vuonna 1989.
Puola siirtyi markkinatalousjärjestelmän piiriin vuonna 1990.