Matalaa puheääntä kuunnellaan tarkkaavaisemmin kuin kimeää ääntä.  Myös vakuuttavuus lisääntyy puheäänen madaltuessa.

Äänen madaltamista  voit harjoitella vaikkapa seuraavan videon tarjoamien neuvojen avulla:

 

http://www.youtube.com/watch?v=GFHm6nkiC9o&feature=related

Kirjoitan tähän tuon äänenmadallusvideon sisällön pääpiirteittäin niitä varten, joille kielimuuri on esteenä ymmärtämiselle:

 

-Lepää riittävästi ja vältä stressiä

-Pään kallistaminen ensin rintaan ja sitten jonkin verran taaksepäin  ”HMMM”-ääntä tuottaen venyttää äänihuulia mukavasti.

-Puhu hitaasti etsien rinta- ja pääresonanssia.

-Pidä pääsi pystyssä puhuessasi.

-Opittuasi palleahengityksen harjoittele syvän sisäänhengityksen jälkeen ”SSS”-äänen tuottamista.  Yleensäkin puhuttaesssa äänen miellyttävyys lisääntyy, kun uloshengitys on riittävän voimakas.  Voit kokeilla vaikka ennen lauseen aloittamista pelkkää ilman ulospuhaltamista suu auki.  Siitä esiharjoituksesta voi jatkaa sitten hitaaseen puheeseen.

-Huoneenlämpöinen vesi pitää äänihuulet kunnossa.

 

Tässä matalamman puheäänen etsimisessä auttaa myös palleahengityksen opettelu.  Itse sain aikoinaan laulutunnilla neuvon harjoitella palleahengitystä ylävartalo eteen- ja alaspäin taivutettuna.  Silloin aloin tuntea pallean laajenevan sivullepäin, kun pidin käsiä vyötäisilläni.

 

Viime viikkoina aloittamani vatsalihasharjoittelu kuntorullalla polviasennossa on ilmeisesti myös vaikuttanut ääneni selvään madaltumiseen.  Ja niin kummalta kuin se ehkä kuulostaakin, niin saattaa olla, että päätökselläni antaa ihmisille anteeksi aina kun jokin ikävä tapaus nousee mieleeni, on myös ollut vaikutusta tähän puheeni muuttumiseen miellyttävämmäksi.  Tuossa videossahan kerrotaan stressin olevan haitaksi terveelle puheäänelle.

 

Kun aloin huomata äänen madaltumista, muistin myös erään ääniharjoituksen.  Siinä korostettiin eri vokaalien resonoivan eri kohdissa kehoa.  Nykyisin tunnen rintakehässäni selvästi kaikki lausumani a-vokaalit.  O syntyy jossain vatsan kohdalla ja u vielä alempana.  Vatsalihakset olivat liikkeellä korostetun paljon kun yritin sijoittaa kyseisiä vokaaleita paikalleen.  Nyt parin viikon aktiivisen harjoittelun jälkeen niitä ei tarvitse käyttää enää niin paljon tietoisesti.   Kuitenkin pysyvien tulosten saaminen edellyttää kai ehkä kuukausienkin mittaista hieman tarkempaa äänikontrollia sekä runsasta tietoista puheharjoittelua.

 

Laulaminen tuntuu tuntuu tosi vaivattomalta.  Varsinkin seisten laulaminen vapauttaa ilmaisemaan tunteita äänen avulla ennenkuulumattoman helposti.

 

Tänään sain palautteen työtoveriltani, joka totesi ääneni tulevan kuin paksusta.putkesta.  Tiedän, että tämä on vain välivaihe, jonka jälkeen voin alkaa harjoitella erilaisten äänenvärien löytymistä käyttämällä enemmän pään ja kaulankin resonointialueita.  Tähän ikään asti ääneni on kuulostanut aika yksitoikkoiselta, joka osaltaan on ehkä ollut Aspergerin syndrooman aiheuttamaa.

 

 

 

             Tuntemisiin,

 

             Pelle

 

 

PS.  Jyväskylässä järjestetään syksyllä 2011 Pilates-tekniikkaan perustuvia kursseja, jotka mahdollistavat vaivattomamman äänenkäytön:

 

http://tunnekartta.vuodatus.net/blog/2988225

 

Voit tiedustella näiden kurssien saamista omalle paikkakunnallesikin.