thumb_1273838959.png    Photo : STEPHEN HENDERSON via www.sxc.hu 

 

Kolmen pallon heitto vaatii muutamia alkuharjoitteita, jotka esittelen tässä.  Kolmen pallon heiton oppimiseen kuluva aika vaihtelee harjoittelijan motorisesta lahjakkuudesta ja iästä riippuen muutamasta tunnista  muutamaan kuukauteen.  Itselläni meni tämän taidon tyydyttävään oppimiseen kuukausia, mutta opin kuitenkin.   Sinäkin voit siis oppia heittämään kolmea palloa.

 

 

JONGLEERAUS YHDELLÄ PALLOLLA :

 

Jongleerausharjoittelun alkuvaiheissa ei tarvitaan mitään erikoisvälineitä.

Heittopussin saa yksinkertaisimmillaan luotua mytyksi kääritystä sukasta.

Seuraavalla videolla neuvotaan hieman siistimmän harjoituspallon tekeminen pienestä pakastuspussista tai leipäpussista, parista ilmapallosta ja pienestä määrästä keittämätöntä riisiä:

 

http://www.youtube.com/watch?v=LpRiSHAQBf8&NR=1

 

Ensin kannattaa harjoitella paljon yhden pallon lennättämistä kädestä toiseen  edestakaisin mahdollisimman samanlaisilla kaarilla.  Pallon lentoradan korkeimman pisteen tulisi  olla noin silmien korkeudella.  Aivan pienet lapset voivat ensin vain heittaa yhtä palloa samassa kädessä, jotta oppivat tarttumaan  putoavaan palloon oikealla hetkellä.

 

Seuraavalla sivustolla näet oikein ja väärin tehdyt käsien liikkeet sekä myös seuraavien kappaleiden opetuksiin nivoutuvat opetusvideot kolmen pallon heiton oppimisvaiheista:

 

http://homepage.mac.com/abramr/juggling/tutorial/difficulty/tricks/cascadelearning.html

 

Varsinkin viimeinen hidastettu video saattaa olla hyvinkin hyödyllistä katsottavaa, kun olet päässyt kolmen pallon heittoa harjoittelemaan.

 

 

JONGLEERAUS KAHDELLA PALLOLLA :

 

 Voit ottaa molempiin käsiin suunnilleen samanpainoiset pallot.

 

1)    Heitä oikeasta kädestä pallo kaaressa kohti vasempaa kättä.

2)    Odota kun sen lentorata on juuri ohittanut lakipisteen jossain otsasi tai päälaen kohdalla.

3)    Nyt voit heittää vasemmasta kädestä pallon lentoradalleen niin, että se kulkee ensin heitetyn pallon alta.

 

 Aluksi ei tarvitse ottaa palloja kiinnikään, jotta opit oikeanlaisen heittotavan. Sitten voit keskittyä vain heittämiseen oikeassa rytmissä, joka tässä heittovaiheessa on:  oikea - vasen – tauko ( jolloin pallot lepäävät kämmenillä ) - vasen –oikea.  Ja taas oikea – vasen – tauko - vasen – oikea. On syytä harjoitella paljon myös niin, että aloitat vasemman käden heitolla.  Tai jos olet vasenkätinen,  niin aloitat luonnollisesti ensin vasemman käden heitoilla.

 

 

 

JONGLEERAUS  KOLMELLA PALLOLLA :

 

Nyt neuvon kolmen pallon  perusjongleerauksen, ristiheiton eli kaskadin salaisuuden.  Tämän oppiminen edellyttää, että olet harjoitellut hyvin edellä kerrotun kahden pallon heiton.  Kolmen pallon heittoa harjoitellessasi voit heittää vähän korkeampia kaaria, jotta saat enemmän reagointiaikaa.

 

Kolmen pallon heitto alkaa niin, että oikeassa kädessäsi on kaksi palloa ja vasemmassa yksi.  Alussa ei ole tarkoituskaan ottaa heitettyjä palloja kiinni, jotta saavuttaisit oikean rytmin.

 

Heitä oikeasta kädestä  peukalon, etu- ja keskisormen pitelemä  pallo kauniissa kaaressa kohti vasempaa kättä.

 

Kun tuon pallon kaari on lakipisteessään ( tai kulkenut hieman sen ohi), heitä vasemmasta kädestäsi pallo ensimmäisen pallon muodostaman kaaren alta kaaressa kohti oikeaa kättä.

 

Kun toinen pallo on lakipisteen ohitettuaan laskeutumassa oikeaan käteen, heitä kolmas  oikean käden kämmenellä sijainnut pallo toisen pallon muodostaman kaaren alta kaaressa kohti vasenta kättä.

 

Aluksi voit tosiaan vain heittää pallot tuossa rytmissä (punainen- keltainen-vihreä) ja antaa niiden pudota lattialle tai maahan.  Jos asut kerrostasossa, niin  voit huomioida alakerran naapurisi  jongleeraamalla sängyn tai irtopatjan päällä.  Löydettyäsi oikean heittorytmin voit alkaa asetella myös käsiäsi putoavien pallojen alle.  Opittuasi heittämään  ja ottamaan kiinni vahvemmalla kädellä aloittaen tämän oikea - vasen - oikea   - sarjan  (ovo-sarja),  harjoittele aloitusta myös pitäen kahta palloa heikommassa kädessäsi (vov-sarja).  Pääset jo nauttimaan jongleerauksesta heittämällä ovo-  ja vov-sarjoja vuorotellen pitäen niiden välillä pienen tauon.  Sitten jossain vaiheessa huomaat heittäväsi jo neljännen, viidennen ja kuudennenkin heiton yhtäjaksoisesti rytmissä oikea- vasen-oikea-vasen-oikea-vasen.  Myös tätä  kannattaa harjoitella niin, että vasen käsi  heittää ensimmäisen pallon.  Tässä vaiheessa on tärkeämpää saada pallot heitetyksi kuin kiinniotetuksi.  Pallojen pudottelu kuuluu oppimisprosessiin.  Kun olet saanut heitettyä ja kiinniotettua kuusi palloa tässä rytmissä olet oppinut jongleerauksen jalon taidon.  Onneksi olkoon!

 

Ahkeran harjoittelun jälkeen jokainen voi oppia jongleeraamaan.  Jongleeraus  on siitä hauska taito, että kerran opittuaan sen tulee muistamaan aina.  Näin minulle ainakin on kerrottu.

 

JONGLEERAUKSEN  JATKOKURSSEJA :

 

Kun olet oppinut kolmen pallon ristiheiton, niin voit alkaa harjoitella monimutkaisempia heittotapoja.  Seuraavalla sivustolla näet niitä lueteltuna helppousjärjestyksessä:

 

http://homepage.mac.com/abramr/juggling/tutorial/difficulty/index.html

 

Mikäli edellisen sivuston hidastetuistakaan videoista ei ole riittävästi apua, voit googlettaa sen heittokuvion englanninkielisen nimen, jonka tahdot oppia ja lisäämällä hakuun pilkun jälkeen sanan TUTORIAL.   Monet jonglöörit ovat  tehneet omia opetusvideoitaan YouTubeen. 

Kertauksena tästä kaikesta voit katsoa hyvin tehdyn opetusvideon tässä kertomistani oppimisvaiheista:

 

http://www.youtube.com/watch?v=hpncCUPTLQs

 

Melkein kaikilla aloittelijoilla pallot alkavat harjoittelun alkuvaiheessa lentää eteenpäin käsien ulottumattomiin.  Siihen pulmaan antaa oman apunsa pallojen heittely seinän edessä.  Myös käsivarsien taivuttaminen kyynärpäistä lähemmäksi suorakulmaista asentoa tuntuu auttavan.

 

Kolmen pallon heiton opettelu on hauskaa, koska siinä voi nauraa sekä omille epäonnistumisilleen että onnistumisilleen.  Arkihuoletkin unohtuvat heittelyn vaatiessa alussa kaiken keskittymisesi.

 

Mahdollisimman tasaisten lentoratojen oppimiseksi on syytä palata aina välillä yhden ja kahden pallon heittoharjoituksiin.  Opit kyllä heittämään kolmella pallolla, kunhan jaksat vain sinnikkäästi harjoitella.  Oppimisen optimoimiseksi voi olla hyvä harjoitella päivittäin vain parikymmentä minuuttia.  Levänneenä nimittäin oppii parhaiten.

 

PS. Jos olet aikaisemmin opetellut heittämään kahta palloa niin, että toinen pallo vain siirrtyy alakautta kädestä toiseen tekemättä kaarta voit kokeilla seuraavia niksejä.  Aloita tässä kirjoituksessa neuvottu kahden pallon heitto toisella kädellä kuin millä tavallisesti olet tottunut heittämään aloitusheiton.  Toisena vaihtoehtona on harjoitella alussa pelkästään kahden pallon heittoa hienoissa kaarissa ja antaa pallojen pudota maahan.  Vähitellen pikkuaivojen motoriikkakeskus oppii kyllä tämän ristiheitonkin kiinniottoineen.