Olet juuri kurkistamassa Tunnetuvan pääovesta sisään.  Tule rohkeasti peremmälle, niin kerron sinulle mitä kaikkea täältä löytyykään.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Tunnetupa sijaitsee keskellä tunteellisille muistikuvillesi tarkoitettuja liikuntamaastoja, joita on kuvailtu oheisella tunnekartalla. 

Älä säikähdä, vaikka näetkin tuossa alla noin paljon tunteita.  Ei sinun tarvitse niitä kaikkia käydä elämyksellisesti lävitse. Voit kuitenkin lähteä mukaan pienelle opastetulle kierrokselle.  Se alkaa tunnekartan oikeaan  ylänurkkaan sijoitetusta helppouden tunteesta - jatkuu tunteita numerojärjestyksessä  seuraten   spiraalimaista kehää myöten vastapäivään - ja päättyy tunnekartan keskipisteen eli rauhan tunteeseen.

 

1345722896_img-7618bb66b2121b300dd960798

 

 

 

Olet elämäsi aikana varmasti joutunut tilanteisiin, joissa erilaiset, voimakkaat ja vähän käsittämättömätkin tunteet ovat vallanneet mielesi. Nuo joskus koetut, mutta ehkä käsittelemättä jääneet tunteet ovat saattaneet tietämättäsi vaikuttaa  elämäsi valintoihin ja jopa terveydentilaasi.  Tunnekartalla liikkuen voit palata muistoihisi ja löytää tunteillesi osuvia nimiä.  Nimeämällä asioita pystyt paremmin käsittelemään niitä mielessäsi.  On myös tutkittu, että jo kielteisten tunteiden osuva nimeäminen heikentää niiden vaikutusta.  Elämänlaatu saattaa parantua ratkaisevasti tunnetyöskentelyn avulla. Tunteet kun eivät poistu mielen kellareihin kätkemällä, vaan vain uskaltamalla elää läpi vaikeatkin tunteet. Ikävimmätkin tunteet ovat kuitenkin vain väliaikaisia.  Tunnekartan moniulotteinen rakenne auttanee sinua  oivaltamaan joitain aivan uusia, muistikuviisi liittyviä seikkoja.  Ennen kuin alat liikkua tunnekartalla, sinun on kuitenkin hyvä tutustua  suunnistusohjeisiin.

 


 

Tunnekartan kanssa retkeily mielesi maastoissa saattaa  tuntua aluksi hyvin rasittavalta. Suosittelen tunnekartan tulostamista seinälle - vaikkapa kehyksiin - niin pääset tarvittaessa helposti tunnematkalle.  Pidä ihmeessä matkapäiväkirjaa siitä, mitä kaikkea pääsi sisällä samotessasi koet. Sillä tavalla et ala pyöriä aina vain samaa kehää ajatustesi kanssa. Jos tuntuu siltä, että liikut viikkokausia tunnekartan laitatunteissa, on syytä etsiä ulkopuolista apua. Moni tunnevaeltaja on huomannut kirjoittamisen helpottavan oloa.  Myös tapauskohtaisen tunnekartan piirtäminen kaaviomuodossa, jossa nuolilla näkyy tunteiden vaikutus toisiinsa, on auttanut useita. Tai miksipä et jakaisi kokemaasi jonkun luotettavan ihmisen  - tai eläimen - kanssa ihan vain puhumalla.  No, ehkäpä luotettavia ystäviä ei ihan joka nurkan takaa löydy…  ei edes Tunnetuvan nurkan takaa.

 

Vaelluksiltasi voit palata tänne Tunnetupaan vaikkapa virtuaalisaunaan, jossa aika hiljaiset blogistimiehet jakavat tuntojaan.  Saunan jälkeen on kiva pulahtaa uimassa. Tunnetuvasta löytyy paljon videonäytteitä sisältävät opaskirjat krooliuinnin ja rintauinnin tekniikan opetteluun.

Jos mielesi tekee oppia kitaransoiton alkeita, niin siihenkin saat apua täältä. Sointusalkusta löydät helppoja soinnutuksia kitaralle. Tai ehkäpä haluat opetella jongleeraamaan kolmella pallolla tai löytää sisäisen klovnisi.  Tunnetuvan tiloissa pidetään viikottain Pelleopiston oppitunteja. Taikurin ilmapallojen muotoiluakin Pelleopistossa opetetaan.

 

Tunteet ovat aika lailla samantyyppisiä kaikkialla maailmassa.  Jos tuot tänne mukaasi ystäviä ulkomailta, niin englannin- saksan- ja ruotsinkielisillekin löytyy täältä Tunnetuvalta opas tunnekartan kanssa liikkumiseen.  Jos taas haluat lisätä omaa kielipääomaasi, niin Tunnetuvan yhdestä nurkasta löydät venäjän kielen oppimateriaalia. Siihen kuuluu myös venäjän aakkosten oppimista helpottavia muistisääntöjä. Ranskan alkeetkin voit oppia Tunnetuvalla - ääntämisen oppitunneilla aloitetaan. Bon voyage!

 

 1345725324_img-62d4d2f790b4f29cb83389306Robert Proksa


 

Itse kirjoittelen tänne Tunnetuvan päiväkirjaan tavallisesti jonkin kuukausittain vaihtuvan teeman tiimoilta.  Nyt tammikuussa 2011 sain lainaksi aikakoneen, jolla kävin jo aikojen alussa Tällä viikolla olisi tarkoitus kääntää aikakoneen ohjausnuppi lähemmäksi nykypäivää ja käväistä lähitulevaisuudessakin. Silloin tällöin avaan Raamatun ja tutkiskelen mitä tuo kirjojen kirja kertoo nykyajastamme.  Useimmiten kuitenkin  kirjoittelen ihan arkisista, mutta kuitenkin tunteisiin liittyvistä aiheista. Voit nähdä kirjoitusteni otsikot kuukausikatsaukset -kategoriasta.

  

Toivottavasti viihdyt Tunnetuvan takan äärellä ajatuksiisi kaikessa rauhassa syventyen. Jos kaipaat  elämääsi piristystä, suosittelen sinulle englanninkielistä hupisivustoa, jolta löydät myös naurattavia kuvia.

 

 

                           Tuntemisiin

 

                    Pelle Gudsson