Toiveikkuus on elämänsä päämäärän hahmottamista.  Väärä toiveikkuus puolestaan perustuu vääriin lähtötietoihin ja oletuksiin omista kyvyistä. Esimerkiksi minusta ei koskaan tullut taitoluistelun maailmanmestaria. Victor E Franklin  kehittämässä logoterapiassa omaksi koetun elämäntehtävän oivaltaminen on olennaista elämänhalun ylläpitämiseksi.  Toiveikkuutta voisi kuvata elämänasenteeksikin, mutta se saattaa läikehtiä myös lyhytkestoisen tunteen tavoin.

 

 1294230166_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

 

Kuvan unelmakatalysaattorilla keräsin Jyväskylästä 170 ihmisen unelmat ja aloin rukoilla niiden toteutumisen puolesta.  Ainakin yhden niistä tiedän täyttyneen – pääsin itse mukaan sitä toteuttamaan opettamalla ystävääni lukemaan tunnekarttaa.

 

”Olkaa toivossa iloiset, ahdistuksessa kärsivälliset, rukouksessa kestävät.”

(Room 12:12)

 

Raamatussa toivo – hyvän odottaminen – nousee keskeiseen asemaan.  Toiveikkuuteen kannustetaan olivat olosuhteet sitten kuinka vaikeat tahansa.Pasi Turusen blogiartikkelissa tuodaan esiin psykologisen toiveikkuuden ja kristinuskon antaman toivon eroja

 

Musiikin avullakin voi luoda toiveikkuutta.  John Fogertyn kappale ”Centerfield” on ollut minulle hyvin tärkeä tässä mielessä keväästä 1985 lähtien.  Nyt neljännesvuosisata myöhemmin koen, että monet unelmani alkavat vähitellen toteutua.  Jokaiselle on oma paikkansa ja palvelutehtävänsä varattu tässä elämässä.  Se on itse löydettävä.

 

 

Aarrekarttatyöskentelyssä kuvalla tai koostetulla kuvakokoelmalla omaa unelmaansa voi selkiyttää.  Aarrekartan näkyvillä pitäminen saa ajatukset alitajuisesti keskittymään toivotun päämäärän saavuttamiseen.

 

Elokuvallisena esimerkkinä toiveikkuudesta mainitsen 90-luvun laman aikana valmistuneen elokuvan ”Siivoton juttu.  Kai Lehtisen ja Pertti Koivulan tähdittämä komedia tuo elämään toivoa, vaikkei vastoinkäymisiltä vältytäkään. YouTube-leikkeistä ei löytynyt sopivaa kohtausta toiveikkuus-teemaan liittyen, mutta elokuva on kokonaisuudessaan toivoa täynnä. Suosittelen sen lainaamista tai vuokraamista.

 

 

Tähän tunnekarttaan liittyvä unelmani sai varhain tänä aamuna aivan konkreettisen muodon. Toivon saavani laadittua jokaisesta tunnekartan 121 tunteesta tämän kirjoituksen tyyppisen poikkitieteellis-taiteellis-teologisen tiivistelmän.  Nämä tiivistelmät sitten liitän vaiheittain suunnistustunnekarttaan hyperlinkkeinä.  Samaan tunneperheeseen kuuluvat hyperlinkit koodaan samalla värillä, sillä ne saattavat sijoittua hyvinkin eri puolille tunnekarttaa.

 

Toiveikkuus löytyy tunnekartalta kello yhdentoista suunnalta kolmannelta kehältä keskipisteestä lukien. Tutkiskelemalla sen ympärillä olevia tunteita toiveikkuuden olemus selvenee entisestään

 

 

 

 

                   Toiveikkain tuntein,

 

                   Pelle Gudsson