Tuija Matikka on koostanut Tiede-lehteen 11/2011 ( s.44 - 45) mainion artikkelin ”7 avainta helpotukseen”  Siinä kerrotaan, miten järkytyksen jälkeisestä jähmettyneisyydestä voi päästä eroon.  Tunnekartalla lamaannus on lähes saman tunnetilan ilmaisu kuin jähmeys. Se löytyy kello seitsemän suunnalta viidenneltä kehältä keskipisteestä lähtien. 

 

Seuraavat seitsemän turvallista tapaa käsitellä järkyttävien tapausten jälkituntemuksia pohjautuu Babette Rothschildin asiantuntemukseen.  Suosittelen koko artikkelin lukemista Tiede-lehdestä, jos aihe kiinnostaa enemmän.

 

1)   Omien fyysisten tuntemusten tarkkailu ja niitä laukaisevien tekijöiden analysointi palauttaa aistit nykyhetkeen.

2)   Koska järkyttävä tilanne liittyy menneisyyteen, on syytä vakuuttaa itselleen olevansa turvassa vaikkapa kalenteriin vilkaisemalla.

3)   Tietoinen unohtaminen voi olla aluksi aivan toimiva tapa saada lisäaikaa trauman käsittelyyn jossain turvallisessa ympäristössä.

4)   Trauman jälkeen saattaa ilmetä hyvin eläviä tunnemuistoja, jotka saavat luulemaan, että vaara on vieläkin olemassa.  Sisäisistä tuntemuksista tulee silloin ympäristön arviointiväline, mutta tunteet voivat johtaa harhaan.

5)   Kerrottaessa vaikeista tapahtumista on järkevää siirtyä normaalimmista tapahtumista traumatisoivempiin. Kertomuksen aikajänne on syytä aloittaa nykyhetkestä, jolloin vaaratilanteesta selviytyminen on täyttä faktaa.

6)   Liikkuminen, jopa aivan pienimuotoinen kehon osien heiluttelu voi auttaa.

7)   Pienenkin avun tarjoaminen jollekin toiselle on voimaannuttava kokemus.

 

Joitain muita näkökulmia traumasta toipumiseen löytyy seuraavista linkeistä:

 

http://koti.welho.com/marhalla/TR_normaaleja_traumanjalkeisia_reaktioita.html

http://www.emdr.fi/trauma.html

http://www.nbl.fi/~nbl3145/trauma.htm

http://www.nbl.fi/~nbl3145/traumae.htm

 

Tässä seitsemän kohdan listassa esitetyt toimintatavat perustuvat pitkälti itseapuun.  Ammatillinen ja valvottu EMDR-terapia on auttanut monia pääsemään kiinni normaaliin elämään.

 

 

                         Tuntemisiin,

 

                         Pelle