Tänään 9.1. on Veljen oikeuksien päivä.  Tänään on kaikilla veljillä oikeus kertoa mieltään painavat  epäkohdat  - niin lihallisilla veljillä, hengellisillä veljillä  kuin hyvä veli –verkostoihin kuuluvillakin  veljillä.  Avautua voi netissä, suusanallisesti tai jollain muulla itselleen sopivalla tavalla. Tunnesanastoa löydät vaikkapa tunnekartastaOlisi kiva jos vaikka laittaisit kommentteihin linkit sivulle, jossa itse purat mieltäsi tästä aiheesta.

 

Nimipäiväänsä viettävät tänään siis Veli ja Veikka.  Idea tähän Veljen oikeuksien päivään tuli, kun tajusin itse jääneeni vaille joitain olennaisia oikeuksia.  Ne olivat kaihertaneet mieltäni kymmeniä vuosia aiheuttaen katkeruutta ja elinvoiman alenemista.  Anteeksianto on  mahdollista vasta jonkinasteisen vihan kokemisen kautta.  Vihan tunne kun kertoo sen, että ihminen on huomannut jotain väärää on tapahtuneen.

 

 1326132667_img-d41d8cd98f00b204e9800998eAlessandro Paiva

 

Häpeästä pääseminen edellyttää harkittua avoimuutta, jotta huomaisi, ettei itse ole huono, vaan että tullut kohdelluksi väärin. Seuraavassa luettelen niitä tapauksia, joissa olen tullut  väärinkohdelluksi siskoni taholta:

 

-Ennen muistojen tallentumisen ikää minut kuulemma puettiin tytöksi.

-Siskoni antoi minulle pilkkanimeksi tytölle kuuluvan nimen.

-Siskoni kutsui minua Peppi Pitkätossuksi.

 

Voit arvata, etteivät tuollaiset kokemukset auta kasvamaan oikeaan miehen rooliin.

 

-Siskoni ei auttanut minua krokettiohjeiden kääntämisessä ruotsista suomeksi lupauksestaan huolimatta.

-Jäin yksin myös, kun matkustin siskoni luokse - hän ja poikaystävänsä lähtivät jonnekin muualle kyläilemään.

-Lapsuusajan valokuvassa siskoni selvästi painoi minua hartioista alaspäin.  Samantyyppistä, mutta suullista mitätöintiä muistan myös kokeneeni useasti.

-Siskoni sanoi, ettei  minun pitäisi lukea niitä kirjoja, jotka olin itselleni hankkinut.

 

Tällaiset hylkäämisen kokemukset eivät ole omiaan synnyttämään omanarvontuntoa. 

 

-Siskoni sanoi  juovansa kahvia, kun tahdoin näyttää hänelle jotain tärkeää.

-Siskoni ei ollut kiinnostunut, kun kerroin mielipiteeni uutisaiheesta.

-Siskoni ei vastannut, kun annoin hänelle aikoinaan sähköpostiosoitteeni. 

 

Nuo esimerkit osoittavat, ettei hän ole läheskään aina ollut kiinnostunut pitämään kommunikaatioyhteyksiä kunnossa eikä kunnioittanut mielipiteitäni.

 

Tuossa olivat useimmin mieleen tulevat aiheet, joissa tunnen tulleeni syvästi loukatuksi.  Nyt muistoihin nousee jo hyviäkin kanssaan vietettyjä hetkiä, joten anteeksiantoprosessi lienee jo melko pitkällä. 

 

Tänä aamuna jouduin rukouksen jälkeen kuitenkin mielikuvissa lähettämään hänet maailmankaikkeuden äärimmäiselle laidalle, jotta saisin tilaa hengittää.  Tuon mentaalimuilutuksen jälkeen jäin erittäin syvän sisäänhengityksen tapahduttua pitkäksi aikaa liikkumatta, kunnes sain hengitettyä ulos.  Tuo tunteiden raju läpieläminen fyysisesti toistui muutaman kerran.  Joskus olen unissa  myös kokenut olevani siskoni kuristusotteessa.  Sormeni olivat jo eilen jähmettyneet osittain katatonisesti tai tarkemmin ottaen kataleptisesti, kun ajattelin siskoani.  En oikein usko, että tuollaiset oireet tulisivat, jos olisi saanut kokea rakkaudellisen sisaruussuhteen.  Serkkukin kertoi kokeneensa siskossani melkoista tunnekylmyyttä.

 

 1326132027_img-d41d8cd98f00b204e9800998e Ariel de Silva Parreira

 

Tänään  huomasin töissä juttelevani paljon tavallista vapautuneemmin, kun sisko oli  miljardien valovuosien päässä, eikä ollut paheksumassa tekemisiäni  alitajuntani sopukoissa.  Myös oloni on paljon tavallista energisempi.  Käsittelemättömät tunteethan vievät voimia.

 

 

           Voimauttavaa Veljen oikeuksien päivää

 

           Pelle