Nyt vietettävän Mielenterveysviikon teemana on Kohtaaminen.  Aito kohtaaminen  edellyttää myös avoimuutta.  Joskus on nostettava kissa pöydälle:

 

 1290702043_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

 

Kuvan kissa  - nimeltään Ruttunen – kuului ystävälleni, joka on kärsinyt vakavista mielenterveyden ongelmista.  Huomaa myös kuvassa näkyvä punainen lääkeannostelurasia.  Sain ystävältäni luvan kertoa seuraavan, melko karmaisevan tositarinan.

 

Ystäväni joutui käyttämään psykoosiinsa LEPONEX- lääkettä monia vuosia.  Sen yhtenä sivuvaikutuksena oli ruumiinpainon nousu.  Mutta mikä vielä järkyttävämpää oli se, että vasta liian myöhään lääkärit huomasivat, että se ilmeisesti oli aiheuttanut hänelle monia keuhkoveritulppia.  Ne puolestaan saivat keuhkonsa sellaiseen kuntoon, että nyt hänelle on luvattu elinaikaa ehkä vain vuosi tai kaksi.  Tämä joulu saattaa olla hänen viimeisensä.

 

Tämä tilanne on herkistänyt minut miettimään ystävyyden olemusta ja yhteydenpitomme onkin lisääntynyt.  Hän joutuu kohtaamaan kuoleman ja minä hyvän ystävän menetyksen.  Jeesus kuitenkin lupaa:

 

”Minä olen ylösnousemus ja elämä.  Joka uskoo minuun saa elää, vaikka olisi kuollut.  Eikä yksikään, joka elää ja uskoo minuun, ikinä kuole.  Uskotko tämän?”  (Joh 11: 25 -26)

 

Tämä joulun sanoma saattaa jossain muussakin muodossa kohdata sinut tulevan kuukauden aikana.  Rohkaisen sinua avoimuuteen.

 

Häpeän käsittelyssä uskosta ristillä puolestasi kuolleeseen ja ylösnousseeseen Jeesukseen on monenlaista hyötyä:

 

-Saat kokea Jumalan arvostavan sinua rakkaana lapsenaan.

-Voit ottaa vastaan Jeesuksen tarjoaman armahduksen, vaikka olisit tehnyt mitä.  Jumala ei oleta meidän olevan täydellisiä.

-Jeesuksen ristillä kaikille hankkima anteeksianto koskee myös niitä, jotka ovat mahdollisesti häpäisseet sinua.

- Jumala kestää kyllä vihan purkauksesi, jotka usein edeltävät aitoa anteeksiantoa.

-Jumalan parantavassa läsnäolossa häpeälliset kokemukset on turvallista aikanaan tuoda esille tavalla tai toisella.

 

Itsensä kohtaaminen voi olla tuskallista.  Mutta avoimuuden avulla voi löytää vapauden.

 

”Te opitte tuntemaan totuuden ja totuus tekee teistä vapaita”  (Joh 8:31-32)

 

Rohkaisen sinua kohtaamaan itsesi.  Sen jälkeen myös kohtaamiset muiden ihmisten kanssa muuttuvat antoisammiksi.

 

 

                    Kohtaamisiin,

 

                    Pelle