KAHDEN RINTAMAN SOTAA

 

 

1960-luvulta alkaen on maailmalla ja Suomessakin vallannut kasvava kiinnostus New Age – liikettä kohtaan.  Moniin siihen liittyviin osa-alueisiin kuuluu välittömästi saatavan hyvinvoinnin, vallan tai tiedon korostus.  Jonkinlainen hengellisyys on usein virtausten taustalla.  Tämä New Age-suuntaus on vetänyt paljon ihmisiä eroon kristinuskon ytimestä, Jeesuksesta.

 

 1321289816_img-d41d8cd98f00b204e9800998eChrista Richert

 

Toinen merkittävä kehityslinja läntisessä maailmassa on valtioiden välisen yhteistyön lisääntyminen.  Koska EU:n laajentuminen on dokumentoitu  tarkasti monessa muussa yhteydessä, en keskity siihen luettelomuotoa enempää. 

 

On huomattavaa, että nyt esiteltävistä EU:n jäsenmaista kaikki,  lukuun ottamatta BENELUX-maita, ovat  erittäin velkaantuneita.  Itävalta tosin ei kuulu tuohon ylivelkaantuneiden maiden ryhmään. Holtitonta talouspolitiikkaa harjoittaneiden maiden takia EU:n yhteisen valuutan tulevaisuuskin on vaakalaudalla.

 

1957

 

Belgia

Alankomaat

Luxemburg

 

Nuo ensimmäiset kolme valtiota tunnetaan BENELUX-maina, jotka solmivat tulliliiton jo 1947.

 

Italia

Saksa

Ranska

 

1973

 

Englanti

Tanska

Irlanti

 

1981

 

Kreikka

 

1986

 

Portugali

Espanja

 

1990

 

DDR osana Saksan liittotasavaltaa

 

1995

 

Itävalta

Ruotsi

Suomi

 

2004

 

Unkari

Tsekki

Slovakia

Puola

Viro

Latvia

Liettua

Slovenia

 

2007

 

Romania

Bulgaria

 

Yhdeksälle valtiolle on tarjottu mahdollisuutta liittyä EU:hun:

 

Islanti, Kroatia, Makedonia, Montenegro,  Bosnia ja Herzegovina, Serbia, Kosovo.  Turkki ja Albaniakin ovat miettineet EU:hun liittymistä.

 

Jos olet klikannut jokaista tämän kirjoitussarjan valtiolinkkiä, niin olet nyt  viikossa tehnyt aikamatkan halki kaikkien Euroopan maiden. Vähän kuin Peter…

 

”Peter is smart. He knows each European country by heart”

 

Seuraavaksi palaamme nykyaikaan eli vuoteen 2011.