Lamaannusta on kolme kertaa lähivuosikymmeninä synnytetty samalla mekanismilla : syytämällä markkinoille liikaa luottoja.

 

-Ensiksikin Suomen 1990-luvun lamaa pohjustettiin edellisen vuosikymmenen lopussa valuuttaluotoilla ja pankkien häpeämättömillä mainoskampanjoilla.

-Toiseksi USA:ssa liian löysin perustein myönnetyt asuntolainat saivat aikaan maailmanlaajuisen laman.

-Kolmanneksi nyt meneillään oleva liian helppojen pikalainojen saanti vie heikompiosaisia usein vielä syvempään taloudelliseen kurimukseen.

 

Lamaannusta voi siis hallita omalta osaltaan ennaltaehkäisten lainanottoaan hillitsemällä. Toisekseen  toiveikkaasta mielialasta  on paljonkin apua.  Kaikilla meillähän on haaveita, joiden eteen on syytä nähdä vaivaa.  Apu-lehdessä julkaistiin tässä parin vuoden sisällä erittäin optimistinen artikkeli Suomen mahdollisuuksista nousta tästäkin lamasta.  Siinä todettiin, että olemme aina kriisin jälkeen nousseet uuteen kukoistukseen kuin Feeniks-lintu tuhkasta.  Sotakorvaukset loivat metalliteollisuuden. 1990-luvun lamasta päästiin yli pitkälti Nokian maailmanmenestyksen avulla.  Mikä on Suomen seuraava menestystuote tai -palvelu?

 

 

                                    Näissä tunnelmissa,

 

                                    Pelle