En ollut ainut, joka purskahti nauruun nähdessään valokuvan körmyniska-ahvenesta oluttuopin äärellä.  Nuorten taidetyöpajan 2009 – kevätnäyttely Jyväskylän kaupunginkirjastossa antaa paljon muitakin tunne-elämyksiä.  Se on nähtävissä vielä parina päivänä.

Tämä taidenäyttely valottaa loistavasti tunnekartan pohjoisosassa sijaitsevan luovuuden syvintä olemusta.  Nuorille luontainen vapauden kaiho saa ilmiasua rohkeissa kokeiluissa. Taideteoksista on saatu koottua ehyt kokonaisuus ryhmittelemällä niitä ominaislaatunsa mukaan.  Kaikesta paistaa tekemisen ilo.  Havaittavissa on myös hämmästyttävän varmaa eri tekniikkojen hallintaa ja myös katsojiin tarttuvaa pirteää elinvoimaa.  Riemu repesi Otto Liimataisen ja Julia Salmen kuvaamien ahvenen ”out-of-place” kaupunkiseikkailujen ääressä.

Kuvaan seuravassa muutamia muitakin sisintäni omien kokemusten ja muistojen kautta erityisesti liikauttaneita taideteoksia.  Tosin mielestäni näyttelyn kaikki taideteokset olivat pysäyttäviä.  ”Menisit sinäkin oikeisiin töihin!” –näyttelystä voi aistia taiteilijaryhmässä vallinneen keskinäisen kannustuksen hengen.

Keijo Kotilaisen tulenvärisille pohjille maalatut kidutusvälineet eivät jättäneet kylmäksi.  Hänen toinen, abstraktimpi työnsä toi mieleen sirkusteltan tunnelmaa.  Paula Hakosen vahvassa, suurikokoisessa, punaista, mustaa ja hopeaa yhdistelevässä ja säröäkin sisältävässä maalauksessa oli myös tavoitettu liikkeen tuntu.

Moniin muotoilemalla tuotettuihin teoksiin oli myös saatu ihasteltavaa elävyyttä.  Mainitsen vain esimerkkinä Säde Hämäläisen eläinveistokset.  Pidin myös Joel Kinnusen kettingistä tehdystä hehkulamppupäisestä ihmishahmosta.

 thumb_1243235807.png

    photo ESA OKSMAN via www.SXC.hu

Elina Terán Terán osaa taitavasti ja yllättävästi sommitella valokuvansa, niin että niitä joutuu tai oikeastaan saa katsoa pitkäänkin.  Miika Järvisen kuvaamat jyväskyläläisten kauppojen ja rakennusten nimikyltit toivat mieleen omat vastaavat kokeiluni Helsingistä vuodelta -85.  Nokian rautatientorin laidalla sijainneet pääkonttorin ulkoseinän mainostekstit kertoivat silloisesta tuotannosta.  Kännykkää ei oltu vielä keksitty.