Hyvään aikaan ennen vaaleja tuli tämä Portugalin SOS-huuto.  Jos nyt lähdetään auttamaan Portugalia sen talouskriisissä, tuetaan itse asiassa isoja pankkeja, jotka ovat nuo kriisin aiheuttaneet luotot antaneet.  Tämä tulee selville seuraavan linkin kommenteista.

 

http://www.iltasanomat.fi/vaalit2011/Portugalin%20talouskriisin%20vaikutus%20Suomen%20vaaleihin%20auki/art-1288381020130.html

 

Joku onkin aavistellut, että tämä Irlannin, ja Kreikan ja nyt Portugalin talouskriisin hoitotapa on opittu Suomen 1990-luvun pankkikriiseistä.  Sekin aiheutui liian vapaista luottomarkkinoista.  Muistan kun 1980-luvun lopulla pääkaupunkiseudun paikallisradiossa  mainostettiin  luoton saannin helppoutta.  Lainat olivat dollarisidonnaisia ja hallitus vakuutteli, ettei devalvoida.

 

Kuinkas sitten kävikään.  Marraskuussa 1991 tuhansien yrittäjien kasvot kalpenivat, kun dollariin sidottujen lainojensa velkapääoma nousi niin, että Suomea koetteli tsunaminomainen konkurssiaalto.  Moni yrittäjä ei ole vieläkään pystynyt jatkamaan toimintaansa. 

 

Silloin poistettiin pelilaudalta tuhansia taitavia yrittäjiä.  Nyt on vaarassa, että lainojen korkojen noustessa asuntovelalliset joutuvat kurimukseen, joka voi johtaa vakaviin seuraamuksiin koko yhteiskunnassa.  Pienemmässä mittakaavassa ihmisten kyykyttämistä on pikavippien holtiton myöntäminen.  Kuinkahan monen luottokelpoisuus on tuossa leikissä jo mennyt?

 

 

1302198824_img-d41d8cd98f00b204e9800998e  Miroslav Sáricka

 

Tänään kadulla juttelin tuttuni kanssa, joka arveli, että ihmisten kulutusvimma johtuu syvästä tyhjyyden tunteesta.  Sisällyksetön elämä saa aikaan sen, että yritetään täyttää tuo tyhjyys aivan turhalla tavaralla.  Se on tietysti liikemiesten mieleen.  Rahapiirien etujen mukaista on siis saada ihmiset tuntemaan olonsa mahdollisimman onnettomaksi, jotta kulutus kasvaisi.

 

Omana mietteenäni on, että Kokoomus voisi viime vaalikampanjan työväenpuolueen imagon tapaan ottaa ensi vaaleihin teemaksi: ”Olemmekin kommunisteja ja ”Pääoma” on ylin oppaamme.”  Nimenomaan vieras pääoma eli velka.

 

Katsotaan, kuinka kauan suomalaiset sietävät tällaista Irlannin, Kreikan ja Portugalin tapaista rahan vuodattamista pelastusoperaatioiden nimissä ulkomaisille pankeille. Suomen on mahdollista erota EU:sta ja välttyä jatkossa tällaisista epätoivoisista tilanteista.

 

Kuulin tänään eräältä ystäväpariskunnalta, että ulkomaillakin rukoillaan, sitä että Suomi tosiaan uskaltaisi ottaa tuon askeleen. Suomen liittäminen EU:hun kun aikoinaan tehtiin maamme perustuslakia rikkoen. Oikeusministeri Hannele Pokkakin ilmaisi tämän asian, mutta hänet siirrettiin  avainasemasta Lapin lääni maaherraksi.  Tuolla tavalla asioita hoidettiin Suomessa 17 vuotta sitten.

 

 

                Paheksuen,

 

                Pelle