Uusin ratkaisukeskeinen blogikatsaus histamiini-intoleranssista ja sen mahdollisesta yhteydestä Long Covid oireisiin tässä

https://tunnekartta.vuodatus.net/lue/2023/03/histamiini-intoleranssi-ja-33-tapaa-hallita-sita

 

 

KORONA JA INFLUENSSAVIRUKSET RIEHUVAT

Toipumista voi tutkitusti nopeuttaa

 

* Echinaforce/Echinasan

* melatoniini 9 mg

* kurkuma  + mustapippuri

* inkivääri

* omega-3  1 g

* C-vitamiini 2-4 g

* sinkki + punasipuli / mustakuminaöljy

* D-vitamiini + magnesium

* Disperin - jos ei käytä Marevania

* NAC + glysiini

* HYRÄILY (tuo viruksia vastustavaa typpioksidia kehoon)

 

VARHAISHOITO TÄRKEÄÄ!

 

Harva tietänee, että VARTTITUNNIN PÄIVITTÄINEN HYRÄILY voi vähentää sairastumisriskiä tai nopeuttaa virustaudista toipumista.  Tämä perustuu hyräilyn ansiosta nenäonteloissa syntyvään typpioksidiin, joka taistelee viruksia vastaan kolmella eri tavalla!

 

Nuo ylläolevat tiedot voivat pelastaa iäkkään omaisesi hengen. Kerrothan siitä heille ajoissa, jotta he ehtivät hankkia näitä troppeja kotiinsa - jo ennen sairastumista.  Hyräily toiminee ensiapuna aina.

Voit itsekin levittää tietoa näiden A6-kokoisten infolappujen kautta.  Kauppojen ilmoitustauluilla ne tavoittavat juuri oikeat ihmiset.  Voit jakaa tietoa myös iäkkäille tutuillesi. Myös työpaikalla tämän tiedon levittäminen voi lyhentää sairaslomia. Saat tulostettua nämä tärkeät tiedotteet jpg-muodossa kopioimalla allaolevan kuvan word alustalle, jonka reunukset olet asettanut hyvin pieniksi.

 

K%20O%20R%20O%20N%20A%20%20R%20I%20E%20H

 

 

 

Suomeen voi tilata muutamia nenäsumutteita, joilla on esittää tutkimustaustoitettua faktaa, jonka mukaan niistä on apua taistelussa koronaa vastaan - myös ennaltaehkäisevästi.

https://viraleze.co/ osoitteesta tilatut 6 taskuunsopivaa suihkepulloa saapuivat Hollannista reilussa viikossa postikuluitta. Sumute tuntuu pitävän sieraimet mukavan kosteina.  Käytän sitä vain ennen altistustilanteita FFP2-maskin kanssa.  Yhden pullon sisällys riittää 80 suihkaukseen eli 40 käyttökertaan.

VirX-nenäsumutetta voi hankkia Amazon.de -nettikaupasta, mutta avattu tuote on käytettävä kuukauden sisällä.  Se soveltunee siis niille, jotka ovat päivittäin jatkuvassa altistuksessa

Nuoremmat, jotka eivät ole riskiryhmissä saavat pitkälti taudilta suojaa verisuonistonsa sisäseinämien tuottaman typpioksidin turvin.  Kuitenkin monilla on näinä aikoina sitkeää yskää ja he saattavat olla koronan levittäjiä.

Monet näistä kotikonsteista on ollut aiemmin käytössä flunssien hoidossa. Mutta nyt ihmisillä on pitkälti se käsitys, että mitään ei ole tehtävissä.  Tutkimusdata puhuu kuitenkin toista.  Alle olen kerännyt tutkimuslinkkejäkin.

 

Koronan varhaishoidosta 

 

Voit lukea artikkelin myös kätevässä flippikirjamuodossa, kun klikkaat tätä tekstiä.

Voit sitten jakaa  sen tutuillesi somessa kirjan oikean yläkulman nuolipainikkeella.

Sillä tavalla torjumme yhdessä koronaa ja sen vaikutuksia ja niin vähennämme sairaalakuormitusta Suomessa.

Tästä päivitetystä artikkelista voit etsiä mieleisesi lisäravinteet hankittavaksi kotiin koronatartunnan varalta. Niistä löytyy jo jonkin verran tutkimusnäyttöä. Alleviivatut tuotteet lienevät tärkeimpiä.

Typpioksidi (NO) rajoitti laboratoriossa tehokkaasti SARS-CoV-2 koronaviruskantaa.(1) On myös kehitetty jo markkinoillekin päässyt  typpioksidiin perustuva nenäsuihke, jonka todettiin lyhentävän  potilaiden  toipumista parilla  päivällä.(2)  Nämä  ovat kovia faktoja, joita ei voi kiistää.

Monet lupaavissa tutkimuksissa koronahoitoina kokeillut aineet ovat vaikuttaneet kehon  NO-pitoisuuksiin – joko  nostaen  tai  laskien.

COVID-19 oireilun alkuviikolla viruskuorma on suurimmillaan.(3) Silloin ehkä parhaiten toimivat yhdisteet, jotka nostavat ja ylläpitävät viruksille tuhoisia  NO-tasoja. Esimerkkeinä voisin mainita aspiriinin  ja  C-vitamiinin.

Tämän jälkeen virukset voivat saada kehossa aikaan  vakavasta tulehdustilasta johtuvan pitkäkestoisen sytokiinimyrskyn. Silloin tepsinevät parhaiten lisäravinteet, jotka hillitsevät vakavampaa oireilua vastaan käynnistynyttä ja kehon omana ensiapuna alkanutta  NO-tehtailua. Esimerkkinä melatoniini isona annoksena.

Oksidatiivinen stressi saattaa altistaa vakavammalle koronaoireilulle.(4) Siksi monet antioksidantit voivat  toimia  taistelussa  koronaa  vastaan.

Nenäsumutteiden antama suoja perustuu tiettyjen aineiden kykyyn estää viruksia kiinnittymästä solujen ACE2-reseptoreihin tai sitten ne sitovat  viruksia  itseensä.  Virusten  entsyymitoimintaakin  voi  häiritä.

D-vitamiini vahvistaa immuunijärjestelmää. Ylipainoiset voivat tarvita reilusti yli 100 µg päiväannoksen jatkuvasti ja magnesiumia D-vitamiinitasojen optimoimiseksi.(5)

Nopea  itsehoidon  aloitus  saattaa  ehkäistä  jopa  Long Covid  oireet!(6)

 

Käytännössä tutkittuja keinoja koronan ennaltaehkäisyyn ja oireiden lievittämiseen

 

FFP2-maskin käyttö on suojannut sairaalan henkilökuntaakin sairastumiselta.  Koronatartuntojen määrä taittui laskuun keväällä 2021 heti viikko sen jälkeen, kun suurimpien kaupunkien joukkoliikenteessä tuli voimaan  maskipakko.(1) Ilmassa aerosoleina leijuvat viruspilvet voivat tuottaa tartuntariskin jopa  tyhjissä porraskäytävissä, hisseissä tai WC-tiloissa – vaikka ihmisiä ei näykään.

D-vitamiinin puutos altistaa virustartunnalle, joten sen riittävä saanti on olennainen osa koronan vakavien oireiden torjuntaa. Noin 80 prosentilla sairaalahoitoon joutuneista oli todettu D-vitamiinin puutetta.(1) Mikäli mitattu kalsidiolin määrä ylittää 75 nmol/l , se saattaa antaa lisäsuojaa ylähengitysteiden tartuntoja vastaan. Turvallisena päivittäisenä ylärajana Suomen terveysviranomaiset pitävät 100 µg annostusta.(2) Tämä aurinkovitamiini tehostaa  viruksia  tuhoavien  T-solujen  toimintaa.(3) T-solujen merkitys korostuu Omikronin torjunnassa.(4) Magnesium optimoi D-vitamiinin saannin (5)

Päivittäinen monivitamiini, joka sisältää myös sinkkiä, seleeniä ja magnesiumia voisi toimia ennaltaehkäisynä, koska noiden ravinteiden puutetta on ilmennyt heikommin toipuvilla koronapotilailla. Myös K2-vitamiinin puutostakin on todettu.(1) Se siirtää liikaa kalsiumia verisuonista luustoon. Pienellä määrällä lisäravinteita voi olla  koronarokotteen suojaa  tehostava vaikutus.(2)  B12-vitamiini yhdessä D-vitamiinin ja magnesiumin kanssa on eräässä tutkimuksessa vähentänyt vakavampia oireiluja.(3)

Jos ruokavalioon kuuluu jogurtti, niin se pitää erään tutkimustiedon mukaan koronaoireet lievempinä.  Muutkin hapatetut tuotteet hellivät vatsan mikrobikantaa, joka on tärkeä osa immuunipuolustusta.  Kaurasta ja ohrastakin  löytyvä  beetaglukaani  lisää  myös  kehon  immuniteettiä. (1)

Laktoferriini on lyhentänyt toipumisaikaa jopa kymmenellä päivällä 500-1000mg annostuksella ja hieman pienemmän annoksen on todettu toimivan myös koronan ennaltaehkäisynä. Valitettavasti sen vaikutus alkaa näkyä vasta viiden päivän käytön jälkeen. (1) 

NAC ja glysiini  https://grantome.com/grant/NIH/R01-AG054131-04S1 

 

Laboratoriossa tutkittuja tapoja ja käytännön tutkimuksin vahvistettuja keinoja taistella virusta vastaan

 

Jo 1,1 % suolaliuoksen (natrium chloride) huomattiin aidoilla keuhkosoluilla tehdyssä laboratoriotestissä estävän SARS-CoV-2 koronavirusten monistumista 88 prosentilla.(1)  Muilla viruskannoilla toteutettu kliininen testi osoitti, että suolavedellä kurlanneet ja nenäonteloitaan huuhdelleet paranivat 1,9 päivää vertailuryhmää aiemmin.(2)  Tätä on käytetty vanhastaan kurkkukivun hoitoon, mutta ei ole varmaa tutkimusta auttaako se lyhentämään varsinaisia koronaoireita.

Klooriheksidiiniä sisältävä suuvesi (esimerkiksi Gum Paroex) auttoi kliinisessä testissä 62% koronapotilaista poistamaan koronavirukset nielusta neljässä päivässä.(1)

Angloamerikkalaisissa maissa suosittu, patentoitu Xlear-nenäsumute sisältää tislattua vettä, suolaa, ksylitolia (xylitol) ja greipinsiemenöljyä (grape seed extract).(1) Tätä liuosta voinee valmistaa vapaasti omaan käyttöön pieneen spray-pulloon?(2) Ksylitoli estää SARS-CoV-2 viruksia kiinnittymästä kehon soluihin.(3) Greipinsiemenöljy taas nostaa viruskantoja nitistävän typpioksidin (NO) tasoja (4) (5) niin, että ensimmäisetkin hyökkäävät virukset joutuvat heti kovaan taistoon, mikäli tätä nenäsuihketta löytyy sieraimista. Pienessä tapaustutkimuksessa lievät oireet paranivat viikossa, kun Xlear-nenäsumutetta käytettiin neljästi päivässä.(6)

Erilaisten koronavirusten torjuntaan jo aiemminkin käytetyn, punaisesta merilevästä eristetyn iota-karrageenin (iota-carrageenan) teho perustuu elektrostaattisuuteen, jolla se vetää viruksia puoleensa.(1) Apteekeissa reseptittä myytävät Viruseptin-nenä ja suusuihkeet sisältää karrageenia, ksylitolia ja suolaa.(2) Satunnaistetussa kliinisessä testissä hoitohenkilökunnan sai merkittävää suojaa tällaisesta nenäsumutteesta.(3)

Nenäsumutteen käyttö on vähentänyt hajuaistimusten häiriöitäkin.(4) Väkijoukossa tai kontaktitilanteissa nenäsuihkeen käyttö lienee järkevää.

Ashwagandha eli Indian gingseng (Withania somnifera) - jota esimerkiksi luontaistuote nimeltä KSM66 sisältää - voi entsyymitasolla häiritä koronavirusten monistumista. Se saattaisi lievittää myös koronatartuntaan liittyvää uupumista.(1) Hoitoalalla työskennelleiden keskuudessa tehdyn pilottitutkimuksen mukaan tämän stressinpoistoon suositellun  lisäravinteen  käyttö  laski selvästi koronatartunnan riskiä.(2) Sitä ei suositella alhaisen verenpaineen omaaville eikä odottaville äideille.(3) Joitakin tämä tuote iltaisin nautittuna on auttanut  nukkumaan sikeämmin.(4)

 

Potentiaalisia tapoja koronan ennaltaehkäisyyn ja hoitoon

 

Nenähengitys ja hyräily lisäävät koronaviruksia vastaan taistelevan typpioksidin tasoa kehossa.(1) Nenähengitys viisinkertaistaa sen (2) ja hyräily yli kymmenkertaistaa noiden aktiivisten molekyylien määrän.(3)  Jopa koronatilastoinnistaan tunnettu Johns Hopkinsin yliopisto suosittelee koronatoipilaille nenähengitys- ja hyräilyharjoitteita.(4)  Terveenä ollessasi voit tankata itseesi typpioksidia vähän vauhdikkaammalla parin minuutin harjoituksella.(5)  Myös muunlainen taukojumppa saanee veret kiertämään.

Kasvispainotteisen ruokavalion huomattiin tutkimuksessa vähentävän vakavampien koronaoireiden riskiä merkittävästi.  Vähähiilihydraattinen ja paljon proteiineja sisältävä ravinto taas nosti riskiä.(1)  Löytyisikö tähän selitys tumman vihreiden kasvisten ja punajuuren kehoon tuottamasta typpioksidista? Tuo maailmalla hyvin tutkittu molekyyli hidastaa koronavirusten monistumista.(2)  Siten nuo elimistön korkeat NO-tasot ehkäpä madaltavat kasvissyöjän viruskuormaa jo heti taudin alkuvaiheessa.

Pakuri (chaga mushroom – Inonotus obliquus) omaa runsaasti ominaisuuksia, jotka voisivat estää koronavirushyökkäystä sekä parantaa vastustuskykyä muutenkin.  Tuo viime vuosina terveysvaikutuksistaan tunnetuksi tullut kääpä vähentää tulehdusta laskemalla sytokiinitasoja.(1) Se laskee tulehduksellisen typpioksidin  määrääkin.(2)  Teen  makuun  tottuminen  voi  viedä  aikaa.

Valkosipuli (garlic – Allium sativum) haittaa virusten tunkeutumista kehon soluihin. Se lisää immuuniarmeijassa niin auttaja T-solujen kuin myös tappaja T-solujen määrää.  Niitä menetetään koronataistelussa.  Terveyskäsikranaatti vähentää myös koronaan liittyvää hapetusstressiä.(1) Lisäämällä C-vitamiinin saantia valkosipulin hyödyt kasvavat ja verenpainekin  voi  laskea.(2)

Inkivääri (ginger – Zingiber officinale) voi häiritä koronavirusten määrän lisääntymistä entsyymitoiminnalla.(1) Se laskee myös tulehduksellisen typpioksidin pitoisuutta elimistössä.(2) Lisäksi antioksidanttisuus on inkiväärille  ominaista.(3)

Nukahtamisen apukeinona tunnetulla melatoniinilla (melatonin) voi olla merkitystä myös COVID-19 pandemian taltuttamisessa.  Laajassa seurantatutkimuksessa melatoniinia säännöllisesti käyttäneillä koronariski laski 30 % verran. Lisäksi toipumisaste tätä lisäravinnetta käyttäneillä vakavasti oireilevilla oli parempi.(1) Melatoniini vähentää myös oksidatiivista stressiä sekä ylenmääräistä NO-tuotantoa.(2) Muitakin vaikutusmekanismeja on löydetty.(3) (4) Tunti ennen nukkumaanmenoa tabletti vaikuttaa parhaiten. On suositeltu jopa 10 mg annostusta akuutissa tautivaiheessa(5)

Satunnaistetussa tutkimuksessa kversetiinin (quercetin) huomattiin vähentävän lievästi oirehtivien koronapotilaiden sairaalahoidon tarvetta.(1) Jo aikaisemminkin antiviraalisena ja antioksidanttisena flavonoidina tunnettu kversetiini häiritsee koronavirusten monistumista entsyymitasolla.(2) Monet luonnontuotteet ovat mainioita kversetiinin lähteitä – esimerkkeinä puolukka, karpalo, pihlajanmarjat ja punasipuli.(3) Luomutuotteet ovat ehkä tässä mielessä parempia. Kversetiiniä voi ostaa myös lisäravinteena, mutta silloin kannattanee hankkia paremmin imeytyviä bio-kversetiini-tabletteja.(4) Kversetiini toimii ionoforina auttaen sinkkiatomeja pääsemään virushyökkäyksen kohteeksi joutuneiden solujen sisään hankaloittamaan virusten monistumista. Sinkin ja kversetiinin yhteisvaikutus nopeutti toipumista?  Sipulimaitoahan suositeltiin ennen vanhaan toipilaille.

Karnosiini (carnosine) – jota normaali ruokavaliokin sisältää – estää koronaviruksia kiinnittymästä soluihin.(1) Ikääntyessä karnosiinin luonnollinen saanti vähenee, (2)  mutta kauppojen lisäravinnehyllyiltä kotimaistakin karnosiinia voi kuitenkin ostaa.  Se saattaa tuoda apua jopa ikääntymiseen liittyviin neurologisiin ongelmiin.(3)  Iäkäs äitini piristyi selvästi aloitettuaan  karnosiinikuurin. 

Neitsytkookosöljyn (virgin coconut oil) nykyistä kulkutautia mahdollisesti ehkäisevästä tehosta on julkaistu myös yksi tutkimus.  Siinä terveinä pysyneiden verestä löydettiin sairastuneita enemmän antiviraalista monolauriinia  (monolaurin),  jota  syntyy  kookosöljyn  lauriinihaposta.(1)

 

Tutkittuja koronahoitoja, joita voinee kokeilla kotonakin

 

Antioksidanttina ja antiviraalisena aineena tunnetun C-vitamiinin hyödystä koronan hoidossa on kiistelty, koska tarpeeksi laadukkaita tutkimuksia ei näytä löytyvän.(1) Toisin tähän debattiin sen näkökulman, että riittävän varhaisessa vaiheessa otettu kunnon C-vitamiinikuuri  ainakin varmasti lisää typpioksidin saatavuutta kehossa,(2) mikä vähentää puolestaan viruskuormaa.  Kokeneiden lääkäreiden läheisilleen antama neuvo sekä nyt jo moderniksi kansanperinteeksi muodostunut itsehoitokonsti on reilu annos C-vitamiinia – joka  voi  olla  jopa  6 mg  vuorokaudessa pienemmissä erissä otettuna – heti  oireiden  alettua.(3)  Yliannostuksen huomaa tihentyneinä WC-käynteinä.

C-vitamiinin kyytipojaksi virusperäisen flunssan ensihoitoon suositellaan imeskeltävää tai suusuihkeena otettua sinkkiasetattia (Zinc-acetate).  Suositeltava annostelu on 10 mg sinkkiä kahden tunnin välein, jolloin vuorokaudessa elimistö saa 80 mg sinkkiä. Ehkäpä muutkin sinkkivalmisteet toimivat? Riittävä annostus vastustuskyvyn ylläpitoon  on  10 mg  sinkkiä päivässä.(1) Sen  saa  monivitamiinipilleristä. Jos tauti ehtii iskeä, niin silloin sinkki kaipaa kversetiiniä tai mustakuminaöljyä päästäkseen solun sisään.(2) Toimisiko kurkumakin? En osaa varmuudella sanoa, sillä nettiviitteet ovat epäselviä.

Koska  aspiriinin on huomattu nostavan verisuonten sisäseinämien solujen tuottamaa typpioksidimäärää, (1) on aivan johdonmukaista, että pieni aspiriiniannos lyhensi koronasta toipumista parilla päivällä.(2) Typpioksidi kun on näille viruksille myrkkyä. Aspiriinikuuri olisi aloitettava heti oireiden alettua, jolloin virukset liikkuvat nenässä ja nielussa valtoimenaan. Tuo tutkimustulos tosin tuli ihmisryhmästä, joka käytti käsikauppalääkettä jatkuvasti.  Sellaisessa  tavassa  on  todettu  pieni  riski  sisäisiin  verenvuotoihin.(3) Lisäksi on muistettava, että aspiriinin jatkuva käyttö - varsinkin vääränlaisen ruokavalion yhteydessä - saattaa altistaa histamiini-intoleranssin oireille, jotka ovat hyvin hankalasti hoidettavissa. Disperin ja Primaspan sisältävät myös asetyylisalisyylihappoa.

Omega3 rasvahappoja (Icosapent ethyl) sisältävästä lisäravinteesta löytyy jo lupaavia tutkimuksia.  Tapaustutkimuksessa kaksi kertaa päivässä otettu 2 g annos nopeutti toipumista aivan selvästi lieväoireisessa koronassa.(1) RCT-tutkimuksessa  se  vähensi  hengitysvaikeuksia  ja  kuolemanriskiä.(2)

Vuosikausia viraalivinkkinä somessa välittynyt tieto kurkuma-mustapippuri-seoksen (turmeric – piperine) tervehdyttävästä vaikutuksesta sai vahvistusta satunnaistetusta kliinisestä tutkimuksesta. Kaksi kertaa päivässä nautittu 525 mg kurkumiini (curcumin) ja 2,5 mg mustapippuriannos nopeutti lievien, kohtalaisten sekä vakavien koronaoireiden poistumista, ylläpiti veren happipitoisuutta ja lyhensi sairaalajakson pituutta.(1) Lisäravinteena on syytä suosia hyvin imeytyviä kurkumiinituotteita.  Mustapippuri  lisää  niiden  tehoa.

B12-vitamiini on auttanut sairaalahoitoon joutuneiden kuntoutumisessa. (1)

Mustakuminaöljy (Nigella sativa) nopeutti satunnaistetussa tutkimuksessa lieväoireisten koronapotilaiden toipumista parilla päivällä.(1) Sen tiedetään vaikuttavan  elimistössä  vahvana  antioksidanttina.(2)  Eräässä tutkimuksessa sen ei huomattu kuitenkaan ehkäisevän koronaa, mutta varhaishoitona se toimii. 

 

Potentiaalisia lisäravinteita itsehoitoon

 

E-vitamiini, foolihappo (B9) sekä tauriini nostavat NO-tasoja.(1) Niinpä ne soveltuisivat ehkä koronan alkuoireiden hoitoon?

Pycnogenol on vahva antioksidantti ja se voi elvyttää myös vahingoittunutta verisuonten sisäpintaa, (1) joka tuottaa kehoon typpioksidia.(2) Verisuonten vauriot ovat tyypillisiä koronataudissa. Tämän männynkuoresta uutetun tuotteen on huomattu vähentävän tehokkaasti tulehdusperäistä typpioksidia (3) ja siten myös oksidatiivista stressiä.(4)

Päivittyvä listaus varhaisen koronahoidon tutkimuksista. Korona  iskee    yllättäen – nyt on varauduttava etukäteen. D-vitamiinin annosta voisi lisätä ja ottaa magnesiumlisääkin?  Melatoniinikin kokeiluun? Aspiriini, C-vitamiini ja sinkki käynevät ensiavusta.  Myös punasipuli, kurkuma ja mustapippuri puutelistalle.

 

Reseptilääke, joka vähentää vakavia koronaoireita

 

Masennuslääkkeenä tunnetun SSRI-estäjä fluvoksamiinin huomattiin loppusyksyllä 2021 vähentävän tehokkaasti koronan vaikeampia oireita.(1) Nyt tuon lääkkeen on huomattu toimivan todella tehokkaasti myös koronan varhaishoitona.  Kuuri olisi aloitettava heti ensimmäisten oireiden ilmettyä, eikä edes positiivista testitulosta pitäisi jäädä odottamaan. Lääkettä voisi käyttää yhdessä edellä kuvailemieni myös tutkittujen hoitomuotojen kanssa, kuten tämän linkin useissa hoitosuosituksissa kerrotaan?(2)

Vastuuvapauslauseke : En ole terveydenhoitoalan ammattilainen, enkä ole vastuussa, mikäli joku alkaa toimia näiden tutkimustietojen perusteella. Tällaiset itsehoitokeinot eivät ole verrattavissa rokotusten antamaan suojavaikutukseen.  Ravintolisillä saattaa olla yhteisvaikutuksia  lääkitysten kanssa,  joten  on  syytä  kertoa  lääkärille,  mikäli  aloittaa  niiden  käytön.

 

Lisäinfoa typpioksidin taistelusta koronaa vastaan

 

Jos kiinnostuit aiheesta enemmänkin, niin syksyllä 2021 julkaistu kirja ”Typpioksidin taistelu koronaa vastaan” kertoo sinulle tarkemmin ravintoaineista, jotka nostavat NO-tasoja. Kysypä kirjaa lainaksi kirjastostasi.  Sen vinkit ovat edelleen hyvin ajankohtaisia, koska koronatartunnoille ei näy loppua.

Kirjasta löydät myös hengitysharjoituksia, jotka tekevät kuntoilustasi nautittavampaa.  Esitellyillä tekniikoilla sinun ei tarvitse enää huohottaa, vaikka nousisit juosten isompaakin ylämäkeä.

Saat tietoa yli sadasta Long Covid oireesta ja niiden mahdollisista syistä ja päteviksi osoittautuneista toimista oireiden lievittämiseksi.  Tosin kaikille tepsivää hoitoa ei vielä ole löytynyt. 

Lupaavin lienee Schoch-protokolla, josta saat lisätietoja osoitteesta http://heallongcovid.com   Se perustuu tutkittuun havaintoon siitä, että viruksia saattaa  lievänkin sairastamisen jälkeen jäädä piileksimään kehon eri osiin, verenkiertoon ja suolistoon.  Tietyillä luonnontuotteilla tuon protokollan kehittäjä on päässyt eroon jopa rasituksen jälkeisistä uusiutuvista oireista.  Itse olen kokeilemassa tuota 6 viikon kuuria, jonka tulisi poistaa kehosta kaikki viruksen jäänteetkin mukaanluettuna piikkiproteiinit, jotka saavat aikaan myös mikrotukoksia verenkiertoon ja sitä kautta monimuotoista ja outoa oireilua.  Tämä on uusin teoria Long Covidista, joka saa jatkuvasti vahvistusta eri tutkimuksista. 

Huomasin noiden lisäravinteiden käytön jälkeen selvää positiivista muutosta verenkierrossa, jonka pystyi aistimaan ihotuntemuksista. Myös ajoittaiset päänsäryt poistuivat. Kuurin jälkeen kuitenkin tietynlainen puutuminen ja pistely ja kutiaminen jäivät oireiksi.  Yritän juuri päästä niistä eroon hyödyntämällä histamiini-intoleranssin hoitoon käytettyjä keinoja.  Tulokset ovat lupaavia, mutta toipuminen ottaa oman aikansa, vaikka juuri oikeat lisäravinteet olisivatkin käytössä.

Koronatartunnan riskin vähentäminen ainakin FFP2-suojainta yleisissä sisätiloissa käyttämällä on järkevää, sillä koskaan ei tiedä kenen kohdalle tuo ehkä kuukausia kestävä LC-oireyhtymä tulee.   Oireetonkin korona voi viikkojen päästä aiheuttaa yllättäen LC-oireilua.

 Jokainen tartunta saa aikaan immuniteetin heikkenemistä ja vanhennuttaa elimistöä ennenaikaisesti.

Rokote vähentänee Long Covid riskiä, mutta ei poista sitä kokonaan.  Siksi olisi tärkeää että tämä e-vihkonen leviäisi laajalti. Voit käyttää YUMPU-alustan jakonappeja. Ne löytyvät oikeaa yläkulmaa näpäyttämällä.

Sairauslomat ehkä lyhenevät, kun juuri lukemasi tutkimustieto saa levitä.

 

Mahdollisimman koronatonta uutta vuotta meille kaikille,

                                P.Gudsson

 

Tässä oppaan lyhytlinkki, jota saat vapaasti jakaa Whatsapp-, Signal- tai Telegram- viestisovelluksissa, jotta sairaalakuormitus pysyisi Suomessa siedettävällä tasolla.  Kiitos yhteistyöstä!

happee.info   tai  bit.ly/3JFg7y2

Typpioksidin taistelu koronaa vastaan - kirjaa voit lukea ilmaiseksi Nextory-palvelussa vielä 8.9. 2022 asti https://www.nextory.fi/kirja/typpioksidin-taistelu-koronaa-vastaan-11478850/ 

 

PS. Kunnia yksin Jumalalle, joka kehotti minua kirjoittamaan tuon kirjan.

 

 

 

Taustatietoja

1)Nitric oxide a possible treatment for COVID-19

2)Winchester et al. 2021  Clinical efficacy of nitric oxide nasal spray (nons) for the treatment of mild covid-19 infection

3)COVID-19 Management with Dr.Paul Marik

4)Mohiuddin &Kasahara 2021 The emerging role of oxidative stress in complications of COVID-19 and potential therapeutic approach to diminish oxidative stress

5)Castaneda 2012 Response to Vitamin D3 Supplementation in Obese and Non-Obese Adolescents

6)Fluvoxamine for covid that you need

 FFP2-maski

1)Typpioksidin taistelu koronaa vastaan

D-vitamiini

1)Teshome et al. 2021 The impact of vitamin D level on Covid-19 infection; systematic review and meta-analysis

2)Paakkari 2020  D-vitamiini -terveyskirjasto

3)Kubala & Marengo 2020  Can vitamin D lower your risk of Covid-19

4)Hetemäki 2021 twitter

5)Magnesium optimizes vitamin D status, study shows

Monivitamiini

1)Harju 2021  Pitkittyneen koronan lievittäminen ravinnolla ja ravintolisin

2)Chu 2021 Nutrition a possible factor in Covid-19 vaccination efficacy, concludes review

3)Singapore COVID-19 study: vitamin B12, D and magnesium reduces severity in older patients

Laktoferriini 

1)Bell&Armond 2022  Lactoferrin for Treating and Preventing COVID-19: A Review 

Vatsamikrobit

1)Harju 2021  Pitkittyneen koronan lievittäminen ravinnolla ja ravintolisin

Suolaliuos

1)Ziegler 2021  Study reveals how saline solution can inhibit replication of SARS-CoV-2

2)Dutton 2020  Salt water vs. Covid-19; researchers lauch study to lessen symptoms and duration of illness

Klooriheksidiini

1)Huang 2021 Use of chlorhexidine to eradicate oropharyngeal SARS-CoV-2 in COVID-19 patients

Xlear

1)Xylitol nasal spray recipe – what´s in Xlear

2)Xylitol delivery

3)More data suggests over the counter nasal spray is effective against Covid-19 virus

4)What is nitric oxide (NO)?

5)Nitric oxide a possible treatment for COVID-19, study finds

6)Review confirms nasal hygiene measures are effective to protect against Covid-19

Iota-karrageeni

1)Cheriyyedath 2021  Combination of iota-carrageenan and xylitol as a potential nasal spray

2)Viruseptin-suusuihke

3)Iota-carrageenan nasal spay preventing Covid-19 positive clinical trial results

4)Guedj 2021  18 F-FDG brain PET hypometabolism in patients with Long Covid

Ashwagandha

1)Ashwagandha Against COVID-19: Researchers Interesting Discovery About the Ayurvedic Drug !!

2)Chopra et al.2021 Withania somnifera as a safer option to hydroxychloroquine in the chemoprophylaxis of COVID-19: Results of interim analysis

3)Watson &Goldman 2020  What are the benefits of ashwagandha?

4)Langade  2019 Efficacy and Safety of Ashwagandha (Withania somnifera) Root Extract in Insomnia and Anxiety: A Double-blind, Randomized, Placebo-controlled Study

Nenähengitys ja hyräily

1)Martel et al. 2020 Could nasal nitric oxide help to mitigate the severity of COVID-19?

2)Nestor: Hengitys, Viisas elämä 2021

3)Courtney 2020 Immune protective effects of nsal breathing and nitric oxide for coronaviruses self care potential

4)Coronavirus recovery: breathing exercises

5)Nitric oxide dump

Kasvisruoka

1)Kim et al. 2021 Plant-based diets, pescatarian diets and COVID-19 severity: a population-based case–control study in six countries

2)Nitric oxide a possible treatment for COVID-19

Pakuri

1)Saha 2021 Targeting SARS-CoV-2 with chaga mushroom

2)Van et al. 2009 Anti-inflammatory effect of Inonotus obliquus, Polygala senega L., and Viburnum trilobum in a cell screening assay

Valkosipuli

1)Therapeutic effects of garlic for fighting Covid-19

2)Garlic plus vitamin C may reduce blood pressure

1)Goswami et al. 2020 Natural product compounds in alpine officinarium and ginger are potent papain-likw protease inhibitors

2)Aktan et al. 2006  Gingerol metabolite and a synthetic analogue Capsarol inhibit macrophage NF-kappaB-mediated iNOS gene expression and enzyme activity

3)Jafarzahed et al. 2021 Therapeutic potential of ginger against COVID-19: Is there enough evidence?

Melatoniini

1)Melatoniini voi torjua koronatautia ja tehostaa rokotteen vaikutusta

2)Aydogan et al. 2006  Melatonin and nitric oxide

3)Camp et al. 2021  Melatonin interferes with COVID-19 at several distinct ROS-related steps

4)Cross et al. 2021 Melatonin for the Early Treatment of COVID-19: A Narrative Review of Current Evidence and Possible Efficacy

5)Early treatment for COVID-19 . Breathemd.org

Kversetiini

1)Di Pierro et al. 2021 Potential Clinical Benefits of Quercetin in the Early Stage of COVID-19: Results of a Second, Pilot, Randomized, Controlled and Open-Label Clinical Trial.

2)Brito et al. 2021  Quercetin as a potential nutraceutic against coronavirus disease 2019 (COVID-19)

3)Kotimaiset marjat päihittävät omenan kversetiinin lähteenä

4)Daniels 2018 Overcoming the low bioavailability hurdle of quercetin’: Indena study supports phytosome use to boost absorption

5)Margolin 2021 20-Week Study of Clinical Outcomes of Over-the-Counter COVID-19 Prophylaxis and treatment

Karnosiini

1)Saadah et al. 2020 Carnosine to Combat Novel Coronavirus (nCoV): Molecular Docking and Modeling to Cocrystallized Host Angiotensin-Converting Enzyme 2 (ACE2) and Viral Spike Protein

2)Karnosiini

3)Schön et al. 2019  The Potential of Carnosine in Brain-Related Disorders: A Comprehensive Review of Current Evidence

Neitsytkookosöljy

Harju 2021  Pitkittyneen koronan lievittäminen ravinnolla ja ravintolisin

C-vitamiini

1)Knuuti 2020  C-vitamiini ja COVID-19

2)Mortensen &Lykkesfeldt 2014  Does vitamin C enhance nitric oxide bioavailability in a tetrahydrobiopterin-dependent manner? In vitro, in vivo and clinical studies

3)Salonen 2020 C-vitamiinista voi olla yllättävää apua koronan oireisiin - oikea ajoitus kaikkein tärkein

Sinkki

1)Karjalainen 2020 Valitse oikeanlainen sinkki flunssaan ja flunssan ehkäisyyn

2)Rahman 2020 Potential benefits of combination of Nigella sativa and Zn supplements to treat COVID

Aspiriini

1)Taubert et al. 2004  Aspirin induces nitric oxide release from vascular endothelium: a novel mechanism of action

2)Breidt & Mundel 2021 Low-Dose Aspirin May Help Shield You From COVID-19

3)Yleisessä lääkkeessä sisäisen verenvuodon riski – Ihmeaineeksi hehkutettua aspiriinia ei saakaan napsia omin päin

Omega3

1)Berger et al. 2020 Icosapent Ethyl – A Successful Treatment for Symptomatic COVID-19 Infection

2)Doaei et al. 2021 The effect of omega-3 fatty acid supplementation on clinical and biochemical parameters of critically ill patients with COVID-19: a randomized clinical trial

Kurkuma-mustapippuri

1)Pawar et al 2021  Oral Curcumin With Piperine as Adjuvant Therapy for the Treatment of COVID-19: A Randomized Clinical Trial

B12-vitamiini

1)Tan et al. 2020 Cohort study to evaluate the effect of vitamin D, magnesium, and vitamin B 12 in combination on progression to severe outcomes in older patients with coronavirus (COVID-19)

Mustakuminaöljy

1)Koshak et al. 2021 Nigella sativa for the treatment of COVID-19: An open-label randomized controlled clinical trial

2)Leong et al.2013  Nigella sativa and Its Protective Role in Oxidative Stress and Hypertension

Pycnogenol

1)Harju 2021  Pitkittyneen koronan lievittäminen ravinnolla ja ravintolisin

2)Tousoulis 2012 The role of nitric oxide on endothelial function

3)Uhlenhut & Högger 2021 Facilitated cellular uptake and suppression of inducible nitric oxide synthase by a metabolite of maritime pine bark extract (Pycnogenol)

4)Indo et al. 2015  A mitochondrial superoxide theory for oxidative stress diseases and agining

Päivittyvä listaus tutkituista varhaishoitokeinoista

1)http://c19early.com

Fluvoksamiini

1)Laajasti käytetty masennuslääke estää vakavan koronataudin kehittymisen tehokkaasti tutkijat havaitsivat

2)Fluvoxamine for covid that you need