Kannattaa mahdollisimman nopeasti oppia oikea rintauinnin tekniikka. Silloin alat oikeasti nauttia uimisesta eivätkä niskasi kipeydy. Kerron kohta, miten kuivaharjoittelulla voit nopeuttaa omaa ja lastesi uimaan oppimista. Koleatkaan syyskesän kelit ei sitä haittaa. Jos sinulla on ihan hurja kiire oppia uimaan, niin kuuntelepa nämä kuivaharjoittelun ohjeet. Hienosäätöä sen ohjeisiin voit lukea sitten tässä jäljempänä. Kerron erikseen käsiliikkeistä, jalkojen liikkeistä sekä niiden yhdistämisestä toisiinsa.
Potkun aikana voi hokea itsellesi : jalat sivulle, suoriksi ja yhteen. Tuon olen oppinut jo lapsena uimakoulussa, mutta muuten tämä sivusto tarjoaa suomalaisille ennenkokemattoman nopean reitin uimataitoon - sekä aikuisille että lapsille. Alaolevassa kuvassa ystäväni on juuri oppinut sulavan rintauinnin - aikaisemmin hän ui pää pystyssä veden pinnalla.
Rintauinnissa on neljä perusvaihetta:
1)Pitkä liuku mahdollisimman lähellä vedenpintaa. Hyvä ryhti säilyy kun kasvot ovat vedessä - vesiraja hiusrajan tuntumassa ja katse kohti pohjaa tai hieman eteenpäin. Pää kelluu vedessä rennosti. Voit tuntea kun alaselkä ja takamus pysyvät veden pinnalla. Sellaista hyvää uima-asentoa edesauttaa, kun opettelet hengittämään niin että vatsa kohoilee ja kyljet paisuvat. Silloin täynnä ilmaa oleva keuhkojen alaosa kannattelee paremmin alavartaloa ja jalkojakin.
2)Käsiveto, jonka leveimmässä vaiheessa kasvot alkavat nousta vedestä. Sisäänhengitys suun kautta. Samalla alkaa kolmas vaihe.
3)Potkuun valmistautuminen, jonka aikana polvet koukistuvat ja erkanevat toisistaan.. Sen jälkeen jalkaterät kääntyvät ulospäin.
4)Potkuvaihe, jolloin kädet suoristuvat nopeasti eteen ja polvet suoristuvat kääntyneiden jalkaterien tehdessä laajan soikioliikkeen. Jalat sivulle, suoriksi ja yhteen. Samanaikainen uloshengitys veteen.
Voit uidessasi ajatella mielessäsi noita sinisellä korostettuja asioita. Siinä on kuitenkin niin monta vaihetta, että jokainen niistä on syytä opetella erikseen. Sitä varten tämä juttukin on jaettu kolmeen osaan. Kun kiinnität huomiosi siihen milloin hengitetään sisään ja milloin ulos, helpottuu käsi- ja jalkaliikeiden yhdistäminen kummasti.
Kotona on syytä opetella veteen puhaltamista. Ilman sitä taitoa et pääse sulavaan liukuasentoon ja niskasi joutuu jännittymään uidessa. Voit painaa suun kevyesti pöydällä olevan vedellä täytetyn astian pinnalle ja puhaltaa ilmaa ulos. Muista vain puhaltaa ulos - vesi kuplii. On hyvä opetella jo alussa sellainen hengitysrytmi, että viiteen laskien puhaltaa ilmaan veteen ja kahteen laskien nostaa suun vedestä ja hengittää sisään. Kun rohkeutta karttuu, niin voi painaa kasvot varovasti veteen ihan kokonaan ja hengittää ulos suun kautta - vaikka aluksi se saattaa vähän hassulta silmissä tuntuakin. Hengitysrytminä 5:2. Kasvojen pitäminen vedessä auttaa liukumaan tosi pitkään rintauinnissa.
Uimahallin klooratussa vedessä on syytä käyttää uimalaseja, etteivät silmät ala punertaa. Joissain uimahalleissa saa laseja ilmaiseksi käyttönsä uintivuoron ajaksi. Estät lasien huurtumisen laittamalla tipan astianpesuainetta lasien sisäpintaan ja huuhtomalla lasit kraanavedellä hyvin sen jälkeen.
Tällä sivulla olen kirjoittanut rannalla tai altaassa tehtävät vesitreenit punaisella.
Kilpikonnakellunta opettaa luottamaan siihen, että ihminen pysyy veden pinnalla, kun keuhkoissa on ilmaa.
1) Seiso navansyvyisessä vedessä
2) Vedä keuhkot täyteen ilmaa.
3) Paina pää veden pinnan alle ja ota käsillä kiinni polvien alta ja koukista polvet.
4) Huomaat, että yläselkäsi pysyy pinnalla.
On tärkeää, ettei uintiharjoittelusta tule pakonomaista. Paljon kivaa vesipuuhailua löydät vesisankarit.fi -sivustolta
A) Jo kotona tai koulun liikuntatunnilla voi harjoitella rintauinnin käsiliikkeitä. Tällaisella niveleitä kuluttamattomalla liikeradalla pää kohoaa luonnollisella tavalla vedestä, jotta ehdit haukata ilmaa sisään suun kautta.
https://youtu.be/vBnXYVK2dTQ?t=166
(älypuhelimet eivät välttämättä näytä juuri oikeaa kohtaa videolta, mutta se kiva kuivaharjoitus tulee näkyviin noin kolme minuuttia alkuhetkestä)
1.Seiso pää suorassa kuivalla maalla.
(oikeasti uidessasi kasvot ovat tässä vaiheessa veden pinnan alla.)
2.Vie sormet yhteen navan korkeudella. Kämmenet ovat aluksi ylöspäin kääntyneenä. Ojenna käsivarret suoraksi hieman alaviistoon. Kämmenet kiertyvät vastakkain. Hengitä ojennusvaiheessa voimakkaasti ulos.
(vedessä tämä käsiliike on aika nopea ja sen loppuvaiheessa uintiin kuuluu piiskanomaisen nopea rintauintipotku)
3.Pidä käsivarsia edessä pari sekuntia.
(tämä vastaa vedessä liukuvaihetta, jolloin liikut eteenpäin ilman ponnisteluja)
4.Käännä kämmenet alaspäin. Levitä kädet rauhallisesti sivulle, niin, että ne muodostavat keskenään alle 90 asteen kulman.
5.Käännä kämmenet ranteista alaspäin. Ala vetää käsivarsia tarmokkaasti taaksepäin painaen samalla kyynärvarsia hieman alas. Kyynärpäät pysyvät korkealla. Sormet voivat olla hieman erillään toisistaan, jottei tule ylimääräisiä lihasjännityksiä.
(Voit kuvitella taivuttavasi niskaa hieman taakse, jotta voit hengittää sisään suun kautta, koska tässä liikeradan vaiheessa pää nousee itsestään veden pinnan yläpuolelle. Jalat alkavat vedessä koukistua potkuun sisäänhengityksen aikana)
6. Ala tuoda kämmeniä toisiaan kohti navan korkeudella niin että sormenpäät lähestyvät toisiaan. Kämmenet osoittavat ylöspäin.
Suosittelen kokeilemaan näitä kotona harjoiteltuja käsiliikkeitä ensin navansyvyisessä vedessä polvia koukistaen tai polvillaan istuen - kasvot rantaan päin. Pää ja kaula pysyvät aluksi vedenpinnan yläpuolella. Huomaat miten käsiliikkeet vievät sinua eteenpäin ja ikäänkuin pompit vedessä kuin sammakko. Jyrkemmin syvenevässä rannassa voit tehdä käsiliikkeitä seisaaltasi - kasvot aina rantaan päin! Kun vauhti alkaa kiihtyä, voit oikaista jalat laahaamaan perässäsi. Huomaat miten etenet vedessä - ihan ilman jalkaliikkeitäkin. Voit myös porskutella jaloilla, jos sammakon jalkaliikkeet eivät vielä ole hallussa. Pään kääntäminen sivulle helpottaa hengitystä, jos et vielä uskalla laittaa kasvoja veteen.
Hetken päästä voit kokeilla polvilla istuen myös kasvojen kastamista veteen ja kuplien tuottamista uloshengitykselläsi. Ulospuhallus veteen viiteen laskien ja kasvojen nosto sekä sisäänhengitys suun kautta kahteen laskien!
Sitten on aika käsiliikkeiden avulla vetää itseäsi eteenpäin kasvot vedessä. Niin opit oikean hengitystekniikan ja huomaat miten kasvot kohoavat vedestä käsiliikkeiden voimasta sisäänhengitystä varten. Taas hengitysrytminä osapuilleen 2:5 Sillä lailla kasvot vedessä pääset eteenpäin aika pitkän matkan kädet suoraan edessä liukumalla. Pitkä liuku ja uloshengitys rauhoittaa myös hermostoasi.
Omalla esimerkilläsi voit vanhempana innostaa lasta tekemään näitä hauskoja harjoitteita!
B) Mainioita treenejä sammakkouinnin potkun kotiopetteluun lapsille ja myös vanhemmille näet, kun klikkaat seuraavaa linkkiä. Sammakkopotkussa kun kaksi tärkeää seikkaa hyvään vauhtiin pääsemiseksi ovat polvien pitäminen riittävän etäällä toisistaan sekä se, että jalkaterät kääntyvät ulospäin ennen potkuvaihetta.
https://www.youtube.com/watch?v=v61nEYUb5_0
Allaolevaa jalkatreeniä voi tehdä myös selällään tai tuolilla istuen. Uidessa ollaan tosin vatsa alaspäin, mutta tässäkin harjoituksessa aktivoituvat juuri ne oikeat lihakset. Tämä jalkojen liikerata on aika monimutkainen ja vaatii kymmeniä tai satoja toistoja, ennen kuin se jää lihasmuistiin.
1.Jalat ovat suorina.
2.Jalat alkavat taipua polvista, niin että jalkaterät ovat ensin aika lähellä toisiaan ja polvet erkanevat toisistaan.
(voit hengittää ihan polvien alkutaivutusvaiheessa sisään - niin tehdään uidessakin)
3. Jalat asettuvat polvet koukussa leveimpään sammakkouintiasentoon.
(uinnissa kantapäät lähestyvät pakaroita, mutta polvet eivät liiku vatsan alle)
4.Polvet ovat aika kaukana toisistaan - noin hartianleveydellä - ja polvinivel normaalisti taipuneessa asennossa, jolloin se ei rasitu. Toisistaan etääntyneet jalkaterät alkavat kääntyä hieman ulospäin. Lyhyt virittäytyminen varsinaiseen potkuvaiheeseen
5.Reidet ojentuvat ja polvet suoristuvat. Sivulle kääntyneet jalkaterät ovat asennossa, joka työntäisi vettä taaksepäin - ensin hieman sivulle soikionmuotoisella liikkeellä. Jalat sivulle, suoriksi ja yhteen.
(uidessa tämän liikkeen tulisi olla piiskanomaisen nopea - uloshengitys veteen antaa lisätarmoa potkuun)
6. Jalat ojentuvat taas suoriksi taaksepäin ja jalkaterät ojentuvat mahdollisimman virtaviivaisiksi.
Maailmanmestari Jani Sievinen näyttää tuon rintauintipotkun liikeradan vatsa-asennossa. Otapa mallia hänestä.
https://www.youtube.com/watch?v=UbXtGxguccI
Yllättäen huomasin, että hyvin paljon rintauintipotkua muistuttava liike on polvet harallaan tehty kyykkyyn meno ja ylösnousu - selkä suorana. Siihen saat lisää ponnistusvoimaa, kun korostat selän notkoa. Jos vielä teet liikkeen varpaillasi, niin se simuloi jalkaterien asentoa lähes veden pinnassa. Siis kun sinun tekisi mieli kumartua nostamaan jotain alhaalta, voitkin harjoitella sen sijaan rintauintipotkua tällaisella jalkakyykkyliikkeellä. Mieti tarkkaan, kuinka pienellä kyykistymisellä selviät, sillä tuo harjoitus tuntuu polvissa.
Pieni polvien, nilkkojen ja käsien alkuverryttely on aina paikallaan ennen treenejä. Inkivääri tekee hyvää nivelille.
Suomen uimaliiton tiedottaja Jussi Salminen laittoi viisi vuotta nettiin sitten mainion opetusvideon rintauinnin potkuista. Kilpauinnissa jalat uppoavat suoristuessaan aika syvälle. Kuntouimari voinee tavoitella jalkojen pysymistä lähempänä veden pintaa.
https://www.youtube.com/watch?v=31cKSbrJRww
Voit oppia rinta- tai sammakkouinnin hämmästyttävän nopeasti, kun harjoittelet kuivatreenien jälkeen tuota jalkaliikettä matalassa rantavedessä kädet pohjassa pitäen. Uima-altaassa voit pitää suorin käsin kiinni altaan reunasta ja harjoitella ja harjoitella ja harjoitella... On jännää kokeilla saada jalkapohjat lähes veden pinnalle. Pärskiminen ei tosin vie eteenpäin, joten yritä pitää jalkateräsi kokonaan veden pinnan alla. Rintauinnissa oikein suoritettu potku voi viedä eteenpäin enemmän kuin käsiliikkeet! Jalat sivulle, suoriksi ja yhteen.
Myös liukumistaitoa kannattaa kehittää aina silloin kun pääsee veteen. Suoraviivainen liukuasento veden pinnalla on uimataidon a ja o. Sitä ei voi koskaan harjoitella liikaa!
C) Kotona voit harjoitella ajoittamaan potkun ja käsiliikkeet seuraavalla tavalla. Istu tuolille aina välillä, kun teet jo oppimiasi eteenpäin suuntautuvia käsiliikkeitä.
Istahda - ja hengitä sisään - silloin kun vedessä valmistauduttaisiin potkuun.
Nouse ylös tuolilta - ja hengitä ulos - kun vedessä olisi aika suorittaa tehokas potkuliike.
https://youtu.be/vBnXYVK2dTQ?t=9m29s
On aika istahtaa - ja hengittää sisään - suunnilleen siinä vaiheessa, kun kämmenet alkavat lähestyä toisiaan.
Seisomaan nousu ajoittuu yhteen käsien ojentamisen ja uloshengityksen kanssa.
Harjoitusta tehdessä on hyvä pitää ajatuksissa, että jalkaterät kääntyvät ennen potkua ja oikenevat kun päästään liukuun. Tuossa kuivaharjoitteessa sitä on kyllä tosi vaikea käytännössä tehdä, mutta mielikuvaharjoittelu auttaa!
Käsien ja jalkojen yhteisliikettä voit muistella myös selälläsi lattialla. Laihialaisessa uimahallissa uidaan siis seuraavasti. Tässä harjoituksessa yhdistyvät saumattomasti edellä treenatut A, B ja C -osat.
Tässä rintauinnin liikkeiden ohjeet puhuttuna ja kuvattuna YouTube-videolla. Laita kännykkä soimaan vierellesi. Ohjeet toistuvat seitsemän kertaa, joten ehdit jo vähän oppia ulkoa uinnin liikeratoja. Oikeasti uidessa liikkeet seuraavat toisiaan vähän nopeammassa tahdissa, mutta harjoittelun aikana tämä hidastelu ei haitanne. Potkuvaiheessa puhu itsellesi : jalat sivulle, suoriksi ja yhteen.
Alla samat ohjeet vähän tarkemmin kirjoitettuina:
- käy selinmakuulle
- jalat ja jalkaterät suorina ja yhdessä
(kuvittele, että katto on veden pohja)
- vie käsivarret suorina pään taakse
- kämmenet ovat yhdessä
(olet nyt liukuasennossa pää käsien välissä)
- käännä kämmenet kattoon päin
- levitä käsiä 90 asteen kulmaan toisistaan
(tämän leveämmälle ei kuntouimarin tarvitse käsiä levittää)
- taivuta kyynärvarret ylöspäin
- sormenpäät osoittavat kattoon
(valmistaudut käsivetoon)
- vedä kyynärpäitä lattialla hartialinjalle asti
- samalla taivuta leukasi ylös
- hengitä sisään
- jalat alkavat valmistautua koukistumaan
(pää kohoaa vedestä käsien liikevoimalla)
- laske leuka alas
- vie samanaikaisesti sormenpäät leuan yläpuolelle
- samalla jalat alkavat koukistua polvet harallaan
(kasvosi painuvat veteen)
- käännä kämmenet vastakkain
- käännä jalkateriä ulospäin
(valmistaudut potkuun)
- ala ojentaa käsivarsia pääsi yli
(tämä liike on erikseen, jotta se pysyisi suoraviivaisena)
- kun käsivarret ovat vielä hieman koukussa
- hengitä ulos
- samalla potkaise jalat sivulle, suoriksi ja yhteen
(jalkaterät uloskääntyneinä liikut vedessä eteenpäin)
- ojenna nilkat virtaviivaisiksi
- pidä käsivarret suorina pään takana
(liuku veden pinnalla kestää pari sekuntia)
Tuolla lailla treenatessa ei tule mitään paniikkia kun saat kaikessa rauhassa harjoittaa motoriikkaasi.
Seuraavan artikkelin lopussa uintitekniikkaopettaja Essi Silvonen paljastaa, että jalkojen valmistautuminen potkuun alkaa silloin kun aloitat sisäänhengityksen. Varsinainen potkuvaihe taas tulee hänen mukaansa vasta käsien ojentamisen jälkeen. Se mahdollistaa pitkän liukumisen. Rintauinnissa on siis jonkin verran koulukuntaeroja. Laihian uimahalli-metodillakin pääset kyllä eteenpäin vedessäkin ihan kivasti - kunhan vain muistat kääntyä vatsalleen.
http://hyvinvointi.ts.fi/liikunta/uinnin-tekniikkakurssilta-uutta-vauhtia-harrastukseen/
Sitten vaan vedessä yhdistät käsi- ja jalkaliikkeet. Ihan rauhalliseen tahtiin voit harjoitella. Koska vesi kantaa, niin siinä vatsallaan liukuessasi ja kelluessasi voit ihan hyvin ajatella kaikessa rauhassa näitä rintauinnin perusvaiheita.
- liuku veden pinnassa
- käsiveto
- käsivedon leveimmässä vaiheessa kasvot nousevat vedestä
- sisäänhengitys suun kautta
- polvet alkavat koukistua levälleen
- kasvot painuvat veteen
- jalkaterät kääntyvät ulospäin
- käsien oikaisu nopeasti eteen
- uloshengitys ja tarmokas potku sivulle, suoriksi ja yhteen
- jalkojen tuonti yhteen ja pitkä, rento liuku
Rintauinti on alussa aika vaikeaa, mutta onnistut kyllä! Ei pidä harmitella sitä, että uintisi ei ehkä alussa näytäkään yhtä sulavalta kuin internetin videoissa. Jostain on aina aloitettava ja uintitekniikan hiomisessa riittää mestareillakin tehtävää.
Rannan suuntaisesti uiminen riittävän matalassa vedessä on järkevää. Kannattaa levätä aina jonkin matkaa uituasi. Aina altaan päässä voit onnitella itseäsi. Muutaman viikon harjoittelun jälkeen huomaat jaksavasi uida jo paljon pitemmän matkan yhtäjaksoisesti.
Jos korvasi napsuvat häiritsevästi uidessasi ja tuntuu siltä, että vettä menee korviin, hanki ihmeessä urheiluvälineliikkeestä tai tavaratalon urheiluosastolta uimarille tarkoitetut korvatulpat. Ne maksavat vitosen verran. Ilman korvatulppia oma uintiharrastukseni olisi loppunut aika lyhyeen.
Tämä uintiopetuksen aineisto pohjautuu osittain Steven Shawn vuonna 1987 kehittämään uintiliikeitä opettavaan, nerokkaaseen Shaw Method –tekniikkaan. Se puolestaan perustuu Aleksander –menetelmään ja tarkasti hallittuihin liikeratoihin. Voit lukea aiheesta lisää sivustolta https://www.artofswimming.com/
Sinun kannattaa katsoa koko 19 minuuttia kestävä opetusvideo, jotta huomaat miten tärkeää veden pinnalla liukumisen kannalta on vartalon ja pään oikea ryhti.
https://www.youtube.com/watch?v=vBnXYVK2dTQ
Voit palata aina tarvittaessa näihin kuivaharjoitteisiin. Tuon videon kommenteissa eräs kertoi oppineensa uimaan katsomalla videon vain kahdeksan kertaa!
TÄSSÄPÄ OLI TÄRKEIMMÄT. TUOLLA ALHAALLA NÄET VIELÄ LISÄÄ RINTAUINTIVIDEOITA. UINTI KUN ON SELLAINEN LAJI, ETTÄ SEN OPPIMINEN EI IHAN HETKESSÄ SUJU. OPETUSVIDEOIDEN KATSELU VOI VÄHÄN NOPEUTTAA OPPIMISTASI.
Koska rintauinnissa oikein tehty potkuvaihe vie sinua tehokkaimmin eteenpäin, on syytä hioa jalkatekniikkaa seuraavin tavoin. Seuraavassa neljä oivaltavaa rintauinnin potkuun liittyvää harjoitusta puolessatoista minuutissa. Näiden avulla pystyt hahmottamaan mahdollisimman pontevan potkun salaisuudet. Muutin hieman harjoitusten järjestystä, jotta toisena nähtävä vesitreeni jäi vasta viimeiseksi kivaksi jalkavenyttelyksi.
https://youtu.be/vBnXYVK2dTQ?t=6m16s
Ensimmäinen treeni tapahtuu pystyasennossa rinnankorkuisessa vedessä tai maalla. Seisotaan leveässä haara-asennossa ja jalkaterät suuntautuvat 45 astetta ulospäin. Lievä kyykistys, jossa pysytään muutama sekunti. Harjoituksen voi tehdä myös ilman vesiympäristöä.
Toinen treeni valmistaa sammakkopotkuun siten, että seisot oikea jalka pohjassa tai maassa tai lattialla. Oikea käsi ojentautuu suoraan eteenpäin ottaen tukea altaan reunasta tai maalla seisoen sopivalla korkeudella olevasta tasosta. Vesi ulottuu rinnan korkeudelle. Vartalo on kääntyneenä sille sivulle, jonka puoleinen jalka tekee puolikasta sammakkopotkua. Vasemmalla jalalla teet seuraavat liikkeet :
1.Jalka on ensin suorana. Varpaat suuntautuvat sivulle
2.Jalka alkaa koukistua polvesta sivulle.
3.Lantio avautuu ja jalka on hetken leveimmässä sammakkopotkun asennossa.
4.Jalka suoristuu potkuvaiheessa.
Kolmas treeni kuvaa altaan reunalla tehtyjä sammakkopotkua mallaavia jalkaliikkeitä. Huomasin, että tätä olennaisen tärkeää treeniä voi tehdä myös selällään ja matkia vatsan päällä kädessä olevasta älypuhelimesta videon ohjeita. Liikkeen harjoittelu onnistuu myös tuolilla istuen.
1.Jalat ovat suorina.
2.Jalat alkavat taipua polvista, niin että jalkaterät ovat ensin aika lähellä toisiaan ja polvet erkanevat toisistaan.
3. Jalat asettuvat polvet koukussa leveimpään sammakkouintiasentoon. Polvet ovat kaukana toisistaan. Jalkaterät alkavat etääntyä toisistaan ja kääntyvät ulospäin.
4.Reidetkin liikkuvat 90 asteen kulmaan toisistaan ja polvet suoristuvat. Jalkaterät ovat siinä asennossa kuin potkaisisivat vettä taaksepäin.
(uidessä tämän liikkeen tulisi olla piiskanomaisen nopea)
5. Jalat ojentuvat taas suoriksi.
Neljäs treeni kuvaa sammakkokelluntaa. Siinä ollaan vatsaliu´ussa ja jätetään sammakkopotku siihen vaiheeseen, että jalat jäävät kolmeen laskien levitettynä laajimpaan sammakkopotkun asentoon veden pinnalle - jalkaterät ulospäin taivutettuna. Tämä venyttää hyvin jalan lihaksia.
Jätin tuohon loppuun vielä opetusvideot, jotka olin koonnut yhdeksän vuotta sitten. Kilpauinti- ja kuntouintitekniikassa taitaa olla jonkin verran erilainen ajoitus. Lisäksi olen itse tässä kymmenessä vuodessa oivaltanut jotain lisää.
Rintauinnin tekniikkavideoita löytyi internetistä hyvin. Valitsin tähän kokoelmaan mielestäni kahdeksan parasta rintauinnin opetusvideota. Toivottavasti sinun ei tarvitse käyttää kymmentä vuotta oikean rintauintitekniikan löytämiseen – kuten itselläni kävi. Vieläkin potkun ajoitus on vähän pielessä.
Kun olet oppinut rauhallisesti etenemään rintauintiliikkeillä, voit kokeilla itseksesi erilaisia tahdistuksia. Alkaako jalkojen valmistautuminen potkuun jo ennen kuin sormenpäät koskettavat toisiaan? Millaisella ajoituksella saa kaikkein yhtäjaksoisimman etenemisen vedessä - ilman liikoja nykimisiä? Tuleeko potku vasta kun kädet ovat täysin ojentuneet? Kilpauimarit näyttävät valmistelevan potkunsa tosi nopeasti ja potku voi tulla jopa ennen käsien ojentumista. Kilpauimarien käsiveto on myös leveämpi. Rintauintityylejä on aika monta erilaista. Löydä kokeilemalla juuri sinulle sopiva tyyli! Nopeat liikkeet edellyttävät vahvoja lihaksia. Uimalla kehität lihaksistoasi tasapuolisesti.
Lopuksi vielä linkkivinkki sivustolle, jolla yksityiskohtaisesti selostetaan mitkä kuntosalilaitteet parhaiten kehittävät juuri niitä lihaksia, joita rintauinnissa tarvitset.
http://lifeasaninvestment.com/2015/10/15/dry-land-exercises-for-swimmers-breaststroke/
Ja alla olevan linkin kuvasarjasta näet, millä tyylillä Barcelonan olympialaisissa 1992 voitettiin 200 metrin rintauinnin kultamitali.
https://coachsci.sdsu.edu/swim/champion/barr120.htm
Kevääksi 2020 on tarkoitukseni julkaista e-kirja, jossa selitän vapaauinnin tekniikan hienouksia. Korostan siinä yleensäkin hengityksen merkitystä urheilusuorituksessa. Kokeiluissani olen löytänyt hengitystavan, jolla sekä juoksu- sekä pyöräilyvauhti kiihtyy ilman, että rasitustaso merkittävästi kasvaa. Arvelen, että sen kirjan lukemalla saa moni triatlonistikin leikattua useita minuutteja pois suoritusajastaan. Tulepa siis maaliskuussa 2020 uudestaan tälle uidaan.fi -sivulle, niin voit saada paljon uusia niksejä kuntosi kohottamiseen.
Kiitos kun kävit täällä MOBIILIUIMAKOULUSSA. Olet tervetullut uudestaankin!
Amerikkalaista rintauinnin perustekniikan opetusta:
http://www.youtube.com/watch?v=nMoJVla31tc&feature=related
Rintauintipotkun hiomista:
http://www.youtube.com/watch?v=TaTzoqmqpO8&feature=fvsr
Amerikkalaista rintauintipotkun harjoittelua:
http://www.youtube.com/watch?v=SrLVnjTfZRo&NR=1
Rintauintipotkujen harjoittelua käsikellukkeen avulla:
http://www.youtube.com/watch?v=OdquRdeKvQI&feature=related
Amerikkalaista rintauintitekniikkaa aloittelijoille:
http://www.youtube.com/watch?v=ETXdBCg-880&feature=channel
Rintauinnin käsivedon ja potkun synkronointia (hidastuksin ja rinnakkaisvideoin):
http://www.youtube.com/watch?v=Yv4pOq_ZtaQ&feature=related
Rintauinnin potkun ajoituksen hiomista:
http://www.youtube.com/watch?v=-O5KNV8UYi4&feature=channel
Japanilaista rintauintitekniikkaa (hyviä hidastuksia):
http://www.youtube.com/watch?v=CBunYVudRrA&feature=related
Toivottavasti näistä videoista on sinulle iloa tänä kesänä, kun hellekin hellii ja uimavedet ovat ihanan lämpöisiä.
Alkuvuodesta 2011 Karisto julkaisi ”Kuntouimarin käsikirjan”. Sen on kirjoittanut Greg Whyte. Eniten ilahduin kirjassa kuvin opetetuista voimistelu- ja kuntosaliliikkeistä.