Torjutut tunteet saattavat aiheuttaa hyvinkin yllättäviä reaktioita vuosien tai jopa vuosikymmenien päästä alkuperäisen tukahduttamisen jälkeen. Itse tajusin sen äskettäin, kun tiettyjen ihmisten käytös nosti mieleeni sellaisia muistoja, jotka luulin jo selvittäneeni.  Tuon reaktiovaiheen jälkeen muistin myös jotain muita asioita menneisyydestäni.

 

Muistot ja tunteet linkittyvät aika mielenkiintoisesti toisiinsa.  Niinpä aloin etsiä internetistä aihetta käsittelevää tietoa.  Kolmas tämän kirjoituksen linkeistä on mielestäni todellinen aarre.

 

Kirsti Ijäksen  ”Sukupuu”-kirjan pohjalta laadittu kirjoitus käsittelemättömistä tunteista löytyy sivustolta :

 

http://www.suhdesoppa.fi/itsetuntemus/tunneilmasto-peritaan-kotoa

 

Paula Tähtisen ja Mirja Sinkkosen ”Lupa tuntea”-kirjaa valottava lehtiartikkeli on sivustolta :

 

http://www.vantaanlauri.fi/arkisto/2009/2009-12-03/teemat/Tunne-elaman-taitoja-oppii-aikuisenakin

 

Eräs keino läpikäydä torjuttuja tunteitaan on kokeilla seuraavalla sivustolla esiteltyä hengityksen tiedostamismenetelmää :

 

http://www.inteo.fi/index.php?21

 

Yhdistämällä tuon harjoituksen tunnekartan avulla saavutetun tunteiden nimeämistaitoon voit itseksesikin päästä kohtaamaan torjuttuja tunteitasi. Käsittääkseni tuolla harjoituksella ei ole yhteyksiä NewAge –toimintaan, eikä sillä siten liene myöskään sivuvaikutuksia, jotka usein ilmenevät myöhemmin outoja energioita käytettäessä.

 

Edelläkuvatun hengitysharjoituksen kaltaisen turvallisen mielentilan voi saavuttaa myös kristillisten seurakuntien tilaisuuksissa riittävän pitkän rukoushetken aikana.  Itselläni on sellaisesta tunnematkasta yksi hyvin myönteinen kokemus.

 

 

                        Tuntemisiin,

 

                        t. Pelle