Yksinäisyyttä saattaa helpottaa sen syiden erittely.  Yksinäisyyden sukulaistunne on vihan viereen tunnekartalla merkitty erillisyys.  Muukalaisuus, joka sijaitsee surun lähellä, kuten myös orpous eli hylätyksi tulemisen tunne ovat myös selvästi sukua yksinäisyydelle.

Muukalaisuus on pitkäkestoinen, ympäristön olosuhteista johtuva eristäytynyt elämäntilanne.  Yllättävä orpouskin on ulkopuolisten tekijöiden aiheuttamaa.  Erillisyys sen sijaan voi liittyä vaikkapa nuoren luonnolliseen itsenäistymisprosessiin.  Itse valittu välttelyn asenne saattaa myös ajan mittaan aiheuttaa yksinäisyyttä.

Rakkautta en määrittelisi lainkaan tunteiden joukkoon.  Rakkauden vastakohdaksi on usein mainittu välinpitämätön asenne, joka aiheuttaa kohdalle sattuessaan yksinäisyyden kokemuksia.

 

Yksinäisyys ei kuitenkaan ole pelkästään kielteinen tunne, sillä sanoihan Jeesuskin opetuslapsilleen :

Lähtekää mukaan johonkin yksinäiseen paikkaan, niin saatte levähtää.” (Markus 6:31)

On myös muistettava, että yksinolo voi olla edellytys opiskeluun ja luovaan toimintaan.  Vapaaehtoinen itsekseen oleminen ei siis aiheutakaan yksinäisyyden tunnetta.  Joskus voi kokea itsensä yksinäisemmäksi ryhmässä, johon ei tunne kuuluvansa.

 

Totuus on myös se, että kuljemme kaikki elämänpoluillamme yksin.  Toisille osuu kohdalle sopiva elämänkumppani, mutta edes silloin ei läheskään aina kuljeta samoissa askelissa.

 

Jos haluat ottaa Jeesuksen sydämeesi, et tule koskaan olemaan aivan yksin.  Jeesus osaa lohduttaa ja opastaa sinua.  Keinoinaan Hän käyttää Raamatun kirjoituksia ja uudestisyntyessäsi sinuun tullutta Pyhää Henkeä.  Vaikka ympärilläsi ei olisikaan ystävällisiä seurakuntalaisia, voit silti luottaa Jumalan lupauksiin. Sitä paitsi rukouksissa voit kertoa Jumalalle aivan kaiken.

 

                                 Tunnetupaterveisin,

 

                                 Pelle