Kun löytää tunteilleen nimet ja saa käsityksen siitä missä oikein mennään, niin elämä alkaa tuntua  hieman selkeämmältä. Vanhempien tehtävänä olisi auttaa pientä lastaan löytämään hänen tunteilleen sopivat nimet.  Valitettavasti monella meistä tunteet ovat vain hyvin epämääräisiä olotiloja, joista ei oikein saa otetta.

 

Muistan hyvin elävästi sen, kun kolmisenkymmentä vuotta sitten tunteiden vaihtelu vaikutti minusta yhtä pelottavalta kuin vuoristoradalla ajaminen. Reilut kymmenen vuotta olen nyt aktiivisesti yrittänyt selvittää tunteiden syvintä olemusta. 

 

 thumb_1288803447.png

Jospa tästä kirjoituksesta voisi olla jotain apua sinulle silloin kun mielessäsi oikein myllertää. Pystymällä sijoittamaan oman tunteesi  tunnekartalle, saat jonkinlaisen kiintopisteen elämällesi. Selvitys tunnekartan rakenteesta löytyy seuraavasta osoitteesta:

http://joi.nu/g5

 

   

  

 

Tuohon tunnekarttaan liittämäni hyperlinkit kertovat omia käsityksiäni ja kokemuksiani noista tunteista.  Tunteet kuitenkin ovat pitkälti maailmanlaajuisestikin yhteisiä ja kielirajojenkin yli ymmärrettäviä.  Ehkä olen onnistunut tavoittamaan lyhyissä määritelmissäni jotain olennaista niiden luonteesta.

 

Kirjoitin siis pari vuotta sitten tähän blogiin mietteitä, muistelmia ja määritelmiä 65 eri tunteesta, jotka sijoittuvat tunnekartan kahdeksalle tunneskaalalle.  Ne on nyt luettavissa hyperlinkitettyinä tunnekartalta.

 

http://www.keepandshare.com/doc/2537888/linkkitunnekartta-79k?da=y

 

Päivitin noita kirjoituksia ja laadin myös muutamista muista yleisistä tunteista lyhyen tiivistelmän. Tein kaksi pientä tarkennustakin tunnekarttaan.  Pelon läheltä löytyy nyt lamaannus, joka useissa pelkoa käsittelevissä artikkeleissakin mainitaan pelon yhteydessä.  Tuskan yläpuolelle sijoitin apatian.  Vahvistusta tälle valinnalleni antaa Klamydia-yhtyeen kappale ”Tuska ja suru”, jossa lauletaan ”Surua, tuskaa ja apatiaa  pieni sieluni tulvillaan.”

 

Laulajia ei turhaan ole sanottu tunteiden tulkeiksi.  Tästä linkistä voit kuunnella tuon Klamydian tunteellisen vuodatuksen.

 

http://www.youtube.com/watch?v=_1og4H1h5wE

 

Unelmissani olisi joskus saada näihin hyperlinkkeihin myös kutakin tunnetta kuvaavaa musiikkia.  ”With a little help from my friends…”  lauloi aikanaan The Beatles.

 

http://www.youtube.com/watch?v=jBDF04fQKtQ

 

 

Täytyy myöntää, että aika paljon olen  ystäviltä apua saanutkin tätä tunnekarttaa laatiessani ja varsinkin sitä muille kielille kääntäessäni

 

 

 

Lyhytosoitteet erikielisille tunnesivustoille ovat seuraavassa:

 

englanti:  http://joi.nu/h1

saksa:     http://joi.nu/jd

ruotsi:     http://joi.nu/jc

ranska:    http://joi.nu/je 

 

Ranskankielinen käännös on vasta alkuvaiheissaan.  Sekin on kuitenkin jo vapaasti kopioitavissa ja levitettävissä  kuten muunkin kieliset tunnekartan ja sen lukuohjeen pdf-tulosteet.  COFYFREE.  Rajoituksena on vain se, että ne on julkaistava sellaisinaan – ilman mitään poistoja.  Pienentäminen ja suurentaminen on sallittua.

 

 

 

 

 

 

 

           Tuntemisiin,

 

           Pelle Gudsson

 

 

PS. Kannattaisikohan tästä tunnekartasta vihjaista kavereillekin?