Tunteiden ilmaisun harjoittelu pelkillä kasvolihaksilla on hauskaa.  Lehtikuvissa ihmisillä näkyy tavallisesti vain joku perusilme.  Lapset sentään osaavat ilmasta tunteitaan ilmeilläkin - samoin näyttelijät. Onkin tutkittu, että ihmisten kehonkielen avulla välittämänsä viestit muuttuvat iän karttuessa.  Aikuisilla tunteiden säätelymekanismit ja sosiaalistuminen vaimentavat tunneilmaisua.

 

Jokin perustunnetila voi jättää kasvon lihakset pysyvästi tiettyyn jännitystilaan.  Jotkut kasvolihaksemme voivat käytön puutteesta osoittautua lähes toimimattomiksi.  Muistan kerran pyytäneeni erästä tuttuani työntämään alahuultansa eteenpäin.  Hän ei pystynyt siihen. Pystytkö sinä?  Käsittääkseni tuollainen ilme kuvastaa pettynyttä elämänasennetta.

 

Seuraavalla sivustolla näet parikymmentä erilaista ilmettä sievän kiinalaistytön esittämänä.  Osaatko matkia häntä ?

 

http://www.youtube.com/watch?v=RPrRAqvmAY4

 

Yritän etsiä lähipäivinä lisää erilaisia tunteita esittäviä videoita.  Ilmeisesti tietokoneanimaattoreilla on käytössään jo ohjelmia, joilla he saavat hahmot ilmeilemaan haluamallaan tavalla.

 

Marja Putkisto on kehittänyt Kasvokoulun, josta on saatavilla vielä DVD-versio.  Loppuunmyytyä kirjaansa voit kysellä kirjastoista. Lisätietoa sivustolta :

 

http://www.methodputkisto.com/fi/2/25

 

Paul Ekman on tutkinut kasvonilmeitä jo vuosikymmenten ajan.  Hänen tutkimuksensa onkin alallaan tunnustetuin.  Niiden pohjalta on myös laadittu kaupallisia sovellutuksia.

 

 

 

                     Ilmeilemisiin,

 

                     t. Pelle