KAKSI RUHTINASTA

 

 

Eräänä perjantaina Jerusalemissa mies tuomittiin kuolemaan. Tämä tapahtui ajanlaskumme ensimmäisillä vuosikymmenillä. Beetlehemissä syntynyt Jeesus naulittiin ristille.  Verensä tippui ja valui noroina maahan naulojen lävistämistä ranteista ja kantapäistä.   Kuolinhetkellään Jerusalemin temppelin esirippu repesi yliluonnollisesti. 

 

Jeesuksen kuolema sekä varsinkin sitä seurannut kuolleista herääminen  ja nouseminen taivaan korkeuksiin mullistivat maailmanhistorian.  Kyseessä oli tapahtuma, jolla Jumala lunasti koko ihmiskunnan Saatanalta itselleen. Tuo kuolemaantuomittu mies kun oli Hänen merkillisesti ja esimerkillisesti elänyt poikansa. Jeesus uhrasi henkensä kaikkien maailman ihmisten puolesta.  Hän maksoi lunnaat sinunkin puolestasi. 

 

Saatana yrittää kuitenkin vielä valhein, petoksin, houkutuksin, vaatimuksin, syytöksin sekä kiireen ja  pelottelun avulla pitää yllä entistä hallintavaltaansa ihmisiin täällä maan päällä.  Tuo valtaoikeus oli siis vielä voimassa, kun hän julisti Jeesukselle erämaassa :

 

"Kaiken tämän, koko maailman ja sen loiston minä annan sinun valtaasi, sillä se on annettu minun haltuuni ja minä voin antaa sen kenelle tahdon.  Jos kumarrat minua, tämä kaikki on sinun”. ( Luuk 4:6-7)

 

Jeesus ei kuitenkaan langennut vallanhimon  kiusaukseen, vaan Hän otti maailman herruuden Saatanalta toisella tavalla.   

 

 1320685204_img-d41d8cd98f00b204e9800998eJeff Miller

 

Tämä saattaa kuulostaa ihan scifi-tarinalta, mutta joskus totuus on tarua ihmeellisempi.  Jeesus  kertoi  muuten vallankaappauksestaan  jo etukäteen:

 

”Nyt tämän maailman ruhtinas syöstään vallasta”  ( Joh 12:31 )

 

Maailman ruhtinaalla Hän tarkoitti Saatanaa.  Jeesusta itseään taas kutsutaan Raamatussa sekä Rauhanruhtinaaksi (Jes 9:15) että myös Elämän ruhtinaaksi (Apt 3:15).  Saatanasta puhutaan joskus myös pimeyden ruhtinaana.   Jeesus taas on maailman valo (Joh 8:12).  Valo voittaa pimeyden.  Onko se totta?  Mietipä, mitä tapahtuu painaessasi huoneen sähkökatkaisinta sinne tullessasi.

 

Kapinaliike jäi kuitenkin elämään.  Vielä nykyisinkin Saatana joukkoineen yrittää tehdä kaikkensa, etteivät ihmiset saisi kuulla olevansa vapaita – vapaita Saatanan syytöksistä ja vapaita kuoleman vallasta.  Ja vaikka kuulisivatkin, niin tärkeintä Saatanan mielestä on, etteivät he ottaisi jo kaksi vuosituhatta maailman ympäri kulkenutta viestiä tosissaan. Etteivät he uskoisi tähän monella tavalla vapauttavaan sanomaan.

 

Jeesus tahtoi vakuuttaa ihmiset kuolleista heräämisensä jälkeen, että tämä vallanriisto tosiaan onnistui.   Niinpä ennen taivaaseen astumistaan Hän julisti opetuslapsilleen vallanneensa tämän planeetan  asukkaat Saatanalta. Jokaisen ihmisen tulee tosin hyväksyä tämä vallanvaihto henkilökohtaisesti. Lähetyskäskyn alussa Jeesus lausui näin:

 

”Minulle on annettu kaikki valta taivaassa ja maan päällä” (Matt. 28:18)

 

Näistä kolmesta lihavoidusta väitteestä syntyy hengellinen jännitekenttä nykyiseen maailmaamme.  Uskovatko ihmiset Jeesuksen oikeasti saavuttaneen  voiton Saatanasta? Uskovatko he sen voiton koskevan myös heidän omaa elämäänsä?  Uskovatko he olevansa Jumalan lapsia ja  Jumalan valtakunnan suurlähettiläitä  Jeesuksen lunastustyön ansiosta? Silloin he voivat luottaa myös Raamatusta löytyviin tuhansiin lupauksiin. 

 

On tarkennettava, että Jeesuksen maan päälle perustama Jumalan valtakunta toteutuu ensimmäisessä vaiheessaan ihmisten sisimmässä olemuksessa.  Jeesus kuvaa sitä olotilaa seuraavin sanoin :

 

”Minun iloni täydellisenä heissä itsessään.”  (Joh. 17:13)

 

Jumalan valtakunta saattaa kyllä levitä laajemminkin maailmaan kristittyjen tekojen ja sanojen välityksellä.  Yhteistyö Jumalan kanssa eli rukoilu vaikuttaa usein maailmaan aivan näkyvällä tavalla.  Voitto on jo saatu.  Sen tähden on syytä iloita.  Lopulta kaikki tähän voittouutiseen uskovat ja sitä välittävät palkitaan ruhtinaallisesti.