Jatkan listaa tunteisiin vaikuttavista teknologisista keksinnöistä.

Neljäntenä mainitsisin sen, että elokuviakin katselemalla voi säädellä tunteitaan, jos osaa vain valita kulloiseenkin mielentilaan sopivaa katseltavaa.  Aiheesta  on Mikael Saarinen  kirjoittanut teoksen nimeltä  ”Leffaterapiaa”.  Tässä tavassa on kuitenkin mielestäni se sivuvaikutus, että ainakin runsaammin nautittuna keinotekoiset visuaaliset ärsykkeet turruttavat aivoja.

Leffaterapiassa  on  mielestäni kyse  ennakoivan tunnehallinnan ja uusien toimintatapojen oppisesta. Tietysti elokuvien tai teatteriesitystenkin katselu saattaa avata tunnelukkojakin turvallisesti, jonka jälkeen tunteiden hallinta helpottuu.

Viidentenä keinona muistui mieleen tallennettu musiikki.  MP3- soittimiin on jo mietitty sellaista toimintaa, joka erottelisi musiikkikappaleet niiden sisältämien tunneviritysten mukaan.  Näin kuuntelija voisi löytää rakkaasta soittimestaan ”vertaistukea”.

Kuudenneksi tekniseksi menetelmäksi tunteiden säätelyyn listaisin kirkasvalolamput, joita käytetään jo melko yleisesti kaamosmasennukseen..  Niistä voit lukea lisää sivustolta :

Seitsemänneksi tulevat tuntoaistin kautta vaikuttavat keksinnöt. Vaikeasti autistinen Temple Grandin kehitti laitteen, joka antaa keholle miellyttävän tuntuisen ja säädettävissä olevan puristusaistimuksen.  Myös erilaiset hierontalaitteet voivat saada kosketusaistin kautta välillisesti aikaan mielialan kohenemista..

Kaikki nämä teknologiset keinot jollain tavoin jäljittelevät positiivisia vaikutuksia aikaansaavia luonnollisia ilmiöitä.  Kuitenkaan arvostuksen, turvallisuuden ja rauhan tunnetta tuovaa menetelmää ei vielä liene keksitty.  Jeesuksen sovitustyön antamaa sisäistä rauhaa ei voi teknologian keinoin jäljitellä.

Huomenna kerron hieman mielikuvien avulla tapahtuvasta voimakkaiden tunteiden hallinnasta.

 

                                     Tunteilemisiin,

                                     Pelle