Tähän aikaan vuodesta vuohenputki on ajankohtaisin villivihannes.  Se on hyvin yleinen aina Keski-Suomen korkeudelle asti muodostaen laajoja kasvustoja viihtyen hieman varjoisissa lehtomaisissa paikoissa.  Lehtiruodin kourumaisuus on vuohenputkelle tyypillistä.

 

SDC13594-normal.jpg

 

Usein varoitetaan sekoittamasta vuohenputkea myrkkykeisoon, mutta jos ei lähde keräämään kasveja kosteilta paikoilta ja pitää mielessä, että vuohenputkella on leveähköt lehtilavat, niin myrkytyksen vaaraa ei ole.

 

Myrkkykatko puolestaan on erotettavissa vuohenputkesta esimerkiksi pistävästä hajusta, ruskeapilkullisesta varrestaan ja myös lehtien muodosta.

 

Hukanputken lehdet ovat selvästi liuskaisempia kuin vuohenputkella.

 

Karhunputken lehdet ovat hämäävästi hieman samanlaisia kuin vuohenputkella, mutta karhunputken lehtien syöminen ei ole vaarallista.  Karhunputken lehdet ovat moninaisemmat ja se ei muodosta niin yhtenäistä kasvistomattoa kuin vuohenputki. Alla olevassa kuvassa näkyy vuohenputken lehden perusmuoto.

 

SDC13606-normal.jpg

 

Varsinkin vuohenputken nuoria versoja voi käyttää  esimerkiksi pinaatin tavoin tai salaattiaineksena sekä keittoruokiin. Alla olevan kuvan näköiset avautumassa olevat vuodenputken lehdet ovat huomattavasti makeampia kuin jo kokonaan avautuneet.

 

SDC13607-normal.jpg

 

Monet ovat tehneet vuohenputkesta myös piirakkaa. Vuohenputkea suositellaan varsinkin tomaattiruokien lisukkeeksi. Koska vuohenputkella ei ole lääkinnällistä vaikutusta voi sitä herkutella rauhallisin mielin.  Se sisältää rautaa sekä C-vitamiinia.

 

Säilöminen onnistuu kuivaten tai pakastamalla.  Kuivaamista voi yrittää jopa huoneenlämmössä tasaisella alustalla  - esimerkiksi lehden päällä.

 

http://pinkka.helsinki.fi/virtuaalikasvio/plant.php?id=4032

http://fi.wikipedia.org/wiki/Vuohenputki http://www.ilmankos.fi/uploads/Villiyrtit.pdf

http://www.arctic-flavours.fi/fi/arktiset+aromit/yrtit/luonnonyrtit/vuohenputki

 

Muiden villivihannesten hyötykäytön parhaat ajankohdat selviävät mainiosta yrttien keruukalenterista.  Googlettaen luontoportin kasvistosta alat vähitellen oppia tuntemaan muutkin Suomen tärkeimmät  villivihannekset.


Nyt täällä Keski-Suomessa on alkanut maitohorsmakin versoa. Se on toinen villivihannes, jonka soisin tulevan laajemmin suomalaisten tutuksi.  Mielestäni se on herkullisimmillaan kun siitä näkyy vain noin viiden sentin mittainen violetti verso, jonka päästä joku vihreä lehti alkaa tulla näkyviin.  Hortoilu.fi -sivuston kuvassa näkyvä maitohorsman verso on jo ehkä jopa liian isoksi kasvanut.
 
http://www.hortoilu.fi/hortakasveja/maitohorsma