Edellisessä kirjoituksessa aloittelin terveemmän äänenkäytön perusteiden selvittelyä.  Tällä kertaa kerron muutamista hengitykseen liittyvästä sivustoista, josta voit löytää arvokkaita vihjeitä helppoon ja vivahteikkaaseen äänentuottoon.  Lopuksi esittelen hyvin käytännöllisen YouTube-videon.

 

Yleistä asiaa äänenkäytöstä löydät tämän sivuston sivuilta 5-9

 

 

Käytännön hengitysharjoituksia sisältyy Tiina-Kaisa Aro Heinilän opinnäytetyöhön : ”Oletko rento, osaatko hengittää? Eväitä muusikon hyvään oloon”.  Vaikka siinä käsitelläänkin hengitystä pitkälti muusikon näkökulmasta, niin samat periaatteet pätevät puheäänenkin helppoon tuottoon.

 

 

Äänenkäytön suomalainen perusopas on  Aalto-Parviaisen ”Auta ääntäsi”, jota voi etsiskellä kirjastosta.  Siitä kirjassa riittää treenattavaa moneksi viikoksi tai jopa kuukauksiksi.  On myös muistettava levätä harjoitusten välillä, sillä äänentuottoon liittyvät lihaksetkin kasvavat vain levossa kuten seuraavan graafisesti selkeän äänentuottosivuston lopussa Olavi Niemi toteaa:

 

http://www.olaviniemi.net/laulutkn.html

 

Seuraavassa on taas uusi äänenmadallusvideo, jossa annetaan lisää käytännön neuvoja.  Kommenteista päätellen joitakin se on auttanut, mutta ei kuitenkaan kaikkia.

 

http://www.youtube.com/watch#!v=CCwI2GAwH3c&feature=related

 

Tuossa videossa neuvottuja äänteitä voi harjoitella ensin kolme kertaa peräkkäin aina jokaisella kerralla ääntä hieman madaltaen. Aloita normaalista puheäänen korkeudeltasi.  Keskity sanojen lopun äänteiden pitkittämiseen.  Sitten viikon päästä voi kokeilla harjoitusta kaksi.  Siinä tuo sama harjoitus tehdään pää taaksepäin kallistuneena.  Videossa varoitetaan liiasta innostuksesta.  Taaksepäin päätä kallistaessa riittää vain kaksi toistokertaa.  Opittuasi harjoituksen voit toistaa sitä päivittäin. Tulokset saattavat olla hämmästyttäviä.

 

Muistutan itsekin sinua siitä, että äänenhän saa matalammaksi myös rasittamalla sitä liikaa, jolloin ääni käheytyy.  Se ei kuitenkaan ole näiden harjoitusten tarkoitus, vaan tavoitteena on vähitellen oppia  uudenlainen, terveempi  äänentuotto.

 

 

 

            Ääntelemisiin,

 

            Pelle