Voisiko olla niin, että riippuvuuskäyttäytyminen on monen avioeron taustalla?  Tarkoitan esimerkiksi sellaista päihderiippuvuutta, joka alkaa hankaloittaa normaalia arkielämää.

 

 1311257734_img-d41d8cd98f00b204e9800998eLeslie Watts

 

Tämä ajatus tuli mieleeni, kun Jukka Tolonen oli eilen Radio Deissä haastateltavana.  Hän kertoi omasta elämästään, että päihde-ja huumeriippuvuus oli syynä hänen parisuhteidensa kariutumiseen.  Sittemmin elämänsä muuttui, kun hän otti Jeesuksen elämänsä Herraksi.

 

SDG*tunnekartalla riippuvuus ja erillisyys sijoittuvat toisiaan vastapäätä - kello neljän ja kello kymmenen suuntiin keskipisteestä lukien viidennellä kehällä. Tunnekarttaselityksessä olen kertonut, että tuollaiset vastatunteet voivat tietyissä tapauksissa olla myös toisiaan selittäviä tunteita.  Jos erillisyys käsitettäisiin tässä  avio- tai avoeroksi , niin Jukka Tolosen omakohtainen kokemus vahvistaisi näin SDG*tunnekarttamallin oikeellisuutta.

 

Erillisyys  tosin  saattaa olla toisissa tulkintatilanteissa ymmärrettävissä vaikkapa murrosiän aggressiiviseksi käyttäytymiseksi, jolla nuori taistelee itseään irti riippuvuudestaan vanhempiinsa.  Tunnekartta onkin tarkoitettu tällä tavalla hyvin vapaasti tulkittavaksi ja sen tunnesanat on valittu niin, että se kuvastaisi mahdollisimman  monipuolisesti ihmisen mielen maisemaa.

 

Kolmas tulkinta tästä vastatunneparista voisi olla seuraavanlainen.  Koska joku tuntee  suurta erillisyyttä muihin ihmisiin, hän joutuu turvautumaan epäterveeseen riippuvuuteen saadakseen edes jonkinlaista tyydytystä elämään.  Valitettavasti sitten usein epäsosiaalisuuteen ohjaava riippuvuus ajaa ihmisen entistä suurempaan eristäytyneisyyteen.

 

Tästä kierteestä selviytymistä käsittelee Jarmo Sormunen kolmiosaisessa ohjelmasarjassa, jonka voit katsoa seuraavan linkin kautta:

 

http://tunnekartta.vuodatus.net/blog/2736635

 

Olen siis tutkinut tunnekarttaa jo yli kymmenen vuotta ja vielä nytkin sieltä löytyy tällaisia oivalluksia.  Tunnekartta saattaa paljastaa myös jotain sinun tunnesolmujasi. Suosittelen sinua printtaamaan tunnekartan itsellesi, sijoittamaan sen johonkin näkyvään paikkaan vaikkapa kehystettynä ja tutkimaan sitä vaikkapa päivittäin.  Vähitellen sen avulla saatat alkaa löytää aivan uusia sanoja tunteille, etkä enää sen jälkeen ole niin eksyksissä oman elämäsi suhteen.

 

Valitettavasti GPS-paikannusta ei tunnekartalla voi käyttää, vaan oma mielentila on itse selvitettävä.  Hengityksen tarkkailu voi tosin hieman antaa vihjeitä omasta sijainnista tunnekartalla.  Siitä voit lukea enemmän yllämainitun tunnekarttaselityksen tunneskaala-kappaleesta, jossa selitetään, miten kullakin tunnekartan kahdeksasta tunneskaalasta on oma erityislaatuisensa sisään- ja uloshengityksien suhde.

 

 

                 Tuntemisiin,

 

                 Pelle Gudsson