Kun on luvattu poutasäätä muutamaksi päiväksi, niin tämän intiaanikesän voisi käyttää vaikkapa talven ravintovarastojen kertyttämiseen luonnosta. Tämä syksy on harvinaisen runsassatoinen.

Nokkosensiemenet ovat nyt kerättävissä.   Ne antavat elinvoimaa ja vahvistavat munuaisia nostaen myös liian alhaista verenpainetta. Siemenrimpsut voi painella sihdin läpi ja säilöä sitten laakeissa astioissa kuivatut siemenet kosteudelta suojatussa purkissa tai paperipussissa.  Nokkosen siemenet ovat yllättävän nopeasti kerättävissä ja jatkojalostettavissa.  Puolesta muovipussillisesta nokkosen kukintoja sain sihdin läpi hierrettynä yli litran verran siemeniä.

Nokkosta ei tule käyttää, jos kärsii turvotusta aiheuttavasta sydän- tai munuaisvaivasta.  Se ei myöskään sovellu raskaana oleville eikä imettäville.


 
Nyt syyskesän kauniilla ilmoilla voi myös piirtää itselleen yrttikarttaa ensi kevättä varten. Pihlajapuiden ja nokkospaikkojen lisäksi voi karttaan merkitä myös maitohorsman kasvustot, joiden violetti kukinta-aika alkaa olla jo ohi. Vain kukintojen piikkimäiset varret erottuvat maisemasta. Maitohorsman versot ovat keväällä melkoista herkkua. Nokkonen puolestaan on erittäin ravinteikas ja monikäyttöinen kasvi

http://www.terveydenhoitouutiset.fi/thu0402/6.htm

http://wikikko.info/wiki/Nokkonen 


Pihlaja on myös nyt ainakin Keski-Suomessa parhaimmillaan poimittavaksi. Korkeammalla olevia terttuja voi irrotella pitkän kepin päähän kiinnitetyllä haarukalla. Kuivaaminen on helpoin tapa säilöä pihlajanmarjoja. Se onnistuu vaikkapa ripustamalla terttuja katonrajaan viritettyihin lankoihin. C- vitamiinin lähteenä se on mainio ja siitä saa yllättävän paljon energiaakin. Tosin suuret määrät saattavat aiheuttaa pieniä vatsanväänteitä. Aion käyttää kuivatun pihlajamarjasaaliini aamuiseen mysliin sekoitettuna.

http://www.pellervo.fi/pellervo/kp9_02/pihlajasta.htm

http://www.puhdasruoka.fi/topic/211-pihlajanmarja

Mustikkasatokin on parempi kuin aikoihin eivätkä thaimaalaiset ihan joka paikasta niitä ehdi kerätä. .Vaalea pukeutuminen ja hyttyskarkoite tekevät marjaretkestä miellyttävämmän. Myös marjapoimuri lisää keräämisen mielekkyyttä. Selkä tosin marjametsässä kipeytyy aluksi, mutta siihen auttaa vaikkapa voimistelu, venyttely, polvillaan poiminta. Mustikka on melkoinen terveyspommi.

Luontoretket saattavat tuoda myös mukavan yllätyksen vadelmapaikan muodossa. Mikäli sellaisen löydät, niin voit kerätä satoa noin joka toinen päivä vielä parin viikon ajan. Ojanvarsilla tai sopivilla aukeilla paikoilla voi kasvaa laajojakin vadelma-aarteen kätköjä. Paikat saattavat vaihdella vuosittain riippuen valoisuus- ja kosteusolosuhteista.        Keräilemisiin,

        Pelle


PS. Oi niitä aikoja kun kaikki hyperlinkit tallentuivat vuodatuksen blogiin suoraan wordista. Valitettavasti nyt nuo viitetiedostot eivät välity suoraan ainakaan kaikilta yliopiston koneilta.  Uudistukset Jyväskylän yliopiston koneiden ohjelmistoissa ovat omalla kohdallani selviä taka-askeleita.