Viha on ajan ja paikan vaatimista.  Tuo vihan  määritelmä on jäänyt muistiini pysyvästi.  Ainakin omalta kohdaltani tuo viikko sitten vihamiinani laukaissut  paikan menettäminen ruokajonossa sopii hyvin tuohon määritelmään. Onpa Juha Vainio aikoinaan tehnyt nakkikioskin jonossa etuiluista nasevan laulunkin.

 

Jotain pizzaviipaletta syvällisempää tuohon episodiin kuitenkin liittyy.  Ehkäpä jos aikoinaan lapsuudessa tarpeisiini olisi osattu asiallisesti vastata, niin yhdestä kevyestä tökkäisystä ja noin  kymmenestä harhaanjohtavasta sanasta ei olisi noussut tällaista tunnemyrskyä.  Nyt ei auta kuin itse arvostaa itseään ja etsiä sellaisia korvaavia kokemuksia, jotka hoitaisivat noita tunnehaavoja.

 

Yllättävästä vihan esiintulosta tunnetyöskentelyni parikymmentä vuotta sitten alkoi.  Silloin purin tuon tunteeni rytmikkääseen liikkumiseen.  Nyt olen vähän pallo hukassa, koska mitään yksinkertaista keinoa vuosikymmenten vihamielisyyksien purkamiseen ei kai ole olemassa. Seuraavassa luettelen keinoja, joita olen löytänyt tähän hätään:

 

-Yritän hengittää rauhallisesti painottaen uloshengityksiä.

-Osoitin arvostusta itseäni kohtaan ostamalla pitkään unelmoimani yksipyöräisen.

-Harjoittelin kärsivällisyyttä, kun naapurin nainen tukki kulkuväylän pyöräkellariin.

-Opettelen antamaan itselleni aikaa sekä paikan toteuttaa itseäni.

-Mietin mitä kaikkia vastaavanlaisia kokemuksia muistan, jotta voisin antaa ne anteeksi.

-Vältän ainakin tässä akuutissa vaiheessa ihmisiä, jotka aiheuttavat ärtymystä.

 

-Menen taas huomenna itseapuryhmään purkamaan tuntojani.  Valitettavasti Jyväskylän byrokraatit ovat poistaneet sivustoltaan tosi mainion vertaistukilistan.  Kaikenlaisia linkkejä ulkomaiden byrokraatteihin siellä kyllä tarjotaan.  Suomessa tietotekniikan hyötykäyttö on todellakin lapsenkengissä!  Internetkin tuntuu olevan osa suurta byrokraattista järjestelmää.

 

Etsin tähän hätään muutamia mahdollisia vertaistukiryhmiä :

 

http://www.mielimaasta.fi/ryhmat.html  ( lähinnä masentuneille, mutta jos masennuksen taustalta usein löytyy vihaa, niin mikä estää kokeilemasta näitä ryhmiä jo akuutissa vihavaiheessa)

http://www.aal.fi (toimimattomien perheiden aikuisille lapsille)

http://www.al-anon.fi/cgi-bin/linnea.pl?document=ryhmat  (alkoholistien omaisille)

http://www.mtkl.fi/liiton_toiminta/vertaistuki/vertaistukiryhmia

 http://oafinland.fi/  (ylensyöjille)  Tämä on uusi osoite, joka toimii.  Kiitos kommentista.

 

 

Eri seurakuntien järjestämissä tilaisuuksissa saattaa myös olla tarjolla kuuntelu- tai ainakin rukousapua.  Laajempiin sielunhoitokeskusteluihin tulee tavallisesti varata aika.

 

Sielunhoitoterapeuttikeskuksista voit myös saada korvausta vastaan apua : http://ssht.moottoripyorareitit.fi/sielunhoitoterapiakeskukset

 

Näin pitkällä vihanpurkuni on edennyt.  Olo ei tunnu vielä läheskään normaalilta, joten tämä kirjoitussarja jatkunee.

 

 

               Tuntemisiin,

 

               t. Pelle