Tässä kirjoituksessa kerron  vinkkejä venäjän aakkosmerkkien muistamiseen sekä tarjoan linkkejä parhaille netistä löytyville venäjän alkeita opettaville sivustoille. 

Venäjän aakkosten oppimista voi helpottaa paljonkin erilaisilla muistisäännöillä.  Kuusi venäjän aakkosista on aivan samannäköisiä ja ne tarkoittavatkin samaa kuin länsimaissa.  Sitten venäjän aakkosista löytyy kuusi sellaista merkkiä, jotka näyttävät aivan meidän aakkosiltamme, mutta ne lausutaankin aivan toisella tavalla.

 

 Oheinen venäjän aakkosten  opetusmoniste lyhentänee kyrillisten aakkosten oppimisaikaa useilla tunneilla.  Se on auttanut esimerkiksi eräässä kansalaisopistossa venäjän aakkosten oppimista.  Käytetyssä  humoristisessa metodissa hyödynnetään  Suomen ja Venäjän lähihistoriaakin.  Myös se ominaisuus, että jotkut venäjän aakkosista muistuttavat numeroita on oppimisen apuna – samoin joidenkin venäjän aakkosten tarjoamat visuaaliset vihjeet.  Muistathan, että jo pelkkä venäjän kielen aakkosten taitaminen saattaa joskus antaa  etusijan työpaikkaa hakiessa.

 

 1345723900_img-1d25968c490202e55213c6187  KRISTA DAVIS

 

Tämä venäjän aakkosten tiivis oppimäärä alkaa kolmen Itä-Suomen paikkakunnan nimellä, jotka on kirjoitettu venäläisin aakkosin.  Ne ovat kuitenkin luettavissa joko suoraan tai pienillä arvauksilla suomenkielen taidollakin.

 

Seuraavaksi esittelen ne venäläisille aakkosille ja länsimaisille aakkosille yhteiset merkit, joista olen kehittänyt muistisääntösanan ”MATOKE(P)PII” , jonka hyvällä tahdolla voidaan ymmärtää tarkoittavan  onkivapaa.  Useinhan muistiin parhaiten jäävät hieman oudot sana- ja kuvayhdistelmät

 

Loput viisi laatikoitua opetuskokonaisuutta esittelevät 5-7 venäjän aakkosta kerrallaan erilaisten visuaalisten muistisääntöjen avulla.  Tiivis A4-kokoinen opetusmoniste löytyy klikkaamalla:

 

 

http://www.keepandshare.com/doc/2267889/aakkosopetus-270k?da=y

http://www.lingonet.com/matokeppi  (sisältää myös lausutut esimerkkisanat)

 

Alaoikealla löydät vielä neljä Imatran kaupunkiin liittyvää sanaa venäläisin aakkosin kirjoitettuna.   Voit testata niiden avulla oppimisesi.

 

Helpotusta joihinkin oppimistehtäviin löydät seuraavista linkeistä:

 

http://www.iltalehti.fi/jalkapallo/2010031011275885_jp.shtml

http://fi.wikipedia.org/wiki/Enso-Gutzeit

 

Tämä artikkeli liittyy anteeksiantoon sikäli, että joku venäläinen tappoi isoisäni jatkosodan aikana, mutta olen antanut hänelle anteeksi tekonsa.  Samoin tahdon antaa anteeksi venäläisille myös sen, että kotiseutuni oli Venäjän vallan alla noin sata vuotta enemmän kuin muu Suomi.

 

Toivottavasti sinäkin voit antaa anteeksi minulle, että tuo opetusmoniste on tehty ennen tietokoneaikaa.  Sen opetukselliset ideat lienevät kuitenkin yhä käyttökelpoisia. Kun olet ensin oppinut venäjän aakkoset, niin suosittelen sen jälkeen Language Guide -sivustoa sanavaraston laajentamiseen.

 

 

             Tuntemisiin,

 

             Pelle

 

 

 

 

 

 

PS.  Käyttämällä puolisen tuntia lisää arvokkaasta ajastasi voit kertaamalla vahvistaa yllä oppimaasi venäjän aakkosten tunnistustaitoa.  Alla oleva linkki avaa sinut YLE:n sivustolle, josta löytyy tositehokas paketti lyhyitä venäjän aakkosten opetusvideoita.  Niissäkin on pelle opettamassa!  Puolessa tunnissa voit oppia tunnistamaan  monta kymmentä oikeaa venäjän sanaa :

 

http://opettajatv.yle.fi/venajan_aakkoset

 

 

 

Uusi venäjän aakkosten opetusivusto on ilmestynyt nettiin :

 

 

http://www.worddive.com/fi/venajan-aakkoset

 

 

Käytännön kielitaitoa voit harjoitella vaikkapa Privet Piter- verkkokurssin avulla:

 

http://www.yle.fi/java/korttikanta2/programs/cardbase2/card.nvl?key=249.1.1

 

 

 

Tästä englanninkielisestä osoitteesta voit oppia myös joidenkin venäjänkielen  tärkeimpien sanojen ja sanontojen lausumista oikein äänenpainoin:

 

http://listen2russian.com/menu/index.html#lessons

 

Seuraavalta englanninkieliseltä sivustolta löytyy myös venäjänkieliset esimerkkilauseet nauhoitettuina.  Siinä selostetaan myös kieliopin alkeet hyvin ymmärrettävästi:

 

http://www.russianlessons.net/lessons/getting_started.php

 

Etälukion venäjän kertauskursseja voit ladata mp3-tiedostoina osoitteesta.  Ensimmäisissä jaksoissa käsitellään aivan alkeita, joten rohkeasti vain osoitteeseen:

 

http://abitreenit.yle.fi/treenaa/etalukio_venaja

 

Ja ehkäpä innostut tämän kirjoituksen luettuasi ilmoittautumaan  venäjän kielen alkeiden lähiopetusryhmäänkin.

 

 

http://www.facebook.com/InnaOpettaaSinulleVenajaa