Tuntuuko kuin kulkisit sumussa?  Vaivaavatko sinua tai joitain tuttujasi oudot lihaskivut, päänsärky  tai jatkuvat uniongelmat?  Eivätkö lääkärit löydä syytä näihin vaivoihin, joihin saattaa liittyä myös ruuansulatukseen ja ruokahaluun liittyvät ongelmia, selittämätöntä yskää, sydämentykytyksia, huimausta, ihottumaa ja masennusta(1)? Onko lapsillasi omituisen läikikkäät hampaat?

Syynä saattaa olla fluoridin liikasaanti. Tämä on Suomessakin mahdollista, jos käytetään tai on käytetty omaa kaivovettä tai vesijohtovesi otetaan pohjavedestä alueilla, joissa maan fluoridipitoisuus on suuri  - vesijohtoveteenhän ei maassamme ole enää aikoihin lisätty fluoridia.   Fluoridipitoista pohjavettä on runsaasti Kaakkois-Suomesta Länsi-Uudellemaalle ulottuvalla vyöhykkeellä sekä paikoin Lounais-Suomessa (41).

Jodipuutostiloissa jo aika mitättömätkin fluoridimäärät voivat aiheuttaa kilpirauhasongelmia (2).  Fluoridi aiheuttaa muutoksia myös hampaissa sekä luustossa (3). Käpylisäkkeeseen kertyvä fluoridi voi vähentää melatoniinin tuotantoa ja aiheuttaa siten unettomuutta (35).

Fluoride Toxicity Research Collaborative (FTRC) on tieteellisiin tutkimuksiin perustuen huomannut, että herkkyys fluoridille vaihtelee yksilöittäin - se voi olla perinnollistä, altistuksen aiheuttamaa tai psykosomaatisesti kehittynyttä yliherkkyyttä. (4)

Yllättävän samankaltaisia kliinisen fluoroosin kanssa ovat fibromyalgiaksi diagnosoidun taudin oireet.  Yhdysvalloissa onkin viime vuosina herätty mahdollisuuteen, että fluoridi olisi ainakin joissain tapauksissa fibromyalgiankin taustalla (5).Fluoridi  sitoutuu pehmytkudoksiinkin, mikä  selittäisi ainakin osittain fibromyalgian lihaskipuja.  Fluoridin on todettu aiheuttavan myös muutoksia parinkymmenen entsyymin toiminnassa (6).

Puhtaan veden saannin varmistaminen, runsas C-vitamiinin, D-vitamiinin ja kalsiumin nauttiminen lisäravinteina ovat auttaneet monia. Jo mustan tai vihreän teen juomisesta luopuminen vähentää merkittävästi fluoridikuormitusta kehossa. Fluorihammastahnan edut reikiintymisen ehkäisijänä ovat niin merkittävät, että siitä ei ole syytä kokonaan luopua. Seuraavassa saat  laajemman listan keinoista, joilla tuollaisia vaivoja mahdollisesti voisi hoitaa.


FLUORIDIN POISTAMINEN VEDESTÄ


Jottei altistuminen jatkuisi, tulisi varmistaa puhtaan juomaveden saanti  esimerkiksi yleiseen vesiverkostoon liittymällä tai käänteisosmoosilaitteella tai aktivoitua alumiinia käyttävällä suodatinlaitteistolla.

http://www.wetec.fi/tuotteet.html?id=2/6

http://www.aqva.fi/Pieni_kaanteisosmoosilaite_DWM/ekauppa/pE022-38/

http://www.aqva.fi/Vesisailiot/ekauppa/c34/

http://www.jalovesi.fi/tuotteet/pRO-600-kaanteisosmoosilaite/67


Kun talousveden fluoridiongelma on jollain tavalla saatu hoidettua, niin THLltä saadun ykstyisviestin mukaan vapaat fluoridit alkavat poistua kehosta, mutta luuston puhdistuminen tapahtuu hitaammin. Kokemuksen mukaan jo muutamassa viikossa oireilu  alkaa pikkuhiljaa vähetä. Tosin kilprauhaseen kertynyt fluoridi ei poistune muutoin kuin tarkkaan mietityllä jodiannostuksella.

Alla esiteltyjä keinoja fluoridin poistamiseksi kehosta ei tietääkseni suomeksi ainakaan netissä ole tässä laajuudessa aiemmin julkaistu. 


FLUORIDIN POISTAMINEN ELIMISTÖSTÄ

a) Mikäli HAPPO-EMÄS TASAPAINO saa muutettua emäksisempään suuntaan, niin elimistö alkaa  poistaa myrkyllisiä yhdisteitä  nopeammin (7). Emäksisyyttä lisäävät kasvikunnan tuotteista saatavat  kalsium, magnesium ja kalium.    SITRUUNAlla terästetty puhdas VESI auttaa kehoa puhdistumaan, koska  sitruuna tuottaa  aineenvaihdunnassa emäksen lopputuloksen (8).

b) MAKSAN PUHDISTAMINEN on tärkeää. Sitruunasta ja INKIVÄÄRIjauheesta  saa valmistettua maksaa puhdistavan kuuman juoman. Myös VALKOSIPULI vauhdittaa maksaankin varastoitunutta fluoridia   poistumaan kehosta. GREIPPI, PORKKANA, OMENA, KURKUMA ja OLIIVIÖLJY puhdistavat myös maksaa (9).

c) D-VITAMIINI poistaa fluoroosin oireita  vajaassa kahdessa kuukaudessa yhdessä runsaan C-vitamiinilisän ja kalsiumin kanssa nautittuna (10), (11). Magnesium ja boori tehostavat  tuota vaikutusta.  D-vitamiinia ei ravinnosta riittävästi saa, joten luontaistuotehyllyllä kannattaa piipahtaa. Vuorokautinen saantisuositus Suomessa on mitä ilmeisemmin nykyisin liian alhainen.  On muistettava että vielä puoli vuosisataa sitten 100 mikrogrammaa  oli lapsille suositeltu päiväannostus. Jotkut aikuiset käyttävät jopa 250 µg D3-vitamiinia päivässä itsehoitona (12).  Tuota määrää pidetään turvallisen käytön ylärajana.

d) C-VITAMIINIn on todettu ehkäisevän fluoridin haittoja (13 ). C-vitamiini toimii yhdessä kivennäisaineiden kanssa vieden ei-toivottuja aineita pois kehosta (37). Sitä saa luonnollisesti  MARJOISTA ja HEDELMISTÄ sekä TOMAATISTA ja UUSISTA PERUNOISTA.  Puhdistuskuurin aikana voi nauttia vesiliukoista C-vitamiinia runsaastikin - jopa 3000 - 5000 mg. Tosin lisäravinteiden askorbiinihappo ei ole niin suositeltavaa kuin elintarvikkeista saatava C-vitamiini. Mahdollinen yliannostus näkyy unettomuutena ja ripulointina. C-vitamiini tulisi nauttia aterioiden yhteydessä ja B-vitamiinien saannistakin tulee pitää huolta (37).

e) KALSIUM yhdessä  vitamiinien kanssa aktivoi monia fluoroosista toipumiseen tarvittavia entsyymejä (14 ). MAITO, JUUSTO, SOIJA ja TOFU sisältävät paljon kalsiumia. Purkkilisäravinteista kalsiumsitraatti imeytyy kohtalaisesti. Se tulisi ottaa päivän mittaan useammassa erässä. ruokailujen välissä. 1000  µg päiväannoksia on suositeltu käytettäväksi (15). Kalsium vähentää fluoridin imeytymistä elimistöön muodostamalla siitä liukenematonta fluoriittia CaF2) (16)

Näillä kolmella ravintolisällä  ja puhtaalla vedellä on The Guardian-lehden artikkelin mukaan onnistuttu lievittämään Intiassa aikuisten fluoridista johtuvia ongelmia ja jopa korjaamaan  lasten näkyviä luustovaurioita(17)(18).

f) Magnesiumi estää fluoridia kulkeutumasta soluihin. (19) (36).  Sitä saa LIHASTA ja KALASTA. Mangesiumin puutos on melko yleistä.  Niinpä sitä on syytä ottaa hyvin imeytyvässä MAGNESIUMSITRAATTI -muodossa lisäravinteena. Mahdollisen magnesiumin liikaannostuksen huomaa  vatsan löysymisestä. Nykyisin eri magnesiumyhdisteiden valikoima on melko mittava (20) 

h) BOORI  torjuu fluoridin aiheuttamaa luiden murtumisherkkyyttä ja hammasoireita nopeuttaen fluoridin poistumista luukudoksesta munuaisten kautta (21). Se  poistaa fluoridin vaikutusta muodostamalla siitä myrkytöntä yhdistettä (22).  Yhdessä kalsiumin , D-vitamiinin ja magnesiumin  ja muutamien muiden hivenaineiden kanssa se vahvistaa luustoa.  Mainioita boorin lähteitä ovat  MANTELIT, PÄHKINÄT, RUSINAT ja PALKOKASVIT. Solgarin 3 mg booritabletteja on myös saatavilla. Israelissa on maaperän runsaan booripitoisuuden takia päiväsaanti  10 mg. Boori lisää  sukupuolihormonien tuotantoa. 

i) Vihreistä kasviksista ja varsinkin HAPANKAALISTA saatava K2-VITAMIINI edistää kalsiumin imeytymistä luustoon(23),

j) Monia tärkeitä liittyviä mineraaleja voi elimistöönsä lisätä nauttimalla puhdistamatonta merisuolaa. Sitä löytyy eri tuotenimillä monista luontasituotekaupoista ympäri Suomen (24).   Tehokkaassa fluoridin poistossa kehosta tulisi siis käyttää sekä normaalia jodisuolaa että tuota mineraalipitoista merisuolaa..

Vahvemman luustorakenteen hankkimiseksi riittävät nuo yllämainitut ravitsemukselliset keinot.

k) Antioksidanttinen E-VITAMIINI toimii fluoroosia vastaan (13  (14). KASVIÖLJYT ovat parhaita E-vitamiinin lähteitä.

l) B-vitamiineista  RIBOBLAVIINIn (B2), jota saadaan MAITOVALMISTEISTA, on huomattu lisäävän poistuvan  fluoridin määrää ulosteessa. (25) B2n ohella vilja-, liha- ja maitotuotteista VILJA- LIHA- JA MAITOTUOTTEISTA imeytyvä NIASIINI (B3) edesauttaa JODIn pääsemistä kilpirauhaseen fluoridin tilalle (26). 

m) Fluoridi on saattanut aiheuttaa kilpirauhasen vajaatoimintaa, mikä  voi olla yhteydessä jodin puutteeseen (27) JODIa elimistö saa MAITOTALOUSTUOTTEISTA ja JODIOIDUSTA SUOLASTA. Luonnollisia jodin lähteitä ovat KUORIMATTOMAT PERUNAT, LUONNONJOGURTTI, KANANMUNA,  KARPALOT sekä LUOMUMANSIKAT. Myös KELP-LEVÄÄ suositellaan jodin saannin varmistamiseksi lisäravinteena  Runsaamman JODImäärän käytössä fluoridin poistoon kilpirauhasesta tarvitaan aiheeseen perehtyneen lääkärin ohjeita ja monien eri osatekijöiden huomioimista. (28)

n) Jos oireet viittaavat fluoridin liikasaantiin on tarkkaan harkittava, miten  hampaiden kiille vahvistuu.  Jos käytössä on puhdasta talousvettä ja voi opetella käyttämään fluoritahnaa vain  hyvin pienen nokareen kerrallaan , huuhtomaan suunsa hyvin ja varomaan fuoriveden nielemistä.

o) Aika monessa englanninkielisessä artikkelissä, jossa käsiteltiin fluorin poistamista kehosta  mainittiin myös SAUNA ja runsas puhtaan veden juonti sekä hikiliikunta.  Hien kauttakin fluoridia siis  poistuu elimistön rasvakudoksista. Niin myös liikunnan aikana vahvistuvan hengityksen myötä (21)

p) Kauppojen maustehyllyjen monivaikutteinen  KURKUMA toimii myös fluoridin aiheuttamia haittoja vähentäen(30).  Myös CURRYssa on kurkumaa.

q) Tavallisessa eli mustassa teessä sekä vihreässä teessä on luontaisesti hyvin paljon fluoridia.  Niinpä kannattaisi siirtyä YRTTITEEHEN (31).

r) KAHVIHAPPOa sisältää KAHVIN lisäksi esimerkiksi RAAKA PERUNA.  Löytyy tutkimuksia, että se vaikuttaisi myönteisesti fluoridia liikaa saaneille (32).

s) FULVIC HAPPOa on myös esitelty hoitomuotona fluoroosin aiheuttamiin kipuihin.(33). Se toimii solutasolla.   Varmistin Fimean yliproviisorilta, että se luokitellaan ravintolisäksi, joten sitä voi huoletta hankkia netistä.  Alle 22 euron (ilman postikuluja) lisäravinnelähetyksestä  ei tarvitse maksaa ALVtä eikä alle 35,70 euron tuotetilauksesta (postikuluineen)   tullia vuoden 2016 säädösten mukaan. (40). Käyttäjäkokemusten perusteella tämä  Supreme Fulvic & Humic  Complex lienee ainakin riittävän puhdasta ja tehokkaasti vaikuttavaa. Ostaessaan sitä on oltava tarkkana, sillä ilmeisesti huonolaatuista fulvic happoa sekä SHILAJITia, joka myös sisältää fulvic happoa, on runsaasti kaupan.

t) Myös KARHUNVATUKKAA on tutkittu ravintoaineena, joka toimii taistelussa fluoroosia vastaan(34).  Valitettavasti ainakaan talvella 2016 ei netistä enää näytä karhunvatukkatuotteita olevan saatavilla.

u)TAMARINDI näkyy joillakin englanninkielisillä listoilla fluoridia poistavana aineena, mutta sillä on myös huomattavia terveydellisesti haitallisia sivuvaikutuksia tietyissä käyttöolosuhteissa (38).

v)Koska myös ihon kautta poistuu elimistölle haitallisia aineita, niin esimerkiksi EPSOM-SUOLAkylpyjä on käytetty detox-kuurin aikaisia iho-oireita helpottamaan (39).  Se nopeuttaa joka tapauksessa kehon puhdistumista ja lisää myös elimistön magnesiumpitoisuutta. 


Vastuuvapauslauseke: En ole terveydenhuollon ammattilainen enkä ole vastuussa tietojen oikeellisuudesta enkä niiden käytöstä mahdollisesti aiheutuneista terveydellisistä haittavaikutuksista.  Tiedot ovat  peräisin internetin sivuilta, joiden olen katsonut olevan mahdollisimman luotettavia.

Fluoridia poistuu monista elimistä itsestään - luustosta tosin hyvin hitaasti ajan myötä. Mahdollisten tuota prosessia nopeuttavien detox-kuurien aloittamiseksi on parasta neuvotella terveydenhuollon  asiantuntijoiden kanssa.



Lähteet :


http://www.fluoridation.com/waldbot.htm

http://media.khi.org/news/documents/2012/07/23/FJ2006_v39_n3_p163-172.pdf 

3 http://www.eawag.ch/fileadmin/Domain1/Forschung/Menschen/Trinkwasser/Wrq/Handbook/geogenic-contamination-handbook-chapter3.pdf

3 http://media.khi.org/news/documents/2012/07/23/FJ2006_v39_n3_p163-172.pdf 

http://www.slweb.org/ftrcpossiblesymptoms.html

5 http://www.life-enthusiast.com/fluoride-the-cause-of-fibromyalgia-a-3782.html

6 http://www.nofluoride.com/what_doctors_donot_tell.cfm

7  http://search.proquest.com/docview/204835502?pq-origsite=gscholar

8  http://www.helsinki.fi/kemia/opettaja/ont/Laamanen_J_2013_kandidaatintutkielma.pdf

9 http://naturalsociety.com/4-awesome-tools-for-a-whole-body-fluoride-detox/

10 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/639403

11 http://www.indianpediatrics.net/apr1994/439.pdf

12 http://personal.inet.fi/koti/remeli/D3.htm

13 http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1440-1681.2007.04596.x/full

14 http://www.fluorideresearch.org/341/files/FJ2001_v34_n1_p21-33.pdf

15 http://orbisvitae.com/ubbthreads/ubbthreads.php?ubb=showflat&Number=17355#.VsctqU

16.http://www.eawag.ch/fileadmin/Domain1/Forschung/Menschen/Trinkwasser/Wrq/Handbook/geogenic-contamination-handbook-chapter3.pdf

17 http://www.theguardian.com/global-development-professionals-network/2015/oct/29/the-indian-village-fighting-fluoride-poisoning-with-vitamins-and-clean-water

18 http://link.springer.com/article/10.1007/s12291-009-0076-0#/page-1

19 http://dailyhealthpost.com/6-ways-to-detox-fluoride-from-the-body/ 

20 http://www.thehealingtouchtherapy.co.uk/contentextra.asp?ContentId=89

21 http://www.nutronix.com/nutronix/images/products/boron_information.pdf

22 http://www.regenerativenutrition.com/boron-osteoporosis-arthritis-allergies-menopause-hormones.asp

23 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11706280

24 http://saltlife.fi/jalleenmyyjat/

25 http://www.wholehealthinsider.com/newsletter/nutrient-spotlight-riboflavin/

26 Stookey GK. Influence of riboflavin on fluoride metabolism in the rat. J Dent Res. 1973 Jul-Aug;52(4):843.

27 http://fluoridealert.org/issues/health/thyroid/

28 https://uupuneentarina.wordpress.com/uupumuksen-hoitoa/jodihoito/ 

29 http://www.nature.com/ejcn/journal/v56/n1/full/1601287a.html

30 https://tiedebasaari.wordpress.com/2012/03/02/currymausteiden-tehoaine-kurkumiini-estaa-fluorin-myrkyllisyytta/

31 .http://www.kemikaalitutka.fi/2016/02/05/teesta-fluoria-yli-suositusten/

32 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25845575

33 http://www.hangthebankers.com/seven-ways-to-naturally-protect-yourself-against-fluoride-toxicity/

34 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25918918

35 http://fluoridealert.org/issues/health/pineal-gland/

36 http://www.bioline.org.br/pdf?ni09004   s.11

37 Norman Cousins : "Näin voitin sairauteni" s.105  WSOY 1981 

38 http://www.stylecraze.com/articles/side-effects-of-tamarind/

39 http://www.progressivehealth.com/learn-how-to-treat-eczema-with-epsom-salt.htm

40 http://vitamiinitverkosta.blogspot.fi/2013/07/iherb-tulli-ja-arvonlisavero.html

41 http://fi.opasnet.org/fi/Fluoridi_altistuminen




Lisälukemista:

http://fi.opasnet.org/fi/Fluoridi_altistuminen

http://fi.webdento.com/fluori-hampaiden-hoito/

https://www.thl.fi/fi/web/ymparistoterveys/vesi/talousvesi/kaivovesi/kaivoveden-kemialliset-epapuhtaudet/fluori/juomaveden-fluoridin-vaikutukset-terveyteen

https://luontaistuntijat.fi/content/kilpirauhanen-tarvitsee-riitt%C3%A4v%C3%A4sti-jodia-ja-seleeni%C3%A4