Terapeutti-kirjailija Salme Blomsterin luento murehtimisesta ja ahdistuksesta Jyväskylässä pidetyssä sielunhoidollisessa retriitissä todella inspiroi.   Tahdon jakaa sinullekin hänen kertomiaan keinoja päästä eroon tästä murehtimis-ahdistus-syndroomasta.  Tämän kirjoituksen alkuosa keskittyy paljolti murehtimisen.  Tekstin loppupuolelta löytyy sitten enemmän ahdistusasiaa. Esittelen seuraavassa 11  Salme Blomsterin ehdottamaa toimintatapaa osittain aivan suorin lainauksin. :

Vaihda ajatuksia.  Ajatukset vaikuttavat suoraan siihen, minkälaisia tunteita mielessäsi syntyy.

 Lue Raamatusta rauhoittavia kohtia.  Esimerkiksi Luuk 12: 21-31

"Kuka teistä voi murehtimalla lisätä päiviään kyynäränkään vertaa"

Vältä aluksi niitä ihmisiä, joita sinun on vaikea kohdata.

Laita ranteeseesi sellainen kuminauha, joka ei purista.  Joka kerta kun huomaat murehtivasi, venytä kuminauhaa ja anna itsellesi pieni ehdollistava näpäytys. Tämä neuvo siis vain liiallisesta  murehtimisesta kärsivälle.

Uskalla pyytää ulkopuolista apua.  Siinä ei ole mitään hävettävää.

Liioittele murheitasi tahallisesti esimerkiksi näin. : ”Minun  murheeni on paljon hienompia kuin kenenkään toisen tässä maailmassa.”  Tämäkin koskee vain niitä, jotka tiedostavat murehtivansa.

Puhu itsellesi rauhoittavasti : ” Ei ole mitään hätää.”  Voit puhutella itseäsi myös etunimelläsi.

Opettele ymmärtämään omia tunteitasi. Mitä tapahtui , kun ahdistus alkoi?  Mitä tunnetta olit tukahduttanut? Mitä olisit oikeasti halunnut tehdä?

Rauhoita itseäsi järjestämällä ulkoiset olosuhteet miellyttäviksi esimerkiksi musiikin ja kynttilän valon avulla .

Etsi  sanoja tunteillesi eri lähteistä, jotta saisit paremman kontaktin  itseesi.

Pyydä Jumalalta apua rukoillen.  Voit rukoilla aivojesi vasemman ja oikean aivopuoliskon, aivokurkiaisen ja välttäjäaineiden – serotoniinin ja dopamiimin – toiminnan puolesta.  Voit rukoilla myös sitä, että Jumala yhdistäisi järjen ja tunne-elämän.

(Edellä oleva referaatti luennostaan on julkaistu Salme Blomsterin suullisella luvalla.

)

Salme Blomster on kirjoittanut muun muassa seuraavat suomalaisen tunnetietoisuuden perusteoksiin kuuluvat, valitettavasti nyt jo loppuunmyydyt kirjat.  Niitä kannattaa kysellä lainaksi kirjastosta

 

Hyvä, paha viha.

Suojaava, lamauttava pelko.

Musta,valkoinen häpeä

Levottomuudesta rauhaan.

 

Hänellä on valmisteilla teos kärsimyksestä.  Kotisivuillaan voit tutustua jo joihinkin tähän aihepiiriin liittyviin ajatuksiin.

www.salmeblomster.com

Edmund J. Bournen kirjaa "Vapaaksi ahdistuksesta" on moni suositellut.   Toivottavasti löydät sen kirjastosta.  Se on nimittäin aika hintava ostos.

Koska apua ahdistukseen googletetaan melko usein, kerron että Palveleva puhelin on myös olemassa.  Siellä voit keskustella luottamuksellisesti asioistasi ma-to 18-01 ja pe-la 18-03.   Numero, jossa voit keskustella suomeksi on

01019-0071

Lisätietoja tästä palvelusta saat sivustolta :

http://www.evl.fi/kkh/to/kpk/pap.html

Puhuminen auttaa ihan varmasti.  Sitä kautta saa hahmotettua omaa elämäntilannettaan.  Vaikka palveleva puhelin onkin kirkon palvelumuoto, niin uskon asioista  siellä keskustellaan vain, jos soittaja itse ottaa sen puheenaiheeksi.

Itseapulinkki : http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=lam00058

 

Tuoreessa Kauneus&Terveys – lehden numerossa 12/2010 luetellaan parikymmentä mahdollista keinoa helpottaa ahdistuneisuutta.  Virpi Peuran artikkelissa ”Valoa näkyvissä”  mainitaan esimerkiksi syvään palleahengitykseen keskittyminen, omien pelkojensa tunnistaminen sekä epäonnistumisten hyväksymisen.  Tuo irtonumero on kokonaisuudessaankin lukemisen arvoinen monine terveysvinkkeineen.

 

 

Usein ahdistuksen takaa löytyy häpeää.  Tätä problematiikka ja sen ratkaisukeinoja käsitellään monipuolisesti Ben Malisen kirjassa ”Häpeän monet kasvot”

 

http://www.bookplus.fi/kirjat/malinen,_ben/h%C3%A4pe%C3%A4n_monet_kasvot-4335608

 

 

 

 

 

 

                                Tunteilemisiin,

                                t. Pelle

 

 

AHDISTUS löytyy tunnekartalta www.taiwas.net/taiwas.net/tunteet kello seitsemän suunnasta neljänneltä kehältä. Sen ympäriltä löydät muita siihen liittyviä vieritunteita.  Liikkumattomuus saattaa olla yhtenä ahdistuksen aiheuttajana sekä myös sen oireena. Lenkkeily   on auttanut joitakin ahdistuksen painaessa päälle.  Tanssiterapiaakin on menestyksellisesti käytetty ahdistuksen hoitoon.   Mikäpä estää sinua vapaasta tanssillisesta liikehdinnästä turvalliseksi kokemassasi tilassa mieluisan musiikin tahdissa tai jopa musiikitta aloittaen pienistä venyttelevistä liikkeistä.  Voit yrittää antaa kehosi liikkua mahdollisimman spontaanisti.  Liike saattaa aluksi olla vaikka sormien liikuttelua.  Marja Kokkosen mukaan mahdollisimman luonnontilaisessa ympäristössä  liikkuminen auttaa ahdistunutta parhaiten.  Musiikki pelkästään kuunneltuna tai sitten itse tuotettuna voi myös auttaa tunnelukkojen avautumisessa.  Yleensä ottaen kaiken itseilmaisun piirtämisestä itkemiseen on huomattu auttavan ahdistunutta kohti vapautuneempaa mielentilaa.

PS. Murehtiminen lienee tunteena lähempänä huolta kuin murhetta, sillä murhe on usein jotain hyvin konkreettista, kun taas murehtiminen on usein turhaan ennakoitua pettymystä. ( Pirkko Jalovaaran mukaan )