Globaali M15-tapahtuma muuttaa maailmaa lauantaina.  Päivämäärä 15.10.2011 jäänee maailmanhistoriaan! Noin tuhannessa kaupungissa ympäri maailman tavalliset ihmiset näyttävät turhautumisensa markkinavoimien ylivaltaa vastaan.  Tämä liikehdintää on maailmalla nimetty M15-liikkeeksi.  Ihmisten arvon tajuaminen inhimillisesti eikä vain numeroina on yksi M15 -liikkeen päämääristä.

 

Voima-lehdessä on jo useasti ollut artikkeleita, jotka kyseenalaistavat nykymallisen talouspolitiikan.  Lehden levikki on muuten jo 81 000,  joten kyse ei ole mistään pienkustanteesta.  Seuraavassa Voima-lehden kuvaus M15 –liikkeestä:

 

http://fifi.voima.fi/artikkeli/2011/lokakuu/demokratia-palaa-torille-15-lokakuuta

 

M15:ssa ihmiset haluavat väkivallattomasti vastuuseen ne tahot, jotka ovat aiheuttaneet monenlaisia talouskriisejä ympäri maailman. 

 

Olen tässä blogissa muutaman kerran tuonut esiin esimerkiksi Suomen EU-kytköksiin liittyviä epämääräisyyksiä. 

 

1318452999_img-d41d8cd98f00b204e9800998e Philippe Mara

 

Tuet EU:n kriisimaillekin vaikuttavat periaatteessa laittomilta, mutta jo Raamatusta löytyy seuraavanlainen profetia:

 

”Kun laittomuus lisääntyy, niin monien rakkaus kylmenee” (Matt 24:12)

 

Olen muuten tässä parin kuukauden blogikirjoittelun aikaan tullut siihen tulokseen, että rakkaus taitaa syvimmältä olemukseltaan olla myötätuntoa, joka ilmenee myös toimintana. Lauantaina on aika globaaliin myötätunnon ilmaisuun täällä Suomessakin. Maamme media on vielä valtaeliitin talutusnuorassa kulkiessaan ollut melko vaitonainen tämän liikehdinnän kokonaisvaltaisuudesta.

 

Viesti Espanjasta

 

http://www.youtube.com/watch?v=y-SxRGB36D8

 

Viesti Irlannista

 

http://www.peoplesassemblies.org/2011/10/statementoccupydublin

 

Viesti USA:sta

 

http://english.alarabiya.net/articles/2011/10/07/170594.html

 

Viesti Liberiasta  

 

http://english.alarabiya.net/articles/2011/10/08/170734.html

 

Viesti Suomesta

 

http://torillatavataan.wordpress.com/tapahtumat

 

Viesti Belgiasta

 

http://brysseli150.wordpress.com/2011/10/09/1day

 

Viestejä Italiasta, Englannista, Meksikosta, Japanista…

 

http://15october.net/spread-it/#banners

 

Väkivallattomista mielenilmauksista  on suomalaisten kollektiiviseen muistiin  jäänyt ainakin vuodelta 1968  Vanhan ylioppilastalon valtaus.  Vuoden 1983  Rauhan ja toivon kevät -tapahtumassa kokoontui Helsinkiin 30 000 ihmistä muodostamaan ihmisketjuja Finlandia-talolta ETYK- maiden suurlähetystöihin. Huipputyöttömyyden aikaan  vuonna 1993 järjestettiin Eduskuntatalon edessä suurmielenosoitus  Murrostorstai, johon osallistui yli kymmenentuhatta ihmistä.  Olin siellä mukana ilmaisemassa mielipiteeni  moniselitteisellä kyltillä:

 

 

AUKAISENPA SUUNI

SIINÄ ON MUN DUUNI

 

 

Lauantaina 15.10.2011 tulen Jyväskylän kävelykadun Kompassille  klo 12 jättimäinen alaspäin osoittava peukalo mukanani tai sitten printtaan kansainvälisestä linkistä itselleni komet vatsa- ja selkäkyltit. Jo saapumalla paikalle  omana itsenäsi sinäkin olet mukana vauhdittamassa jotain ennennäkemätöntä kansalaisliikehdintää. Suomessa ei ole kylläkään totuttu katumielenosoituksiin. Kaksi tällaista pientä tapahtumajulistetta kaupungilta löysin, mutta facebookhan se nykyään tärkeimmät tapahtumat välittää.

 

1318526731_img-d41d8cd98f00b204e9800998e 

 

Hieman taustaa talouskriiseihin voit lukea Suomen M15:na tunnetun entisen kansanedustajan Markku Uuspaavalniemen kolmesta videoidusta haastattelusta.  Niissä hän paljastaa  muun muassa, miten rahaa luodaan tyhjästä.

 

Globalisaatiokriittinen Attac-liike torpattiin Suomessa viime vuosikymmenen alussa osittain, kun nimekkäät poliitikot soluttautuivat sen johtotehtäviin.  Onneksi vitaalinen Hiekanjyvät-verkkolehtensä on kaikkien luettavissa.

 

Nyt voi vain rukoilla, että tästä mielenilmauksesta jäisi jotain pysyvämpää positiivista jälkeä yhteiskuntaamme.  Pohjois-Afrikan kansannousut kun näyttivät jättäneen valtaan entisen eliitin, vaikka diktaattorit joutuivatkin luopumaan vallasta.

 

Minuun on tehnyt melkoisen vaikutuksen Oppimisen ylistys-laulu.  M15-liike tosin korostaa sitä, että sillä ei ole johtajaa. Yleistiedon kartuttaminen talouselämän faktoista auttaa kyseenalaistamaan nykyistä taloudellista hurlumheitä.   Kannattaa myös yksin mielessään sekä yhdessä optimistien kanssa kehitellä vaihtoehtoisia toimintamalleja.

 

Keillä on ”esittää uskottava ajatus siitä, miten vähemmällä saa enemmän”, kyselee Paul Lillrank Suomen Kuvalehden 40/2011 kolumninsa lopussa.  Jospa vaihtoehtoisten ajatuksienkin annettaisiin vihdoin kuulua valtamediassa ja yliopistoissa.  Syrjäytyneiden ajatuksissa piilevää arvokasta pääomaa ei ole monikaan tajunnut.  Ei SK:n kolumnistikaan.

 

Keskustelun aika on alkanut.

 

 

 

                        Pelle Gudsson