Katutaiteeseen kuuluvat myös erilaiset performanssit.  Jyväskylän katukuvaan ilmestyi kymmenkunta vuotta sitten kylttejä selässään ja mahansa päällä kanniskeleva mies.  Se mies olen minä. 

 

Tässä hieman taustatietoja kahteen julisteeseen, joiden välinen aikajänne on noin 11 vuotta.

 

Ylempi juliste valmistui Helsingissä asuessani.  Sen taustamateriaali on peräisin Helsingin Yliopiston teologisesta tiedekunnasta, joka ei kovin korkeita pisteitä evankeliumin levittämisestä yleensä ansaitse.  Siellä opiskelevat joutuvat elävässä uskossa säilyäkseen käymään vapaa-aikoinaan Suomen Teologisessa Instituutissa.

 

Muistan vielä elävästi, kun Kortepohjan ylioppilaskylästä lähtiessäni kiinnitin hakaneuloilla tuota pahvinpalaa anorakkini selkäpuolelle.  TAIVASOPTIO-teemaa olen käyttänyt myöhemmin toisessa muodossa myös Jyväskylän Kesän aikaan, jolloin se herätti melkoisesti huomiota myös joidenkin virallisten esiintyjien puolelta.

 

1312122208_img-d41d8cd98f00b204e9800998e 

1312122227_img-d41d8cd98f00b204e9800998e 

 

Alempi juliste on puolestaan monistettu Jyväskylän Yliopiston Kirjaston uusilla kopiokoneilla, joiden käyttö on muuten melkoisesti monimutkaisempaa kuin aikaisempien.  Lyhentääkö se opiskeluaikaa?

 

Vaikka CHRIST OFFERS –julistekin näyttää käsinkirjoitetulta,niin sen viimestelyssä on käytetty PAINT-NET ohjelman pikselintarkkaa tekniikkaa.  Tuon julisteen painosmäärä on 12. Levittelin sitä strategisesti tärkeille ilmoitustauluille.  Jouduin rikkomaan ilmoitustaulun käyttösääntöjä saadakseni CHRIST OFFERS-julisteen paalupaikalle, mutta hyvitykseksi rikoksestani tässä linkki Jyväskylän vanhimmassa rakennuksessa  syyskesällä pidettäviin RIIHI-ILTAMIIN.

 

Eilen päättyneen Neste Oil Rallyn aikana kannoin kahta julistetta ylläni A3-muovitaskuissa, jotka olin sitonut toisiinsa kengännauhoilla.  Nuo kotelot ovat kestäneet kovaa käyttöä jo siitä asti kun Helsingin Euroviisujen aikana kävin tekemässä siellä JESUS IS THE WAY –performanssin, joka oli päästä luottokorttimainokseen.

 

Punaiset pisteet maailmankartalla kuvaavat WRC-rallisirkuksen pysähtymispaikkoja.  Jyväskylän kohdalle kirjoitin ”YOU ARE HERE”. Australian Rallia ei tällä kartalla näy.

 

Olen aina pitänyt pilapiirroksista.  Tuon kartan innoittajana oli muutama vuosi sitten Jyväskylän kävelykadun jo edesmenneellä  ilmoituseinällä näkemäni piirtäen luonnosteltu maailmankartta.  Kyseessä oli Kampuskinossa järjestetty Yhdestoista hetki-elokuvatapahtuma.   Saksin  kartan ilmoituksesta irti ja kotona sitten kopioin sen tärkeimmät piirteet.  Seuraavana päivänä teippasin kartan takaisin ilmoitustaululle.

 

Atlantin valtameri näyttää oikeissa kartoissa vanhalta kärttyiseltä ukolta, jos kuvittelet Meksikon lahden sen nenäksi.  Käytin taiteilijan vapautta karttaa uudestaan luonnostellessani ja niinpä mies muuttui nuoreksi pojaksi.  Kuvatkoon se vaikka kasteen jälkeistä kristillistä uudestisyntymää.

 

Julisteen alaosan kirjoitus CHRIST OFFERS ”All our sins into the depths of the seas” (KRISTUS TARJOAA : "Kaikki syntimme merten syvyyyksiin") saattaisi kaivata alleen vielä seuraavan lisätekstin:

 

YOU CAN ACCEPT HIS OFFERING BY FAITH (voit hyväksyä tarjouksensa uskon kautta)

 

No, tuollaisenakin se näytti ärsyttäneen joitakin niin paljon, että yhdeltä ilmoitustaululta se oli kadonnut ja toiselta osittain revitty.  Joka tapauksessa kolmen päivän aikana tuhannet  kansainvälisetkin rallivieraat lukivat kylteistäni sen, että Jeesuksella Kristuksella on jotain tarjottavaa.  Rukoillaan, että Jumala johtaisi heidän luoksensa ihmisiä, jotka osaisivat neuvoa heitä eteenpäin Jeesuksen tuntemisessa omana henkilökohtaisena vapahtajanaan.

 

 

                   Luovissa tunnelmissa

 

                   Pelle Gudsson

 

 

P.S  Jyväskylän katutaidetta olen saanut tallennettua sen verran, että elokuussakin sitä täällä Tunnetuvassa esittelen.