Lehtolan yrttitilalla Muuramessa pidettiin pettutalkoot Helluntaina.

Pettutalkoot alkavat sopivankokoisen männyn kaadolla.  Pettua varten mäntyjä voi kuoria keväisin aina juhannukseen asti.

SDC15868-normal.jpg

SDC15856-normal.jpg

Moderni teknologia mahdollistaa mainion työergonomian.

SDC15867-normal.jpg

Nilakerros irrotetaan.

SDC15855-normal.jpg

SDC15866-normal.jpg

SDC15839-normal.jpg

SDC15865-normal.jpg

SDC15838-normal.jpg

Hyvät työvälineet tekevät työstä mukavaa.

SDC15861-normal.jpg

Kaarna poistetaan nilasta.

SDC15864-normal.jpg

SDC15863-normal.jpg

Tämän verran pettuainesta saatiin yhdestä männystä.

SDC15859-normal.jpg

Nilalevyjen annetaan kuivaa.

SDC15858-normal.jpg

Kuivuttuaan ne pienitään tavalla tai toisella ja jauhetaan.

http://www.kainuunmuseo.fi/nayttelyt/perusnayttely/pettuleipa

SDC15857-normal.jpg

Tässä pettuleipiä, joissa kymmenesosaa pettujauhoa.

SDC15860-normal.jpg

Leipäreseptit vaihtelevat:

http://norssi.oulu.fi/projektit/moniaine97/pettuleipa/

http://www.metsavastaa.net/pettuleipa_copy

Pettujauhoissa on paljon sinkkiä, magnesiumia, kaliumia ja rautaa.  Vitamiineja ja kuitua saa niistä runsaasti, mutta energiaa niukanlaisesti.  On myös esitetty tietoja, että pettujauho laskisi kolesteroliarvoja. Jauhoja voi sirotella vaikka viilin päälle.

Lisätietoja petun käytöstä löydät osoitteesta :

http://www.luontoyrittaja.net/216.html

SDC15837-normal.jpg

Petunkuorinnan yhteydessä männyn mahla maistuu makealta, mutta jo parin tunnin jälkeen se muuttuu pihkanmakuiseksi.  Näin kuorittu ja pihkaantunut mänty on erinomaisen kestävää rakennusainetta.