Lehtolan yrttitilalla Muuramessa pidettiin pettutalkoot Helluntaina.
Pettutalkoot alkavat sopivankokoisen männyn kaadolla. Pettua varten mäntyjä voi kuoria keväisin aina juhannukseen asti.
Moderni teknologia mahdollistaa mainion työergonomian.
Nilakerros irrotetaan.
Hyvät työvälineet tekevät työstä mukavaa.
Kaarna poistetaan nilasta.
Tämän verran pettuainesta saatiin yhdestä männystä.
Nilalevyjen annetaan kuivaa.
Kuivuttuaan ne pienitään tavalla tai toisella ja jauhetaan.
http://www.kainuunmuseo.fi/nayttelyt/perusnayttely/pettuleipa
Tässä pettuleipiä, joissa kymmenesosaa pettujauhoa.
Leipäreseptit vaihtelevat:
http://norssi.oulu.fi/projektit/moniaine97/pettuleipa/
http://www.metsavastaa.net/pettuleipa_copy
Pettujauhoissa on paljon sinkkiä, magnesiumia, kaliumia ja rautaa. Vitamiineja ja kuitua saa niistä runsaasti, mutta energiaa niukanlaisesti. On myös esitetty tietoja, että pettujauho laskisi kolesteroliarvoja. Jauhoja voi sirotella vaikka viilin päälle.
Lisätietoja petun käytöstä löydät osoitteesta :
http://www.luontoyrittaja.net/216.html
Petunkuorinnan yhteydessä männyn mahla maistuu makealta, mutta jo parin tunnin jälkeen se muuttuu pihkanmakuiseksi. Näin kuorittu ja pihkaantunut mänty on erinomaisen kestävää rakennusainetta.