Kitaransoitto voi olla helppoa – melkein yhtä helppoa kuin peukalon pyöritys.  Sinäkin voit todeta sen opettelemalla kuusi yksinkertaista sointua, joiden soivien kielten määrää vaihtelemalla saat aikaan hyvin elävän sointumaailman. Pelkistetyt soinnut on valittu niin, että etusormi saa olla kitaran toisella kielellä hyvin monen lauletun tavun ajan – jopa sointujen vaihtuessa.  Toiset sointuvaihdokset saat taas tehtyä pitkälti käsivarren liikkeellä.

 

Ihmeellisintä tuossa on se, että oikean käden peukalolla et soitakaan normaalein ylös-alas liikkein vaan pyörittämällä peukaloasi.  Peukalon toinen syrjä siis liikkuu  kieliä koskettaen puoliympyrän muotoisessa kaaressa ja toisen, täydentävän puoliympyrän se tekee ilmassa lähellä tallaa.  Näin soittaen Suvivirren soinnutus saa lähes melodisen luonteen.

 

Tämän soinnutuksen tekemiseen kului viikon verran.  Prosessin voi nähdä myös tunnekartan kello puoli kahden suuntaan kulkevalla TOIMITAAN OIKEIN –skaalalla.

 

Ensin minulla oli kutsumus yksinkertaistaa soinnutusta.  Sitten koin tästä asiasta vastuuta.  Parikymmentä laulua jo soinnuttaneena luotin itseeni.  Uskalsin tehdä aika radikaalejakin muutoksia sointujen rakenteessa sekä merkinnässä.  Hankin elinvoimaa syömällä hyvin ja nauttimalla myös omega-3 rasvahappoja kapseleina.  Tarmokkaasti korjailin soinnutusta, kunnes se kuulosti mahdollisimman harmoniselta.  Tänään löysin sitten tuntien etsimisen jälkeen tuon peukalonpyöritystekniikan.  Sen avulla kuka tahansa  riittävän paljon asialle omistautunut voi helposti tuottaa ilmoille sulosointuja.  Tämä helppouden tunne on siis tarttuvaa, kuten tunteet yleensäkin. Valitettavasti monesti laulujen soinnutukset vaativat paljonkin hienosäätöä. 

 

Soittokädellä saat muuten akustiseenkin kitaraasi paljon uusia soundeja. Pelkkä sointujen vaihtaminen on melko tylsän kuuloista, mutta  soittosi elävöityy jo kun vaihtelet ylös-alas lyöntien rytmiä.

 

Helpoimmat soinnut opettelemalla pystyt säestämään lukemattoman määrän lauluja.  Niitä on hieman yli kymmenen.  Juhannukseen mennessä täällä Tunnetuvalla julkaistaneen helppolukuinen A4-kokoinen kitaraotetaulukko. Se sisältää yleisimpien sävellajien helpoimmat soinnut, jotka on sijoitettu soittoharjoitusjärjestykseen.  Taulukossa on tarkoitus myös selvittää, mitkä sormet voi pitää paikallaan sointuvaihdoksissa.  Olet  siis lämpimästi tervetullut takaisin Tunnetupaan viimeistään vähän ennen juhannusta. Silloin tuo tiivis kitara-arkki löytynee tämän blogin kitarasointuja -kategoriasta. 

 

Netistä löytyy erinomainen Justin Sandercoen online-kitarakurssi.  Kaiken hyvän lisäksi se on ilmainen.  Mikäli kuitenkin sinulla on varaa tukea näiden sivujen ylläpitoa saatuasi laadukasta opetusta, niin lahjoitukset ovat tervetulleita.   Itse olen saanut paljon hyödyllisiä neuvoja näiltä sivuilta.

 

http://www.justinguitar.com/en/TB-000-TheBasics.php

http://www.justinguitar.com/en/BC-000-BeginnersCourse.php

http://www.justinguitar.com/en/CH-000-Chords.php

http://www.justinguitar.com/en/TE-000-Technique.php

 

 

Hyvän opettajan ohjauksessa kitaransoiton salat paljastuvat nopeasti.  Justin on maailmanlaajuisesti tunnustettu päteväksi opettajaksi.  Hänen sivuillaan käy päivittäin  noin 20 000 kitaransoiton opiskelijaa.

 

 

1306754480_img-d41d8cd98f00b204e9800998e  Martin Fabricius

 

  

Kohta on kesäisten leirinuotioiden aika.  Mitä jos tänä kesänä sinä olisit siellä soittamassa?  Nykyisin kirjakaupoista löytyy jo hyvä valikoima kitarasoinnuin varustettuja laulukirjoja.  Lisäksi netistä löytyy hyvin moniin sävelmiin soinnut, kun vain googletat laulun nimen ja pilkun jälkeen kirjoitat "soinnut","chords" tai "tab" -sanan.

 

 

            

 

 

             Soittelemisiin

 

             Pelle