Aikamatkalla peilaan aluksi viime vuosisadan puolivälissä kirjoitettuja pessimistissävytteisiä tieteisromaaneja omaan aikaamme.

 

1) Ensimmäisenä on vuorossa George Orwellin kirja Vuonna 1984.  Itseeni teos ei jättänyt kovinkaan syvää muistijälkeä, vaikka taisin lukea sen juuri vuonna 1984.  Kuitenkin valvontakameroiden runsaus on nykypäivää.  Niiden  avulla voit käydä vaikka Lontoossa, New Yorkissa, Pariisissa, Tukholmassa tai Jyväskylässä.

 

Seuraavassa erään lukupiirin arvioita Orwellin kirjasta.

 

http://luotaajat.vuodatus.net/blog/2407002/george-orwell-vuonna-1-84-28-2-2010

 

2)Toisena onnistuneesti tulevaisuutta luotaavista scifi-fantasia-dystopia-kirjoista kerron jotain Ray Bradburyn teoksesta Fahrenheit 451.  Siinä kyettiin ennustamaan nykyisin käytössä olevat suuret, seinille kiinnitettävät TV-ruudut.  Myöskin korvakuulokenappien suosio on käsittääkseni alun perin tästä kirjasta lähtenyt idea.  Lukupiirin arviot voit lukea tuosta alla olevasta linkistä.

 

http://luotaajat.vuodatus.net/blog/2406986/ray-bradbury-fahrenheit-451-4-1-2010

 

Tästä lyhyestä videosta kuvastuu  huoli lukemisharrastuksen vähenemisestä televisionkatselun takia.  Se huomio sai Bradburyn kirjoittamaan tulevaisuusromaaninsa Fahrenheit 451.  Olen havaitsevinani tuon huolen olleen aivan aiheellisen.

 

 1296259900_img-d41d8cd98f00b204e9800998e MIKHAIL LAVRENOV

 

Lyhyen videohaastattelun lopussa Ray Bradbury  antaa elämänohjeeksi seuraavan lauseen :”Do what you love and love what you do.” Tee sitä mistä pidät ja pidä siitä mitä teet.

 

 

3)Kolmantena kirjana esittelen  Aldous Huxleyn romaania ”Uljas uusi maailma”.  Se on viestintätieteilijä Neil Postmanin kirjan ”Huvitamme itsemme hengiltä” mukaan vielä Orwellin teostakin osuvampi kuvaus lähitulevaisuudesta ja jo tästä nykyhetkestä. Seuraava suora lainaus Postmanilta (s. 117) on karmaiseva: ”Yleisöltä, joka ei tiedosta ristiriitoja ja jonka tekniikan tarjoama ajankulu on huumannut, ei ole tarpeen salata yhtään mitään.” EVVK on turhan yleinen asenne nykyään.  Myös ihmisten jakautuminen entistä selvemmin eriarvoisiin yhteiskuntaluokkiin on selvästikin toteutunut nykyajassa - aivan kuten Huxley arvelikin.

 

Miltäpä kuulostaa Huxleyn kirjasta löytyvä elämänohje: Älä koskaan lykkää huomiseen huvia, josta voit nauttia jo tänään.” Tai entäpä tämä koko planeetan tunnuslause : ”Yhteisyys, samuus, lujuus”.  Kirjasta löytyy myös maininta Tunnerakennusteknillisestä korkeakoulusta.  Onko Tunnetupa-blogi osa sitä opinahjoa?

 

Tämä vuoteen 632 jälkeen Herramme Fordin syntymän sijoittuva fantasia kuvaa ihmisten alistuvan nautintojen orjiksi.  Romaanissa mainittu ”soma”-huume voisi vertautua vaikka televisioon.   Kirjansa esipuheessa Huxley toteaa: ”Poliittisen ja taloudellisen vapauden vähetessä on seksuaalisella vapaudella taipumusta kasvaa.”.  Mitäpä jos kirjastossa seuraavan kerran käydessäsi lukaisisit tuon kirjan esipuheen kolme viimeistä sivua. Alla neljä kirja-arvostelua tästä klassikosta.

 

http://persoonallinen.blogspot.com/2010/05/aldous-huxley-uljas-uusi-maailma.html

http://www.kookas.fi/articles/read/5762

http://koti.phnet.fi/rai3ti/agorra/kirjat/uljasmaailma.html

http://luetut.blogspot.com/2006/03/aldous-huxley-uljas-uusi-maailma.html

 

 

4)Neljänneksi kerron hieman Pekka Lahtisen kirjasta ”Maailman yhdentyminen”.  Ostin tuon pehmeäkantisen kirjan samana aamuna kun Estonia upposi ja luin sen kerta istumalta. Muistijäljet mielessäni ovat siis melkoisen syvät. Kirjassa paljastetaan maailmanlaajuisia salaliittoja.  Joltain osin väitteet saattavat olla ylilyöntejäkin.  Lahtinen esimerkiksi kyseenalaistaa jäätiköiden sulamisen aiheuttaman merenpinnan kohoamisen.  Tämä dokumentaarisesti kirjoitettu teos kuitenkin valaisee lähitulevaisuuttamme joiltakin osin – lähinnä talouspoliittisesti.

 

5)Tulevaisuutta käsittelevässä kirjallisuuskoosteessa ei voi olla mainitsematta Raamattua.  Ilmestyskirjan luvussa 13 mainitaan pedon merkki, joka nykyisin yleisesti käsitetetään olevan jonkinlainen ihon alle sijoitettava siru.  Tuollaiset sirut ovat jo hyvin pitkälle kehittyneitä, kuten voit lukea seuraavasta artikkelista.

 

http://www.netikka.net/mpeltonen/darpa.htm

 

 Se päättyy Raamatun jakeeseen, joka on syytä ottaa vakavasti.  Kirjoituksessa mainittu tiedemies on muuten lihaa ja verta oleva ihminen, ei mikään mielikuvituksen avulla tuotettu romaanihahmo.

 

6)Tapio Puolimatka kyseenalaistaa kirjassaan ”Usko, tieto ja myytit” ihmiskunnan jatkuvan edistyksen ja nuoruuden ihannoimisen myytit.  Esimerkiksi edistystä ei pystytä määrittelemään yleispätevästi.  Se merkitsee eri ihmisille erilaisia asioita. Eivätkä nuoret ja heidän raikkaat ajatuksensa sinänsä takaa auvoista tulevaisuutta.  Tarvittaisiin eettistä heräämistä, joka näkyisi myös käytännön toimina.  Onko sellaista näköpiirissä?

 

 Kun matkustamme aikakoneella hieman kauemmaksi tulevaisuuteen huomaamme, että maapalloamme uhkaa miljardin vuoden päästä väistämätön lämpökuolema. Planeettamme pääenergianlähde aurinko kirkastuu jatkuvasti aiheuttaen lopulta sietämättömän lämpötilan nousun.  Viiden miljardin vuoden päästä sen energiavarat on käytetty loppuun.

 

Mutta paljon sitä ennen Jeesus tulee.  Oletko valmis?

 

 

           Näissä aavistuksenomaisissa tunnelmissa,

 

           Pelle Gudsson

 

 

AAVISTUS löytyy  muuten tunnekartalta puoli kahdeksan suunnalta neljänneltä kehältä keskipisteen vierestä aivan pelon vierestä.  Kun kunnioittaa Jumalaa ja Hänen sanaansa, joka on ilmoitettu Raamatussa, ei tarvitse pelätä mitään tulevaisuudessa tapahtuvaa. Usko Jeesukseen on  mielettömästi paljon vahvempi turva kuin mikään webbikamera tai jokin muu elektroninen laite.