Kitaralauluja, joita voisi esittää nuotiolla tai muuten vaan mukavassa ympäristössä on aika hankala löytää soinnutettuina.   Tosin nyt on jo julkaistu aika paljon hyviä nuottikirjasia suosituista lauluista.  Ne ovat paljon mukavampia käyttää kuin epämääräinen monistenivaska.

 

Seuraavassa muutamia sivustoja, joilta löytyy soinnuin varustettuja lauluja.  Netissä julkaistuissa soinnutuksissa näkyy olevan huomattavan paljon epämääräisesti merkittyjä sointukulkuja.  Niinpä olen merkinnyt punaisella värillä luotettavimmaksi katsomani lähteet:

 

http://tunnekartta.vuodatus.net/blog/2893400

 

http://www.rockmagic.net/guitar-tabs/beatles/yesterday.crd

 

http://banken.musikattminnas.se/Sangarkiv.htm 

 

http://www.kolumbus.fi/ari.torpstrom/tabs/tabs.htm 

 

http://www.ourwholeworld.com/we_shall_overcome.html

 

http://www.helsinki.fi/~pjojala/Tabulatuurit_gospel.htm

(laulujen hakemisto aivan sivun lopussa)

http://www.praisegate.com/song.php?lang=EN&id=a963929d5ceda2f9f4c5c322abef2a51

 

http://www.guitaretab.com/j/juha-tapio/246360.html

 

http://tabs.ultimate-guitar.com/d/daniel_thomas/amazing_grace_crd.htm

http://www.azchords.com/a/armstronglouis-tabs-289/whenthesaintsgomarchingin-tabs-168876.html

http://www.chordie.com/chord.pere/www.guitaretab.com/m/misc-praise-songs/51447.html

http://www.e-chords.com/chords/alison-durban/put-your-hand-in-the-hand

 

Joillakin sivustoilla on mahdollisuus  vaihtaa säestyksen sävellajia pelkällä  TRANSPOSE-klikkauksella. Toisissa soinnutuksissa taas saat sointumerkkiä klikkaamalla näkymään otteen sormituksen.  Tulet huomaamaan, että kappaleista voi olla tarjolla  hyvinkin erilaisia soinnutuksia.  Tuossa Yesterday-linkissäkin on tarjolla kolme versiota. Voit  valita niistä omia soittajantaitojasi ja omaa korvaasi parhaiten vastaavan version.   Joskus soinnutuksiin on livahtanut virheitäkin, jotka korvasi saattaa huomata.  Silloin voit yrittää itse etsiä paremman soinnun siihen tilalle.

Helpoin tapa löytää haluamasi kitaralaulu taitaa olla googlettaminen :

 

laulun nimi  tai artisti, soinnut   

aulun nimi tai artisti, chords

laulun nimi tai artisti, ackord

 

Suosituimpien artistien koti- tai fanisivuilta voi  löytää lauluja soinnutettuinakin:

 

http://kotisivu.dnainternet.net/b001kakur63/hectorsivut/index.htm  

(klikkaa : nuotit)

 

Netistä ladatut ja monistetut soinnutukset on  tarkoitettu vain koti- ja katusoittoon, ellei sivustolla ole  muuta mainintaa.  Koska on havaittavisssa, että monet hyvät soinnustosivustot saattavat poistua  netistä milloin tahansa , on syytä printata itselleen kopio kiinnostavasta soinnutuksesta heti kun sen löytää. Nyt kesällä laaja suomalaisten ylistyslaulujen sivusto muuttui vain sisäpiirin käytettävissä olevaksi...

Yksi mahdollisuus saada kitarasoinnut lauluihin on  soinnuttaa kappaleet korvakuulolta.  Siihen löytyy hieman apua sivulta, jossa soinnut on järjestetty sävellajeittain.  Tavallisestihan  kappaleessa käytetään lähinnä yhden sävellajin sointuja. Allaolevassa lähteessä selvitetään myös tärkeimmät tarvittavat apusoinnut sävellajien perussointujen lisäksi. 

http://www.keepandshare.com/doc/2901604/kitarasoinnut-106k?da=y

 

Kirjaston musiikkiosastolla voi tehdä löytöjä esimerkiksi alkeiskitarakirjojen esimerkkikappaleista tai muista kitaralaulukirjoista. Artistien omat nuottijulkaisut ovat luotettavimpia sointulähteitä, mutta niiden soinnutus saattaa joskus näyttää liian monimutkaiselta.  Silloin voi kokeilla vaikeimpien sointujen korvaamista yksinkertaisemmilla, samaan säveleeseen pohjautuvilla soinnuilla.  Suurimman osan biiseistähän voi karsien soinnuttaa jopa kolmella soinnulla.

Suuri toivelaulukirja-sarja löytynee monesta kirjastosta.  Siitä voi kopioida omaan käyttöön nuotteja 20 sivua /teos . Tuossa alla sen sisällysluettelo:

http://www.f-kustannus.fi/suuri-toivelaulukirja-sarja/stl-sarjan-sisaellysluettelot

Musiikki- ja kirjakaupoista, tavarataloista, seurakunnasta  sekä  netistä voi hankkia omakseen kitaralaulukirjoja.  Niistä voi sitten esittää kitaralauluja julkisestikin – kunhan muistaa tehdä  soittamastaan musiikista TEOSTO-ilmoituksen.  Joillakin seurakunnilla ja muilla yhteisöillä on tehty sopimus, joka kattaa vuosittain esitettävän musiikin korvaukset.

Virsikirjojan soinnutukset eivät mielestäni ole kovinkaan onnistuneita, koska niissä sointujen vaihdoksia on turhan tiheään.  Eri hengellisillä liikkeillä onkin  usein omat laulukirjansa. Hengellisten laulujen klassikoksi on muodostunut ”Lauluja Jeesuksesta”- laulukirjanen, josta on nyt tilattavissa nuotein varustettu versio:

http://www.ilonpolku.fi/kauppa/product_details.php?p=13548

Tietokoneohjelma, joka soinnuttaa siihen syötetyn musiikkitiedoston on hankittavissa kohtuuhintaan seuraavasta osoitteesta :

 

http://www.chordpickout.com/Download_Now/index1.php?gclid=CMCXmZm1yqkCFca-zAodQnf3Lg

Nuotiolauluista paras kooste lienee Olarin Eräkotkien julkaisema  ja hyvin reppuun sopiva LAULUJA-OEK-pokkari.  Sitä olisi ehkä syytä ostaa parikin kappaletta, jotta laulu voisi raikaa oikein kunnolla.  Nuotiolaulukirjan sisällysluettelokin on tarkastettavissa ennen tilaamista:.

http://www.erakotkat.fi/laulukirja

Esimerkiksi näistä lähteistä  saat sitten vähitellen koottua juuri itsellesi sopivan ohjelmiston omaan sointukansioosi.

 

                           Soittelemisiin,

 

                           Pelle Gudsson