YHTEISÖLLISYYTTÄ – TAI SITTEN EI

 

 

Sotilaallisen taistelun päätyttyä läntisessä Euroopassa ryhdyttiin toimiin, joilla ehkäistäisiin ennalta valtioiden väliset ristiriidat.  Tavoitteena oli luoda vapaaehtoisin sopimuksin poliittisesti, taloudellisesti ja sotilaallisesti yhtenäinen ”Euroopan Yhdysvallat”.  Tähän suuntaan otettuja askeleita olivat teräs- ja hiiliteollisuuden yhteistoimintajärjestelmä, Euroopan talousyhteisö EEC ja hieman vähemmän sitova Euroopan vapaamarkkina-alue EFTA ja  lopulta Euroopan Unioni EU. Tässä yhteydessä ovat poliitikot maininneet myös termin uusi maailmanjärjestys  - New World Order.  Sen tavoitteena olisi ohjailla talouskehitystä maailmanlaajuisesti.

 

1320873334_img-d41d8cd98f00b204e9800998e  Karolina Michalak

 

Ruotsin valtio on pitänyt pitkään kiinni puolueettomuuspolitiikastaan.  Niinpä siellä on nautittu rauhasta jo lähes 200 vuotta.  On huomattava, että Ruotsi, vaikka onkin EU:n jäsen, kieltäytyi ottamasta euroa maansa valuutaksi kansanäänestyksen tuloksena. Tanskalaiset  ja englantilaisetkin päättivät luottaa omiin valuuttoihinsa.  Niinpä nämä kolme maata säilyivät erossa maanosaamme järisyttävästä euroon liittyvästä velka- ja lainakaaoksesta.  Oma valuutta mahdollistaa myös taloussuhdanteiden niin vaatiessa sen arvon muuttamisen suhteessa muihin rahayksikköihin.  Siitä on ajoittain apua ulkomaankaupassa.

 

Englanti ei toisessa maailmansodassakaan jäänyt vieraan vallan alle. Äkillisesti tuossa sodassa Saksan valloittamaksi jäänyt Norja päätti kansanäänestyksessä olla liittymättä EU:hun.  Myös Tanskan eurokielteisen päätöksen takana saattaa piillä muisto Norjan kaltaisesta kohtalosta viime sodassa.

 

EU:n ulkopuolelle ovat Euroopan maista päättäneet jäädä seuraavat varakkuudestaan tunnetut valtiot:

 

Vatikaani (teokratia )

San Marino (tasavalta)

Monaco (ruhtinaskunta)

Liechtenstein (ruhtinaskunta)

Andorra  (ruhtinaskunta)

Sveitsi (valtioliitto)

Norja (kuningaskunta)

 

Entisen Neuvostoliiton alueella sijaitsevista valtioista vain Eesti, Latvia ja Liettua ovat EU:n jäseniä.

 

EU:sta uutisoidessa yritetään usein luoda mielikuvaa, että se kattaisi koko Euroopan, mutta tuo näkemys ei siis pidä paikkansa.