Vielä 1980-luvun alussa Valentinen päivänä 14.2. ystävän ilahduttaminen postikortilla oli hyvin harvinaista täällä Suomessa. Muistan kun joskus tuon vuosikymmenen alussa jouduin tarkistamaan Joensuun pääkirjaston englanninkielisestä ensyklopediasta tuon päivämäärän. Varmistettuani oikean päivän kirjoitin sitten ihastukselleni nimettömän kirjeen. Ettei hän vain missään nimessä olisi arvannut minua lähettäjäksi, pyysin vielä erästä ystävääni postittamaan sen aivan toiselta paikkakunnalta.
Billy Alexander
Muistelin tällaisten salaisten rakkaudentunnustusten kuuluneen anglo-amerikkalaiseen perinteeseen, mutta englannikielinen Wikipedia ei kuitenkaan niin kerro :
http://en.wikipedia.org/wiki/Valentine's_Day
Vasta muutamia vuosia myöhemmin Valentinen päivä Ystävänpäiväksi nimettynä alkoi rantautua Suomeenkin. Siitä vähän lisää suomenkielisessä Wikipediassa:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Yst%C3%A4v%C3%A4np%C3%A4iv%C3%A4
On syytä erottaa oikea jo olemassa oleva kiintymyssuhde vasta orastavasta ihailusta. Tunnekartalla KIINTYMYS löytyy kello kolmen suunnalta ja IHAILU kello puoli yhdentoista suunnalta keskipisteestä lukien molemmat neljänneltä kehältä. Kun tarkastelet noiden tunteiden ympäriltä löytyviä vieritunteita huomaat varmaan kyseisten tunteiden eroja. Ehkäpä kestävämpää kiintymystä edeltää hieman etäisempi ihailu?
Tuntemisiin,
Pelle