Jyväskylässä torstaina 9.6.2010 pidetyn tulevaisuusfoorumi-Ällikkämyllyn ennakkovalmisteluissa ilmeni pieniä puutteita.  Tilaisuuden jälkeen esimerkiksi ilmeni, ettei kaksi kolmesta tapahtumaa järjestäneestä henkilöstä olleet saaneet käsiinsä ajoissa internetin kautta lähettämääni tunnekartta-vihjettä.  Tuo havainto lisäsi epäluuloani tämäntyyppisiä ideakeräyksiä kohtaan.  Lisäksi tarjottu tee maistui kahvilta.

 

Sisälläni asuu kuitenkin ikuinen optimisti.  Niinpä Ällikkämylly-tapahtuma kokonaisuudessaan tarjosi innostavan mahdollisuuden vuoropuheluun pienryhmissä.  Keskustelun yhteydessä huomasin, miten helposti innostus on mahdollista tappaa. Kun ideapalloja ei oteta vastaan tai kerrotaan vain omista epäonnistumisista, niin optimismi on kadota taivaan tuuliin.

 

Yleisöluennossa filosofian tohtori Pekka Himanen näytti videokoosteen luovista koripallon syöttötavoista vertauskuvana siitä, miten elämässäkin syöttöjen antamisen ja vastaanottamisen taito on olennaista. Ihastusta herättivät seuraavanlaiset syöttötavat : syöttö taakse, pitkä ja matala pomppusyöttö, korkea pomppusyöttö puolustajan yli, syöttö toiseen suuntaan kuin mihin katse vihjaa ja alakautta heitetty syöttö.  Onkin tärkeää kehitellä uusia tapoja siirtää pallo toiselle.

 

Hän toi esille pyramidikaavion, joka perustui luottamukseen, sen päälle rakennettuun rikastavan vuorovaikutuksen yhteisöön, joka taas mahdollistaa luovuuden valloilleen pääsyn.  Näin unelmat voivat toteutua.

 

Pekka Himasen 253-sivuisen kirjan ”Kukoistuksen käsikirjoitus” voi lukea sivustolta:

 

http://www.wsoy.fi/wsoy/digipaper/wsoy/381/index.html

 

Rikastava vuorovaikutus vaikuttaa olevan se ilosanoma, jota Pekka Himanen levittää.  Seuraavilla sivustoilla on ytimekkäitä referaatteja hänen aikaisemmista luennoistaan:

 

http://assijorinat.blogspot.com/2008/10/rikastava-vuorovaikutus.html

 

http://pihlaja.blogit.fi/tag/pekka-himanen-valta-retoriikka

 

Pekka Himasen ”Tunteiden vapauttaminen luovaan työhön tekee uskomatonta jälkeä”-lause jälkimmäisestä kirjoituksesta lainattuna lämmitti sydäntäni.  Ehkäpä tunnekartalla www.taiwas.net/tunteet on käyttöä tulevaisuudessa entistäkin enemmän.

 

 

 

               Tuntemisiin,

 

               Pele – kahdella ällällä