Eilen löysin kultajyvän kirjasta ”Johdatus nauruun – reunamerkintöjä venäläisyydestä”. Siinä todettiin kirjallisuuden Nobel –palkinnon saaneen Henri Bergsonin oivaltaneen, että koomisuus sulkee tavallisesti pois myötätuntoisuuden.

 

1313834290_img-d41d8cd98f00b204e9800998e 

 

Ajatus herätti miettimään, että onko nykyaikana ihannoitavan viihteellisyyden taustalla myös kasvavaa välinpitämättömyyttä. 

 

Seuraava Tiede-lehden artikkeli tuo lisää valoa huumorin kukille.

 

http://www.tiede.fi/artikkeli/107/huumori_meista_se_elaa_meita_se_ilkkuu

 

Pitäisikö nauru siis kieltää, jotta maailma pelastuisi ja myötätuntoisuus lisääntyisi?

 

Tuo monia ahaa-elämyksiä antanut kirja on Dmitri Lihatsevin kirjoittama ja löytyy ainakin Jyväskylän yliopiston kirjastosta.  Yksi kappale näkyy olevan myynnissä myös huuto.netissä.

 

Kullanhuuhdontaa-sarja liittyy löyhästi edelliseen blogikirjoitukseeni ”On muutakin kuin tunteet…” . Myötätunto, joka löytyy SDG*tunnekartalta  kello kahden suunnalta toiselta kehältä keskipisteestä lukien, on tässä kirjoitussarjassa yhdistävänä teemana.  Kannattaa kiinnittää huomiota myös myötätunnon vastatunteeseen, kärsimykseen, joka sijaitsee kello kahdeksan suunnassa samoin toisella kehällä.  Näiden kahden tunteen ympärillä kahdella kehällä olevat 24 vieritunnetta valaisevat kärsimyksen ja komiikan välistä suhdetta, jos maltat pysähtyä miettimään asioita  kuvan valkohahmon tavoin.  Komedianhan on sanottu olevan tragediaa, joka tapahtuu jonkun toisen elämässä.  Komediaa saa aikaiseksi myös liioittelemalla melkeinpä mitä tahansa SDG*tunnekartan tunnetta.

 

 

 

 

                         Pelle Gudsson