Syyskuun aikana tuli kirjoitettua paljon masennuksen erilaisista itsehoitokeinoista. Ensimmäisenä kerroin terveellisen ja aivoja hellivän täsmäruoka-aineiden lisäämisestä päivittäiseen ruokavalioon. 

 

Oman vihaisuuden tunnistaminen ja siihen jossakin vaiheessa liittyvä anteeksianto osoittautui ainakin omalla kohdallani yllättävän tehokkaaksi lääkkeeksi hieman voimattomaan oloon. Anteeksiannon vaikutukset ilmenivät pirteytenä, elämänrytmin normalisoitumisena, tahdonvoiman kasvamisena ja jopa äänensävyn mataloitumisena.

 

Musiikki sekä kuunneltuna että itse soitettuna tuntuivat myös auttavan.  Musiikki on ollut minulle tärkeä tunteiden tulkki jo nuoruudessani.

 

Aloitin myös kuntosaliharjoittelun hyvin varovaisesti.  Käytin ensimmäisillä kerroilla vain minimipainoja, jotta nivelet tottuisivat harjoitusliikkeisiin. Tämä liikuntaharrastus tuli varmaan aloitettua myös siitä tiedosta, että aikuisiän diabetes ei niin helposti puhkea, jos liikkuu tarpeeksi.

 

Oma elämäntilanteeni ei ollut kovinkaan masentava, mutta tiedän ystäväpiiristäni tapauksen, jossa työpaikan ilmapiiri oli osasyynä saamaansa masennusdiagnoosiin.

 

Pitkään on mielessä pyörinyt ajatus siitä, että naisten suuremman masentuneisuuden takana voi olla heidän tekemänsä abortit.  Ehkäpä heillä ei ole ollut mahdollisuutta käydä surutyötä läpi muutoin kuin masentumalla.  Tästä aiheesta on puhunut aikaisemmin myös lääkäri-kansanedustaja Päivi Räsänen.  Abortin kokeneilla on kuitenkin mahdollista saada luottamuksellista vertaistukea:

 

http://www.ituprojekti.net/itu_kirjasto/abortin_jalkeinen_masennus.pdf

 

Oma masennus herkkyyteni voi olla peräisin myös siitä, että äitini koki jonkinasteisen syntymäni jälkeisen masennuksen.  Tunteethan tarttuvat.

 

Masennuksesta on kirjoitettu Suomessa paljonkin, mutta lisäänpä vielä tämän kuukauden teemakirjoitusten päätteeksi erään tiivistyksen masentuneisuudesta.

 

http://www.nicehouse.fi/terveys/mieli/depis1.htm

 

Lopuksi lohdutuksen sana niille, joilla masennus on tällä hetkellä ajankohtainen.  Masennus saattaa vaikuttaa umpikujalta, mutta se on vain tunneli, josta on kyllä ulospääsy. Tähän Juha Vähäsarjan ajatukseen on turvallista lopettaa.

 

 

 

                 Tuntemisiin,

 

                 Pelle

 

LIIKKUMATTOMUUS  ( joka on valinta) löytyy tunnekartalta www.taiwas.net/tunteet kello seitsemän suunnalta aivan ulommaiselta kehältä.  Sen yläpuolella sijaitsee masennus ja siihen liittyviä muita tunteita.