ODOTUS, ARKUUS, LÄHEISYYS, KIITOLLISUUS, VASTUU, MYÖTÄTUNTO, AVOIMUUS




Oivalsin eilen, että tunnekartan neljän positiivisemman tunneakselin keskipisteestä järjestyksessä toiset tunteet ovat sellaisia mielentiloja, jotka aktiivisesti tavoiteltuina auttavat toteuttamaan Jumalan tahtoa.


Klo 12 suunnassa LÄHEISYYS ( Jumalan läsnäolo tai Taivaallisen Isän syli ), jota voi eriasteisena kokea rukoustilanteissa, Raamattuun tutustuessa sekä seurakunnan tilaisuuksissa. Myös Raamatun puhuttelevuus kertoo Jumalan rakastavasta läheisyydestä. Muiden ihmisten välitykselläkin saattaa saada kokemuksen Jumalan läsnäolosta, kun he toimivat joskus tietämättäänkin Jumalan käsinä, jalkoina, korvina ja suina.

Klo 3 suunnassa AVOIMUUS. Se tarkoittaa sitä, ettei Jumalalta tarvitse salata mitään. Myös avoimuus Jumalan äänen kuulemiselle, joka voi tapahtua vaistomaisina toimintakehoituksina, sekä muiden ihmisten ja itsensäkin huomioiminen ovat tärkeitä elämänarvoja.

Klo 10.30 suunnassa ODOTUS auttaa löytämään Raamatusta myönteisiä lupauksia. Seurakuntien itselleen kirjaamat näyt eli toimintatavoitteet kuuluvat myös tähän katagoriaan. Inhimilliseltä näkökulmalta katsottuna tämä hyve kehottaa kärsivällisyyteen.

Klo 1.30 suunnassa VASTUU kehottaa tekemään parhaansa sillä alalla, johon tuntee kutsumusta. Jumalalla jää vastuu siitä, miten Hän vastaa esimerkiksi rukouspyyntöihin. Meidän tehtävämme on rukoilla.

Myös näiden tunteiden välissä toisella kehällä keskipisteestä lukien sijaitsevat MYÖTÄTUNTO, KIITOLLISUUS sekä tietynlainen ARKUUS eli hienotunteisuus mielipiteiden laukomisessa ohjaavat oikeille elämänpoluille.

Myötätunto sisältää myös anteeksiannon. Kiitollisuuden merkitystä ei tarvinne selittää - se parantaa suhteen laatua sekä ihmisten kesken että myös Jumalan kanssa. Arkuus puolestaan on taivaallisessa mielessä Jumalan pyhyyden ja kaikkivaltiuden myöntämistä - vaikkakin Raamattu rohkaisee meitä olemaan jatkuvasti yhteydessä Taivaalliseen Isään. Olethan jo antanut adoptoida itsesi Hänen perheväkeensä?

j Thomas Bush



Näitä seitsemää elämänhyvettä voi harjoittaa aktiivisesti, koska ne ovat tavallaan myös valittavissa olevia elämänasenteita.

Sain tähän kirjoitukseen innoitukseen parista lukemastani lehtiartikkelista, jotka käsittelivät seitsemää kuolemansyntiä. En käy niitä tässä luettelemaan, jottei kirjoitukseni positivinen sävy haihtuisi. Kuitenkin nuo paheet ovat sellaisia, jotka estävät todellisen rakkauden ilmenemisen ihmisten välillä.

Seitsemän elämänhyvettä puolestaan edesauttavat rakkautta jo täällä maan päällä.



                   Rakkaudellista uutta vuotta toivottaen,

                   Pelle Gudsson





Tähän alle kirjaan joulukuun 2012 kirjoitukset :


Seitsemän elämänhyvettä
Opi pitämään puolesi
Rukouksen hämmästyttävästä voimasta
Uhkan tuntu lamauttaa ajattelua